Årets bedste brætspil kåres i Koncerthuset

Hvilket spil bliver det nye Bezzerwizzer? Søndag uddeles Guldbrikken Prisen i forbindelse med DR Frit Spil.

Spillet Drage-Rally er nomineret til en Guldbrikken Pris, der uddeles søndag i Koncerthuset. Du kan komme med til en dag fyldt med spil og sjov. (Foto: Jonas Kiselberg)

Endnu en gang er det blevet tid til at finde ud af, hvilket brætspil, der kommer til at stå på hylderne og ligge under juletræet i de danske hjem.

For syvende år i træk uddeler danske spilkritikere nemlig Guldbrikken til de allerbedste brætspil inden for kategorierne Årets Børnespil, Årets Familiespil, Årets Voksenspil, Årets Selskabsspil og Juryens Særpris.

Prisen blev indstiftet i 2009 som et modsvar til branchens egen pris og uddeles ifølge kritikerne på spillernes egne præmisser. Prisen uddeles til nye brætspil, der udviser originalitet og kan virke som en spilmæssig øjenåbner.

- Spillerne er klar til at prøve noget nyt, og derfor skal brætspil i dag tage skridtet videre. De må ikke være for komplicerede, men skal have en indbydende historie og et overraskende twist, fortæller Thomas Vigild, der er spilanmelder, jurymedlem og medstifter af Guldbrikken Prisen.

Samarbejdsspil er det nye

- Vi kan se, at kvaliteten i de danske brætspil er steget rigtig, rigtig meget de seneste år. Vi ser det ved, at spillene har fået simplere regler, nye tematikker og større variation inden for målgruppen, siger Thomas Vigild om feltet af nominerede spil til årets priser.

Han fortæller, at en af de helt store trends inden for brætspil lige nu er de såkaldte kollaborationsspil eller samarbejdsspil, hvor alle spillerne omkring bordet arbejder sammen mod spillet. Det betyder, at hvis man vinder, så vinder alle, der spiller – og omvendt. Det kan danskerne lide.

- Det, der er populært lige nu, det er, at spillene ikke kun handler om at tænkte strategisk eller taktisk, men også kræver, at spillerne kender hinanden og kan arbejde sammen. Et eksempel er Pandemic, der en klassiker inden for samarbejdsspil, og som netop er blevet oversat til dansk, hvorfor det nu er nomineret til Guldbrikken, lyder det fra Thomas Vigild.

Tidligere har populære spil som Ego og Bezzerwizzer+ vundet Guldbrikken.

Guldbrikken uddeles søndag i DR Koncerthuset i forbindelse med DR Frit Spil, der hylder spil i alle afskygninger. Læs mere og køb billet på dr.dk/fritspil.

De er nomineret til Guldbrikken 2015:

Årets Børnespil

 • Børne Alias: Et ordforklaringsspil for børn, der handler om, at man skal beskrive et ord – uden at sige ordet selv.

 • Monster Factory: Man skal bygge de bedste og mærkeligste monstre brik for brik – men man skal være taktisk, for man får kun point, hvis monstret er færdigbygget.

 • Mucca Pazza: Brætspil, hvor det gælder om at skubbe brikker på plads, så dyrene på brættet matcher med hoved, krop og ben.

 • Drage-Rally: Terningespil, der handler om at få sin drage til at nå rundt om bjerget hurtigst muligt ved hjælp af held, taktik og medvind.

Årets Familiespil

 • Takenoko: Hvem omkring bordet er den bedste gartner, sultne panda eller haveplanlægger? Spillerne skiftes til at opbygge, beplante og spise bambushaver.

 • Machi Koro: Bevæbnet med to terninger skal du gøre din by til den største metropol før dine modspillere.

 • Colt Express: En nytænkende spilleplade i form af et pap-tog i 3D skal røves for diamanter og pengesække. Er du Det Vilde Vestens bedste togrøver?

 • Splendor: I rollen som smykkemager konkurrerer man om at opbygge den bedste samling af diamantminer, så ens kunder kan få de flotteste diamanter.

Årets Voksenspil

 • Castles of the Mad King Ludwig: Her kæmper spillerne om at tilfredsstille kongens ønsker ved at bygge hver deres skøre slot på bordet.

 • Pandemia: Fire vira spreder sig eksplosivt, og kun du og dit hold af specialagenter kan stoppe smitten og redde verden.

 • Adventure Tours: Her konkurreres der om, hvem der sammensætter det bedste hold opdagelsesrejsende udrustet med det bedste udstyr.

 • Cacao: Her bygger spillerne gradvist en jungle på bordet, hvor kakaobønner høstes og sælges til højeste pris, samtidig med at man invaderer templer og guldminer.

Årets Selskabsspil:

 • Spyfall: Spionen skal gætte, hvor resten af spillerne befinder sig, ved at stille spørgsmål til bordet. Gætter han det, vinder han spillet.

 • Sheriff of Nottingham: Med kropssprog og forhandlingsteknik skal spillerne smugle og bestikke hinanden for at få listet de dyreste varer ind i byen.

 • Familie Ego: Familieudgaven af det populære spil afslører nye sider af dig selv og din familie gennem opfindsomme og sjove spørgsmål.

 • Det dårlige selskab: Spillerne konkurrerer om at sammensætte de mest kontroversielle citater, så man lærer hinandens humor – eller mangel på samme – at kende.