Afskyede kommunister, vandt rekordmange Oscars og kopierede fra Tivoli: Her er syv ting, du (måske) ikke vidste om Walt Disney

Streamingtjenesten Disney+ er kommet til Danmark, men hvad er historien om grundlæggeren Walt Disney?

Walt Disney var en sand pioner indenfor underholdsningsindustrien indtil sin død i 1966. Her ses Walt Disney i 1954.

- Hvis du kan drømme det, kan du gøre det!

Det berømte citat stammer fra én af de vigtigste personer i underholdningsindustrien nogensinde, Walt Disney.

Men grundlæggeren af The Walt Disney Company kunne næppe have haft fantasi til at drømme om, hvor stort, magtfuldt og globalt et underholdningsimperium Disney har udviklet sig til at være knap 100 år efter grundlæggelsen.

Og sidste år tog Disney så endelig det helt store spring ind i nutidens og fremtidens medievirkelighed, da de lancerede streamingtjenesten Disney+.

Siden er det gået stærkt. Rigtig stærkt.

Fra november sidste år har flere end 60 millioner brugere betalt sig adgang til Disneys bagkatalog, med alt hvad det indebærer af animationsklassikere som 'Snehvide og de syv dværge', 'Star Wars'-trilogierne, Marvel-universet og den nyproducerede hitserie 'Star Wars: The Mandalorian'.

Nu er Disney+ så kommet til Danmark, og i den forbindelse har vi kigget nærmere på Disneys grundlægger, Walt Disney.

Vidste du for eksempel, at Mickey Mouse ikke var hans første succesfulde tegneseriefigur? Eller at han var meget inspireret af Tivoli i København, inden han byggede sin egen forlystelsespark, Disneyland?

Bliv klogere på manden, myten og legenden Walt Disney herunder.

1

Voksede op på landet

Walt Disney blev født i 1901 i storbyen Chicago. Her ses han som barn på et billede fra 1902.

Walter Elias Disney blev født den 5. december 1901 i Chicago, men allerede som fireårig flyttede han med sine forældre og sine søskende på landet. Nærmere bestemt til byen Marceline i delstaten Missouri.

Livet på landet gjorde afgørende indtryk på Walt Disneys fremtidige liv. Det var på gården i Missouri, at han udviklede sine evner som tegneserietegner, når han tegnede naboens heste.

Samtidig blev den idylliske side af livet på landet et gennemgående tema i Disneys fremtidige eventyrunivers.

2

Fiflede med fødselsattest for at kæmpe i krig

Walt Disney ville rigtig gerne kæmpe som soldat under Første Verdenskrig, selvom han ikke var gammel nok til at blive hvervet.

Som 16-årig droppede Walt Disney ud af high school. Samtidig var Første Verdenskrig brudt ud, og teenageren ville hellere end noget andet melde sig som soldat i den amerikanske hær.

Han var dog ikke 18 år gammel, som kravet lød for at blive en del af hæren. Det fik dog ikke Walt Disney til at give op. Han forfalskede sin fødselsattest, så den hævdede, at han var 18 år.

Forfalskningen virkede dog ikke helt efter hensigten, da falskneriet blev opdaget. Han blev dog alligevel en del af Første Verdenskrig, da han efterfølgende meldte sig som frivillig hos amerikansk Røde Kors, der sendte ham til Frankrig.

3

Hans første animationsstudie gik konkurs

I 1923 tog Walt Disney til Hollywood med 40 dollar på lommen, hvor han sammen med sin bror, Roy Disney, grundlagde 'Disney Brothers Cartoon Studio'.

Efter krigens afslutning tog Walt Disney tilbage til USA, hvor han slog sig ned i Kansas City, Missouri. Her startede han sit første amimationsstudie, Laugh-o-Gram, som producerede animerede tegninger baseret på eventyrfortællinger.

Men mindre et år efter åbningen gik animationsstudiet konkurs.

I 1923 tog han i stedet til Hollywood med 40 dollar på lommen, hvor han sammen med sin bror, Roy Disney, grundlagde 'Disney Brothers Cartoon Studio'.

4

Mickey Mouse var ikke hans første tegneseriefigur

Den verdenskendte Mickey Mouse havde en knap så kendt forgænger, kaninen Oswald, som her ses på en tegneserieforside fra 1929.

Hvis du troede, at Mickey Mouse var Walt Disneys første store tegneseriesucces, så tager du fejl.

