'Årets ord 2020' er kåret, og...tadaa...det har noget med corona at gøre

Årets ord er på højde med hygge og Sarah Lunds sweater, mener Dansk Sprognævn.

Et ord er gået igen, når Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har opfordret os til at bære mundbind, spritte af og holde afstand. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der er et ord, der overskygger alle i året, der snart er gået.

Og det har fyldt så meget, at de fem mennesker, der netop har kåret 'Årets ord 2020', var ved helt at udelade det fra afstemningen.

- Vi overvejede at droppe ordet 'corona', og vi diskuterede faktisk også, om årets ord overhovedet måtte have noget med pandemien at gøre, siger Thomas Hestbæk Andersen, der er direktør i Dansk Sprognævn.

'Corona' var for "kedeligt, generelt og fladt", syntes flere medlemmer af juryen bag kåringen af 'Årets ord 2020'.

Alligevel nåede ordet helt frem til finalen, hvor det dog med fire stemmer mod en blev slået af det, som statsminister Mette Frederiksen og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siden marts har bedt os allesammen om at vise. Nemlig:

Samfundssind.

Vækker opsigt i udlandet

Thomas Hestbæk Andersen var en af de fire jurymedlemmer, der stemte på netop det ord.

- Pandemien er fuldstændig uomgængelig, og årets ord blev nødt til at have noget med det at gøre, og der er 'corona' nok det mest generelle ord af dem alle, men 'samfundssind' er et særligt, dansk take på pandemien, siger direktør for Dansk Sprognævn.

- Da vi i sprognævnet begyndte at skrive om samfundssind, vakte det opsigt i udlandet, og BBC har lavet et indslag om begrebet, siger Thomas Hestbæk Andersen.

For det er ikke noget, man hører andre steder i verden, understreger han.

- Det er på højde med 'hygge' og hende efterforskerens sweater, siger Thomas Hestbæk Andersen med henvisning til den ikoniske sweater, som skuespilleren Sofie Gråbøl havde på i DR-serien 'Forbrydelsen', der senere er blevet vist på blandt andet BBC.

Skuespilleren Sofie Gråbøl overrækker en 'Sara Lund'-sweater til Hertuginden af Cornwall under en pause i optagelserne til DR-serien 'Forbrydelsen' i 2012. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Et af de andre jurymedlemmer, Anna Libak, der er redaktør på Weekendavisen, valgte 'samfundssind' fremfor 'corona', fordi det klinger mere positivt.

Hun havde selv taget ordet 'superspreder' med til dagens afstemning og kunne ikke se anden udvej end at lande på et corona-relateret ord.

- Når man kigger tilbage på 2020, så vil man undre sig, hvis årets ord ikke har noget med corona at gøre, sagde hun i P1-programmet 'Klog på sprog', hvor 'Årets ord 2020' blev afsløret.

Afstand, hudsult og mundbind

Det er 13. gang, at Dansk Sprognævn i samarbejde med DR kårer 'Årets ord', og i år har sprognævnet fået knap 300 forslag fra ordinteresserede danskere.

- Der er kommet helt vildt mange ord ind, som direkte har noget med pandemien at gøre, siger Thomas Hestbæk Andersen.

Han nævner blandt andet ord som coronakilo, coronatræthed og coronadepression.

Og så er der kommet en del forslag, som vi godt kendte, inden coronaen ramte os, men som er blevet højaktuelle under pandemien.

For eksempel hudsult, mundbind, værnemiddel, albuehilsen og virolog.

Flere af dem kom med blandt de ti ord, der var i op løbet:

Afstand, albuehilsen, bodegavirolog, corona, flokimmunitet, hjemmelsudfordring, hudsult, mundbind, samfundssind og seriekrænker.

Altså otte ud af ti ord, der er relateret til coronapandemien.

Et helt vildt år

Og nogle af ordene er altså lidt kedelige, som et par medlemmer af juryen konstaterede.

- Det kan godt være, at det er kedeligt, men jeg synes ikke, at det behøver at være originalt, for corona har været absolut definerende for vores sprog i 2020, siger Thomas Hestbæk Andersen.

Det skal ses i lyset af, at der har været andre begivender, som formentlig ville have sat deres præg på afstemningen om 'Årets ord', hvis der da ikke lige havde været en pandemi.

Blandt andet et amerikansk valg, Inger Støjberg-sagen og diskussionen om tidligere pension til Arne, for blot at nævne nogle af de begivender, der har præget 2020.

Og så er der alt det coronarelaterede, understreger Thomas Hestbæk Andersen.

- Det har været et helt vildt år. Der har været så mange store begivenheder, som man aldrig kunne have forudset. Jeg tror for eksempel aldrig, jeg har oplevet, at et OL er blevet udskudt, siger direktøren for Dansk Sprognævn.

- Hvis man lægger alt det sammen, kan man godt forstå, at sproget har udviklet sig helt vildt i 2020, for sproget afspejler samfundet.

Udover Anna Libak og Thomas Hetbæk Andersen består 'Årets ord 2020'-juryen af debattør Mette-Marie Nørlev, 'Klog på sprog'-vært Adrian Hughes og Lars Trap-Jensen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL).

Facebook
Twitter