90210-stilen lever: Donna og Dylan er stadig moderne

'Beverly Hills 90210' fylder i dag 25 år, og de stilbevidste teenagere med det verdenskendte postnummer inspirerer igen, siger modeekspert.

Beverly Hills satte brede skuldre og swung i håret på dagsordenen, da serien blev sendt første gang i USA for 25 år siden. I dag ses mange af tendenserne igen på modehusenes catwalk. (Foto: Beverly Hills © (screendump fra serien))

Højtaljede jeans, bredskuldrede blazere og funky sneakers blev hurtigt til fast inventar i de moderigtige garderober, da Brandon, Kelly og Dylan første gang indtog de amerikanske ungdomsværelser for 25 år siden.

Ifølge DR’s modeekspert Chris Pedersen var Beverly Hills’ faste greb i 90’ernes ungdomskultur nemlig med til at definere ’god stil’, når teenagerne med de mange problemer uge efter uge tonede frem på skærmen iført nye outfits.

H&M lavede 90210-inspiret kollektion

Karen Klitgaard Povlsen, der er lektor ved Aarhus Universitet, udgav i 1999 bogen 'Beverly Hills 90210: Soaps, ironi og danske unge’, efter at have forsket i serien.

Og noget af det, hun kunne se hos de unge dengang var, at de i høj grad tog 90210-vennernes stil til sig.

- 'Beverly Hills' var også en serie, som de unge fulgte for at se på mode og make-up og den amerikanske livsstil. Der skete jo også det, at H&M begyndte at producere nogle imitationer, da man fandt ud af, hvor stor serien var i Skandinavien, så man faktisk kunne købe noget tøj, der lignede, siger hun.

Men 90’ernes modeguld er ikke kun forbeholdt de allerførste fans af 'Beverly Hills 90210'. Silkeskjorter, høje taljer og sneakers fylder nemlig i modebilledet igen - men kan skuldrene blive for brede og maveblusen for kort?

Læs her, hvad DR's Chris Pedersen mener, at modeverdenen i dag kan takke de velklædte, unge mennesker fra 90210 for:

Den ikoniske taske

(Foto: (screendump fra serien))

- Kelly var jo den rige pige i Beverly Hills, så selvfølgelig havde hun en Chanel-taske med den ikoniske lænke vævet med sort læder. Tasken er måske, måske ikke, den klassiske Chanel N.55. Det er dog indiskutabelt at den, i løbet af de seneste år, har oplevet en kæmpe revival på modescenen.

- Statement-øreringene er også tilbage, og Kellys gyldne øreringe kunne faktisk ses på det franske modehus Célines vintercatwalk, siger Chris Pedersen.

Den hvide t-shirt: En evig klassiker

(Foto: (screendump fra serien))

- Her ser vi Brandon og Dylan i rendyrket 50’er-stil. Looket er ret sjovt, fordi det referer til Hollywoods guldalder, hvor James Dean, Marlon Brando og Steve McQueen smeltede pige- og drengehjerter med deres denimjakker og klassiske t-shirts.

- Det er et look, der er så ikonisk, at der næsten altid er nogle stjerner i populærkulturen, der refererer til stilen. I 80’erne var det Rob Lowe og Emilio Estevez, i 90’erne Dylan og Brandon, og nu er det vel en ung fyr som Robert Pattinson, som refererer til dette look.

Lad det blive i 90'erne

(Foto: (screendump fra serien))

- Nogle gange er 90’erne også bare 90’erne. De grønne shorts, den blomstrede t-shirt, den lyserøde skjorte, og den prikkede buksedragt er ikke på vej tilbage. Heldigvis, konstaterer Chris Pedersen.

Pyjamas og bodystockings

(Foto: (screendump fra serien))

- Kigger man på de helt unge kvinder, så er Brendas look slet ikke ueffent. Jeg har set mange bodystockings og højtaljede jeans denne sommer - også med de store bælter i taljen.

- Kelly er ude i en silkepyjamas-skjorte båret som almindelig skjorte, hvilket har været virkelig meget fremme de sidste par år. Bloggere som Elin Kling og Pernille Tejsbæk har været glade netop for silkeskjorten, og Euromans Frederik Andersen blev spottet i en hel pyjamas til modeugen i New York for nyligt.

- Til sidst er der Dylans løse denimskjorte i forskellige felter, som faktisk kunne hænge i Soulland eller hos Wood Wood, der netop leger med løsere skjorter i kvadratiske mønstre, siger Chris Pedersen.

'Den gode stil'

(Foto: (screendump fra serien))

- Her er det særligt Donnas outfit, jeg bider mærke i. Hatten, de stramme Levi’s, selerne og den stramme top.

- Kigger man på en sangerinde som britiske Twigs eller en skuespiller som Selena Gomez, så har 90’erne stadig en relevans - måske fordi de var børn i den periode, hvor 'Beverly Hills' dominerede alt. De har så at sige fået stilen ind som værende ’god stil’ i de år, hvor man definerer sin smag.

- Taylor Swift er øvrigt også en sangerinde, som er ret glad for dette look, siger Chris Pedersen.