Aarhusiansk festival fik amerikansk superband på tilbud

Koncertaktuelle Future Islands blev booket til lille dansk festival få måneder før de blev verdenseje.

Et powerhouse af en frontmand! Samuel T. Herring fra Future Islands på Smukfest i 2015 (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Det amerikanske popband Future Islands giver i aften koncert på det københavnske spillested Tap 1. De har for længst transformeret sig fra at være et kult band, til et af de storsælgende navne, med en række af legendariske koncertoptrædender bag sig.

Men en kølig februaraften i Aarhus for fem år siden, var bandets ry og rygte stadig på et overskueligt stadie - selvom deres optræden på spillestedet Atlas for de få fremmødte, går over i historien som noget ganske særligt.

Blandt publikum stod Björn Lydén. Han og kammeraten Nikolaj Thorenfeldt var festivalarrangører i Aarhus og Björn lurede lidt på bandet, for måske at kunne hyre dem til at spille på deres festival Pop Revo en gang i fremtiden.

- Det var helt vildt mærkeligt, at stå dér blandt tyve mennesker, og se et par mænd der spillede elektronisk pop musik, med en sanger i midten der bare fyrede den af. Dansede over det hele, var helt nede på gulvet og nærmest 'growlede'.

'Growl' er et udtryk, man normalt forbinder med tung heavy metal, og når Björn tænker tilbage på den aften, slår det ham ikke som om det var et band, der kunne blive et verdenshit.

Måske ikke den rigtige booking

Men han kunne godt se, at Future Islands kunne blive et kultfænomen, blandt andet pga. sangeren, Samuel T. Herrings virksomme optræden, så Björn besluttede sig for at holde et godt øje med bandet.

- Med Pop Revo ville vi gerne præsentere publikum for musik, som kunne slå benene væk under dem - men vel at mærke med navne, som ikke var store og kendte. Og jeg må ærlig tilstå, at jeg var i tvivl om vi havde booket rigtigt med Future Islands, som vi lavede en aftale med i november 2013.

Festivalarrangør Björn Lydén i sin pladeforretning Badstuerock i Aarhus, ved siden af plakaten for Pop Revo 2014

Et par måneder efter, at aftalen mellem Pop Revo og Future Islands var skrevet under, kom den nye single forud for albummet 'Singles'. Sangen 'Seasons (Waiting on You)' blev sat på anlægget og Björn Lydén fik en mere rolig mavefornemmelse.

- Da jeg hørte den single første gang tænkte jeg, at det var et sindsygt godt nummer. Så jeg kunne begrave min tvivl, om vi havde booket det rigtige navn til festivalen eller ej. Jeg vidste at det var helt rigtigt.

Future Islands kom på plakaten, til en pris der stod til en sjettedel af bookingbudgettet. Der var også andre navne, der fik det samme beløb, så Pop Revo betalte ikke ekstra meget for Future Islands og betragtede iøvrigt alle bands på festivalen, som hovednavne.

Sådan så den ud. Plakaten for Pop Revo 2014, med Future Islands øverst.

Navne som Grimes, Caribou og Television Personalities har tidligere spillet på den aarhusianske festival, inden de voksede sig for store til festivaler af Pop Revos størrelse - både i forhold til økonomi og publikum. Festivalen foregik på to spillesteder, med en max kapacitet på 600 mennesker. Future Islands eksempel er dog lidt ud over det sædvanlige.

Millioner nye fans efter én TV-optræden

Et par måneder inden deres Pop Revo show, optrådte Future Islands på det amerikanske talkshow 'Late Show with David Letterman' med sangen 'Seasons (Waiting on You)'. Sangeren Samuel T. Herring var tændt og dansede, sang og brølede sig igennem sangens fire minutter.

Klippet gik viralt og har i dag flere millioner visninger på de sociale medier, og var medvirkende til at Future Islands popularitet steg eksplosivt - det samme gjorde prisen, for at få dem til at spille rundt om i verden.

I Aarhus havde Björn og kammeraten Nikolaj dog deres på det tørre - og kunne bare se, at Pop Revo festivalen for første og eneste gang blev udsolgt. Det blev der talt meget om i Aarhus den sommer, for ikke alene havde Pop Revo booket et verdensnavn ud over det sædvanlige. Det var også en uforglemmelig koncert.

Nikolaj Thorenfeldt har siden været med til at booke flere koncerter med Future Islands rundt om i Danmark. Inklusiv den i aften i København.