Adam Holm var utro: Jeg ved ikke hvorfor, men det var god sex

Det var ikke med voldsom begejstring, at studievært Adam Holms kone sagde ja til utroskabstemaet i hans nye P1-program.

Utroskab er en bombe under de fleste parforhold. Alligevel praktiseres det i det skjulte af overraskende mange mennesker. Inklusiv den tidligere deadlinevært Adam Holm.

Adam Holm har været sin kone utro. Flere gange.

Den tidligere Deadline-vært og historiker kan forklare konflikter i Mellemøsten og snøre toppolitikere med kritiske spørgsmål, men han kan på ingen måde forklare, hvorfor han har været i seng med en anden end sin kone.

Spørgsmålet 'hvorfor utroskab?' er udgangspunktet for et nyt P1-program med titlen 'Jeg er utro' med Adam Holm som vært.

For Adam Holm er det en gåde, at mange par skyller ægteskabet ud med badevandet, 'bare fordi' den ene boller med en anden.

Han og ægtefællen har aldrig været i nærheden af at blive skilt. Ikke ved nogle af udenomsknalderierne og heller ikke, da det var konen, som var utro.

Adam Holm vil i radioprogrammet undersøge, hvorfor vi i et seksuelt orienteret samfund, der taler åbent om swingerklubber og sexlegetøj, har så svært ved at tilgive og acceptere, at mennesker nogle gange får lyst til at dyrke sex med en anden end den, de i sin tid stod sammen med ved alteret.

Adam vil være den, der belyser emnet og taler om utroskab, som vi taler om alt muligt andet.

- Det er dræbende for vores eget forhold, hvis vi gør det til noget usandsynligt farligt. Det er jo bare lige at kunne tænde lampen og så sige; jamen så er det heller ikke farligere, siger han.

I første udsendelse er han selv gæst, og det er redaktør på programmet Alberte Clement Meldal, der forsøger at forstå, hvorfor Adam Holm har været utro.

Utroskab fordi... det var muligt

Det var hverken en søgen efter bekræftelse eller et kedeligt ægteskab, der gav Adam Holm lyst til sex med andre kvinder. Det tætteste, han kan komme en forklaring på utroskaben, er: Fordi det var muligt.

- Når jeg nu kigger på det, prøver at pille mig i navlen og lægge mig under luppen, er der ikke et klart 'fordi', siger han.

Heller ikke sexlivet kedede ham. Den del har altid fungeret godt for ham og konen:

- Vi har ikke på noget tidspunkt i de 12,5 år, vi har været sammen som kærester og senere som ægtefolk, været nede i - undskyld jeg siger det - en erotisk bølgedal, siger han.

Kærlighed ville slippe fanden løs

Det altafgørende for, at ægteskabet stadig holder, er, at de seksuelle eskapader var erotik. Bare erotik.

- Det gav mig udmærket erotik. Og udmærket erotik lyder jo som om, at jeg sidder og vurderer vejret, ikke? Men det var god sex for at sige det sådan.

Derfor har han heller ikke følt en tyngende skyld. Kun 'lidt' skyld. Havde utroskaben handlet om forelskelse i en anden kvinde, var snakken en helt anden, synes han. De kvinder, Adam Holm har været sammen med, er også selv gift.

- Man kunne som gift godt forelske sig, og så ville fanden jo være løs i Laksegade. Så ville det være mere kompliceret, siger han.

- Har du bollet med andre end mor?

Børnene er et andet uundgåeligt tema, der relaterer sig utroskab mellem ægtepar, der også er forældre. Adam Holm selv er barn af 68' og vokset op i 70'erne:

- Jeg har jo oplevet – og decideret været førstehåndsvidne til – at både min mor og min far, som måske sidder og lytter med, har været sammen med nogle andre.

- De er lykkedes med at ride den storm af og få diskuteret nogle af kvalerne. De er stadig sammen og fejrer guldbryllup til næste år.

Både Adam Holms kone og børn ved, at han skal lave et program med utroskab som tema.

Det var 'ikke med voldsom begejstring', at hustruen sagde ja til at blive inddraget i radioprogrammet. Men så længe hendes mand holder sig fra personlige detaljer og bekendelser, så er der grønt lys.

- Jeg ved, at hun prøver at gøre en vigtig erkendelse for os erfaringsdannende for andre, siger han.

Børnene er i 10-12 års alderen, og derfor har de ikke stillet deres far ret mange spørgsmål om utroskabstemaet.

- Altså min yngste søn har spurgt mig: 'Har du bollet med andre end mor?' Og så har jeg sagt: Ja, det har jeg faktisk. 'Nå, det var da dumt' siger han så. Så altså, det er, der vi er nu.

Adam Holm gør det klart, at han ikke er utroskabens advokat. Han vil blot forsøge at tale det farlige ud af utroskaben:

- Jeg er advokat for, at det kan ske. Programmet skal jo ikke hverken være en selvhjælpsmanual eller et forsøg på fra A-Z at opstille nogle tilgange til: 'Ønsker du også at være utro? Jamen så hør med her'.

'Jeg er utro' med Adam Holm

  • Utroskab er en bombe under de fleste parforhold. Alligevel praktiseres det i det skjulte af overraskende mange mennesker. Inklusiv den tidligere deadlinevært Adam Holm, som dog bekymrer sig over, at selv lykkelige ægteskaber med børn går til grunde, fordi folk har sex med andre end deres ægtefælde.

  • For er der ikke forskel på kærlighed og erotik? Hvorfor anses begæret for at være noget farligt og ødelæggende? Og hvad sker der, hvis vi i stedet tør være ærlige og stå ved vores lyster?

  • Derfor undersøger Adam Holm i syv programmer, om vi i stedet bør leve med utroskab. Han interviewer gæster, som indenfor hver deres fagområde er eksperter på vores sex- og kærlighedsliv, og som også har personlig erfaring med at leve enten med eller uden utroskab. Ligesom ham selv.

FacebookTwitter