Abba topper hitlisterne - igen igen

Thank you for the music, siger musikkøbere i England og USA. Et 16 år gammelt Abba-album er strøget helt til tops på hitlisterne.

En bemærkelsesværdig rekord er netop blevet sat af den for længst opløste svenske supergruppe Abba. Deres 16 år gamle album Abba Gold er såmænd strøget ind som nummer et på den engelske hitliste - som det ældste album nogensinde.

ABBA Gold har nok fået en hjælpende hånd fra den stærkt promoverede Abba-film Mamma Mia, som går i biograferne lige nu.

Soundtracket fra filmen ligger såmænd også på hitlisten, så der er god grund til at smile for de to Abba-bagmænd Björn Ulväus og Benny Andersson.

Pengene ruller ind

Et smil der sagtens kan vare hele vejen hen til banken, for svenske medier vurderer, at d'herrer har tjent en lille milliard på billetsalg alene.

30 millioner har set musicaludgaven af Mamma Mia i 170 forskellige byer på 8 forskellige sprog. Og her i sommer er folk så strømmet ind for at se filmen.

I følge DR's Hans Otto Bisgaard er der en god forklaring på Abba Gold's succés

- Der er mange af os "gamle" der er kommet til at tænke på, hvor er vores ABBA cd'er? Måske har børnene haft fat i cd'erne og så ser de ikke så godt ud, som vi husker. Og så må vi ud og have dem igen, siger Hans Otto Bisgaard.

370 millioner solgte albums

Alf Björnberg, professor i musikvidenskab ved Göteborgs universitet, mener at Abbas kombination af musik og image, som har gjort at bandet har solgt 370 miliioner album verden over - kun overgået af Elvis og The Beatles.

- De var unge smukke mennesker, to par som næsten alle kunne identificere sig med, siger Alf Björnberg til Sydsvenska Dagblad.

- I dag er det måske ikke noget specielt, men dengang var Abbas studieproduktion meget avanceret. Det er en godt gennemarbejdet lydproduktion, som ligger bag sangene, siger Alf Björnberg.

70'ernes største succés

Professoren mener, at den nostalgi og tidløshed, der er omkring Abba handler om, at bandet internationalt set var 70'erne største musiksucces.

En succes der altså kan ses på det aktuelle albumlister, hvor Abba Gold fra 1992 med sange fra 70'erne ligger og godter sig på førstepladsen.

FacebookTwitter