90'ernes bedste musikvideoer er blevet kåret

Det anerkendte musik-website Pitchfork har kåret 90'ernes 50 bedste musikvideoer. Blandt de førende instruktører finder man nu etablerede spillefilmsskabere som Spike Jonze og Michael Gondry.

Det var i 90'erne, at brugen af musikvideoer for alvor tog fart. Hvor 80'erne meget havde dyrket den simple form var 90'erne fyldt med kunstneriske eksperimenter og ditto ambitioner. Nu har det anerkendte musik-website Pitchfork kigget tilbage på årtiet og kåret de 50 bedste musikvideoer fra perioden.

Den bedste musikvideo er ifølge Pitchfork skabt af engelske Chris Cunningham, hvis video til Aphex Twins "Come To Daddy" slår Spike Jonzes video til Weezers "Buddy Holly" og samme instruktørs video til Daft Punks "Da Funk" med et mulehår. Cunningham er her i landet nok bedre kendt for sin video til Bjørks "All Is Full Of Love" (nummer 9 på listen) og Madonnas "Frozen", som først blev lavet i 2000 og derfor ikke er med på Pitchforks liste.

Kiksede dansetrin til Generation Y

Sammen med Cunningham domineres Top 50-listen af to andre navne: førnævnte Spike Jonze og Michel Condry. To kunstnere, der lagde ud i musikvideoens korte format, men nu begge er respekterede spillefilmsskabere.

Spike Jonze, der som Cunnigham også er englænder, har sit udgangspunkt i skatermiljøet, var co-producer på "Jackass", og opnåede i 90'erne enorm anerkendelse for sine musikvideoer, der viste en enorm spændvidde og et kreativt overskud af en anden verden. På Pitchforks liste besidder han 4 pladser på top 6 for videoerne til Weezer, Daft Punk, Beastie Boys' politi-spoof "Sabotage" og Fat Boy Slims "Praise You", der om nogen musikvideo fra perioden fangede 90'ernes Generation Y-ironi med dens kiksede dansetrin.

Efter flirten med musikvideoerne gik Jonze videre til spillefilmsformatet, hvor han bl.a har skabt den langt ude kultklassiker "Being John Malkowich", der skaffede ham en Oskar. Senest har Spike Jonze bl.a lavet filmen "Where the Wild Things Are" og lavet en stop-motion-reklame i forbindelse med Arcade Fires seneste album.

Fransk elegance

Michel Gondrys videoer er mere tidsløse. Han indtager Top 50-listens 4. plads for musikvideoen til Björks "Bachelorette" og 7. pladsen for videoen til Chemical Brothers "Let Forever Be". Derudover har han bl.a også haft fingrene i musikken fra landsmændene Daft Punk, Massive Attack og White Stripes.

Michel Gondry tilskrives æren for at have opfundet bullet time-teknikken, der blev et verdensomspændende fænomen, efter at filmen "Matrix" nærmest levede på denne teknik. Gondry har også vundet utallige priser som reklamefilmskunstner - primært for hans arbejde for Levis.

Franskmanden tog som Spike Jonze også skridtet videre ud i det lange spillefilmsformat, og høstede i 2004 anmelderroser for Jim Carrey-filmen "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", der vandt en Oskar for bedste manuskript.

Gå selv ind og nyd alle de 50 flotte 90'er-musikvideoer på Pitchforks hjemmeside.

FacebookTwitter