Årets vinder af Rosenkjærprisen går med nej-hat

Svend Brinkmann får formidlingspris for at være "befriende irriterende".

Hvert år gives formidlingsprisen til ”en person, der evner at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum i en forståelig og levende form”. Årets vinder er psykologiprofessor Svend Brinkmann. (Foto: Lisbeth Holten © dr)

Han er 39 år, professor i psykologi ved Aalborg Universitet, går med selvproklameret nej-hat og er en strålende formidler.

Det mener den priskomité, der nu har valgt at tildele Svend Brinkmann DR’s Rosenkjærprisen.

- Derudover har han modet til at tale tidsånden midt imod med både psykologisk og filosofisk indsigt. Han er befriende irriterende – vel at mærke uden at det går ud over hans troværdighed, siger komiteens formand, Anders Kinch-Jensen, der også er kanalchef på P1.

Lad være at se indad

Sidste år opfordrede Svend Brinkmann i sin bog ’Stå Fast’, der kan ses som en karikatur på en selvhjælpsbog, folk til at tage nej-hatten på. Den sikrer i mange sammenhænge en kritisk tilgang og understreger, at det ikke altid er det enkelte menneske, der har ansvaret for sit privat- og arbejdsliv.

I bogen peger psykologiprofessoren på, at vi fejlagtigt, efter at have læst for mange selvhjælpsbøger, er begyndt at søge indad efter svar. Når vi følger vores mavefornemmelse og mærker efter indeni, risikerer vi nemlig at blive slemt skuffede og i værste fald deprimerede, når det går op for os, at der indeni ikke er mange svar.

I stedet skal vi kigge udad og se på, hvilke historiske og kulturelle traditioner vi er grundet af. Vi skal fokusere på det negative i vores liv og tænke på, at vi en dag skal dø for på den måde at sætte større pris på livet. Vi skal undertrykke vores følelser, fyre vores coach og læse en roman i stedet for en selvhjælpsbog.

En pligt at formidle bredt

Svend Brinkmann er selvsagt glad for prisen.

- Dels fordi den uddeles af DR, som jeg har et nærmest emotionelt forhold til, da DR har været en vigtig del af min hverdag hele mit liv – nu også i min rolle som ekspertkilde og debattør. Og dels fordi det er en formidlingspris, og jeg lægger stor vægt på min pligt som statsansat professor til at formidle så bredt som muligt, siger han.

Svend Brinkmann vil som vinder af prisen medvirke i en programserie på P1, hvor han formidler sin viden og forskning.

Rosenkjærprisen får han overrakt ved eventen P1LiveX i DR Koncerthuset søndag 25. oktober.

Facebook
Twitter