Årets yngste deltager er Bagedystens nye supertalent: 'Alder afgør ikke, hvor dygtig man er'

Mia Emilie Persson har øvet sig, siden hun var 12 år.

Årets yngste bagedyst-deltager, Mia Persson, fejede al konkurrence af banen i årets første program. Bagetalentet har også stor erfaring i et køkken hjemmefra. (Foto: © Carsten Mol, Dr)

- Årets allerførste mesterbager er… Mia!

Mange fans af Den store bagedyst så historien gentage sig, da første afsnit af den populære kagekonkurrence løb over skærmen lørdag aften.

For hvor det sidste år var den purunge Emil Obel på 16 år, der løb af med sejren i både første afsnit og på finaledagen, var det i år den blot 17-årige Mia Emilie Persson, der kunne kalde sig for ugens mesterbager efter denne sæsons første program.

I dag er hun fyldt 18, men hun kan stadig huske, hvordan glædesrusen skyllede ind over hende, da hendes navn blev råbt op af Timm Vladimir.

- Jeg blev megaglad! Det var rigtig fedt, for jeg synes også, de andre var helt vildt dygtige. Så det var da ekstrafedt at få den ros af dommerne, siger hun.

Ifølge Mia Persson skal man ikke afskrive hende, bare fordi hun er årets yngste deltager. Det beviste hun da også lørdag aften, hvor hun præsenterede dommerne for sit majs-mesterværk og blev årets første mesterbager. (© Dr)

Hun mener desuden heller ikke, at man skal hæfte sig så meget ved hendes unge alder, for det er i hendes optik ikke dét, der gør udslaget, når man står i det hvide telt.

- Alder afgør ikke, hvor dygtig man er. Det handler lige så meget om ens tilgang til det at være i køkkenet, siger hun.

Se, hvordan det gik til, da Mia Emilie Persson fejede benene væk under dommerne med sit mesterværk.

Laver aftensmad til sin familie

Mia Emilie Perssons gastronomiske talent må dog siges rent faktisk at komme fra fremmede.

For ingen af Mia Emilie Perssons forældre har nemlig en udpræget interesse for at stå i køkkenet, og det er derfor også Mia selv, der står for aftensmaden i hjemmet i Hørsholm.

- Jeg laver aftensmad hver dag, hvis ikke jeg skal noget andet.

- Det startede, da jeg var omkring 12 og begyndte at bage og lave simple retter. Siden da har interessen bare udviklet sig. Før det havde jeg aldrig lavet noget i et køkken. Jeg var ikke vild med det eller havde det som interesse, lyder det fra Mia Emilie Persson.

Til daglig bor Mia Persson i Hørsholm med sine forældre Aslaks og Annitta og sin lillebror Marcus. Når hun ikke står i køkkenet, går hun i 2.g på Rungsted Gymnasium. (Foto: © Carsten Mol, Dr)

Siden interessen for mad blev vakt, har hun også været i praktik på Michelin-thai-restauranten Kiin Kiin og deltaget i 'Masterchef Junior' i 2015.

Så hvor andre køkken-fobikere måske synes, det er gabende kedeligt at snitte, hakke og vente på vand, der koger, så befinder Mia Emilie Persson sig som en fisk i vandet lige så snart, hun får øje på et gasblus.

- Det er klart den kreative del, jeg synes er sjovest - det her med at sammensætte retter og selv prøve at lave ting og ikke være så bundet af opskrift. Det gør jeg mig nemlig ikke så meget i. Hvis jeg lader mig inspirere af en opskrift, laver jeg altid om i den, siger hun.

Det var også ønsket om at udvikle sig endnu mere, der drev Mia Emilie Persson til at melde sig til Den store bagedyst.

- Jeg ville gerne blive bedre og prøve at bage noget mere. Det var en mulighed for at lave nogle ting, jeg ellers aldrig ville få lavet. Så det har været fedt at blive kastet helt ud i nogle helt andre projekter end normalt og lære af dem, siger hun.

Den videbegærlige, unge Mia Emilie Persson meldte sig til Den store bagedyst for at udfordre sig selv og blive endnu bedre i det søde køkken, nu hvor hun har så godt styr på det salte. (Foto: © Carsten Mol, Dr)

En ny Anne Hjernøe?

Når Mia Emilie Persson ikke lige kaster om sig med mousser og piskeris i Den store bagedyst, går hun i 2.g i gymnasiet.

Så som så mange andre unge har hun stadig ikke lagt sig fast på, hvad hun skal lave, når hun inden længe bliver rigtigt voksen.

Én ting er dog sikkert; fremtiden må gerne bestå af masser af mad.

- Jeg vil gerne arbejde med mad i én eller anden form. Det kunne være vildt fedt at udvikle opskrifter. Det synes jeg er virkelig sjovt.

Men inden fremtidsrunerne bliver hugget ud i granit, er der nogle ting, som Mia Emilie Persson skal nå:

- Jeg vil gerne rejse en masse. Måske kombinere det med noget kulinarisk, hvis det er muligt, siger hun.

Så skulle der sidde en tv-chef og spekulere i at sende Mia Emilie Persson rundt i verden for at lave mad i bedste Anne Hjernøe og Anders Agger-stil, er det unge madøre frisk.

- Det ville jeg ikke afvise, griner hun.

Du kan se, om Mia Emilie Persson klarer sig lige så godt i resten af konkurrencen, når der er Den store bagedyst hver lørdag klokken 20 på DR1 og i DRTV.

I 'Den Store Bagedyst' mødes ti af Danmarks bedste amatørbagere i kampen for det eftertragtede Bagedyst-trofæ. (Foto: © Carsten Mol, Dr)