Aarhus puster nyt liv i rå musicalfavorit: Men der skal ikke danses mambo i Gellerupparken

'West Side Story' er en af historiens mest populære musicals. I dag har den premiere på Aarhus Teater.

23. marts er der premiere på 'West Side Story' på Aarhus Teater. (Foto: Emilia Therese)

Hvordan nyfortolker man et teaterstykke, der har mere end 60 år på bagen? Og skal man overhovedet pille ved én af historiens mest populære og elskede musicals?

Den udfordring stod teaterinstruktør Rune David Grue overfor, da han fik til opgave at sætte den ikoniske musicalklassiker ’West Side Story’ op på både Aarhus Teater og Aalborg Teater.

- Der ligger helt klart et forventningspres, når man skal lave en klassiker – og særligt en forestilling som er så kendt og elsket som ’West Side Story’. Så vil man jo virkelig gerne gøre det godt og blæse folk omkuld, siger Rune David Grue.

Herhjemme er 'West Side Story' også en yderst populær musical. Da danskerne sidste år skulle stemme om historiens 50 bedste musical-sange, var der hele fire sange fra 'West Side Story' at finde på listen.

Puster nyt liv i en klassiker

Historien om Tony og Maria, der selvom de tilhører rivaliserende bander i de skumle dele af New York, falder pladask for hinanden, havde første gang premiere i 1957 på det ikoniske Broadway Teater.

I 1961 udkom filmatiseringen af musicalromancen, som indkasserede intet mindre 10 Oscar-statuetter, og i dag er 'West Side Story' en af verdens mest populære musicals - og dét sætter sine begrænsninger.

Historien i 'West Side Story' er skrevet af den amerikanske dramatiker Arthur Laurents. og havde premiere for første gang i 1957. (Foto: Emilia Therese)

- Der er rigtig mange regler for, hvad man må ændre på, når man køber rettighederne til sådan et stykke. Musikken og manuskriptet må du slet ikke pille ved, men der har alligevel været nogle andre muligheder for at nyfortolke historien lidt, siger Grue om opsætningen.

Skuespillerne Betty Glosted og Preben Kristensen på scenen da Aarhus Teater sidst opførte 'West Side Story' i 1979. (Foto: Aarhus Teater)

Derfor har Aarhus Teater med deres opsætning forsøgt at puste lidt nyt liv i den klassiske fortælling og give musicalen et mere moderne og tidssvarende udtryk. Blandt andet ved at kigge på skuespillernes levering af de 60 år gamle replikker og tilføje ny og mere moderne koreografi.

'West Side Story' blev for første gang spillet på aarhusiansk jord tilbage i 1979. Dengang var navne som Søren Pilmark, Preben Kristensen og Ole Thestrup at finde på rollelisten.

Bandekrig og kærlighed er stadig relevant

Med sin fortælling om utilpassede unge og rivaliserende bander er fortællingen i 'West Side Story' stadig skræmmende relevant i nutidens Danmark, men instruktøren har alligevel valgt at beholde historien i sine oprindelige rammer.

- Jeg har valgt at beholde historien i 1950'erne, da det bare er dér, den hører til. Det er en universel og ret tidsløs fortælling, men ’West Side Story’ har noget musik og koreografi, som passer ind i en bestemt tid, og det skal man respektere.

- Hvis vi havde spillet historien anno 2018, tror jeg, at folk ville sidde og tænke ’Øh, hvorfor hører de jazz og danser mambo i Gellerupparken?' Men jeg håber, at publikum stadig kan se, at der kan drages nogle paralleller til nutiden, siger Rune David Grue, der uddannet instruktør fra Statens Teaterskole og i 2007 modtog Reumerts talentpris.

Hovedrollerne i stykket spilles af Isabel Schwartzbach og Mathias Flint. (Foto: Emilia Therese)

Overraskelser skal undgå gabende publikummer

En af de helt store udfordringer ved at sætte 'West Side Story' op på teaterscenen har været, at musicalen allerede er blevet fremført et utal af gange i både ind- og udland. Instruktøren selv har sågar spillet med i stykket på sit gamle gymnasium.

Men hvordan undgår man så, at publikum kommer til at kede sig, når de ser en musical, de måske har set flere gange før?

- Det er helt klart en udfordring, at så mange allerede kender historien i forvejen. Det ender let med, at publikum sidder og tænker; 'Nå, nu kommer dén og dén scene nok' og ved, hvad de skal forvente af historien.

- Så for at det hele ikke skal blive alt for forudsigeligt, har vi forsøgt at smide et par overraskelser ind i stykket, siger Rune David Grue uden at løfte sløret for, hvilke overraskelser stykket i Aarhus gemmer på.

'West Side Story' har premiere på Aarhus Teater den 23. marts. Senere på året rykker stykket til Aalborg Teater, hvor der er premiere på forestillingen den 29. august.

'West Side Story' opføres først på Aarhus Teater, og senere på året på Aalborg Teater. (Foto: Emilia Therese)