I 1927 kreerede Walt Disney figuren kaninen Oswald, som blev distribueret af Universal Pictures. Men allerede året efter mistede Walt Disney rettighederne til kaninen Oswald, og Universal begyndte at lave animerede kortvideoer med figuren udenom Walt Disney.

Efter tabet kom Walt Disney på figuren Mickey Mouse, som umiskendeligt minder om kaninen Oswald. Walt Disney var gennem hele livet stolt af den glade, humørfyldte og optimistiske karakter.

Det var i øvrigt Walt Disney selv, der lagde stemme til Mickey Mouse helt frem til 1947, hvor han slap tøjlerne, fordi arbejdspresset fra den voksende virksomhed blev for stort.

5

Har rekorden for flest Oscar-statuetter

Walt Disney fik en noget speciel æres-Oscar i 1939 som faktisk var otte Oscar-statuetter – en stor og syv små – for tegnefilmen 'Snehvide og de syv dværge'.

Et vigtigt højdepunkt i Walt Disney og Disney-firmaets historie var udgivelsen af 'Snehvide og de syv dværge', som blev en vaskeæfte sensation ved premieren i 1937.

Ingen i Hollywood troede på projektet, for hvem ville dog se en animeret film i spillefilmslængde? Og kunne det overhovedet lade sig gøre? Walt Disneys projekt blev grint af i filmbyen, hvor det gik under navnet "Disneys tåbelighed".

'Snehvide og de syv dværge' lignede da også noget af et uoverskueligt projekt. Det tog mere end fire år at lave i en periode, hvor antallet af medarbejdere gik fra 150 til 750 hos Disney. Samtidig gik filmen næsten seks gange over budget.

Men det ændrede ikke på, at folk strømmede ind i biograferne for med egne øjne at se den revolutionerende film. Og filmen blev også en økonomisk succes, som banede vejen for film som 'Pinocchio', 'Fantasia' og 'Dumbo'.

Ved Oscar-uddelingen i 1939 vandt Walt Disney en æres-Oscar for 'Snehvide og de syv dværge'. Eller faktisk vandt han otte – én stor og syv små statuetter.

- 'Snehvide og de syv dværge' fik status som et mageløst stykke arbejde, som har charmeret millioner og har udforsket et helt nyt fantastisk underholdningsområde, lød begrundelsen.

Til dato har ingen person i filmhistorien vundet så mange Oscar-statuetter som Walt Disney. I løbet af sin 44 år lange karriere vandt han intet mindre end 26 Oscars og nåede at blive nomineret hele 59 gange.

6

Kopierede elementer fra Tivoli til Disneyland

Her ses Walt Disney i Tivoli med sin dansk-amerikanske ven Tom Knudsen og Anders And i 1961.

I 1955 udvidede Walt Disney sit store underholdsningsimperium, da forlystelsesparken Disneyland åbnede i Californien.

Men vidste du, at Tivoli i København var en stor inspiration for Walt Disney?

Flere gange før åbningen i 1955 besøgte Walt Disney Tivoli, da han var meget betaget af stemningen og atmosfæren i forlystelsesparken midt i København, hvilket han gerne ville kopiere.

Også i 1961 kom Walt Disney på besøg i Danmark, hvor han blev modtaget som en vaskeægte superstjerne i Københavns Lufthavn og efterfølgende kørte i åben bil rundt i Københavns gader, hvor tusindvis af danskere hyldede ham.

7

Afskyede kommunisme og leverede propaganda

Anders And blev brugt som amerikansk krigspropaganda under Anden Verdenskrig. Her ses anden på en plakat for filmen 'Førerens Ansigt', der udkom i 1943.

Under Anden Verdenskrig skiftede Walt Disneys fokus fra at lave tegnefilm til at lave propaganda for den amerikanske regering. Det skete, efter Japan angreb flådebasen Pearl Harbour i 1941.

Her kunne man blandt andet se forskellige elskede Disney-figurer i korte animerede videoer, hvor de støttede krigen og kampen mod nazisterne.

På bestilling fra den amerikanske regering lavede Walt Disney en række anti-tyske og anti-japanske film. Filmene skulle portrættere landenes ledere som manipulerende og uden moral.

I filmen 'Førerens ansigt' fra 1943 følger man Anders Ands oplevelser i et nazistisk land, hvor han blandt andet skal spise kummerlig mad i rationer. Til sidst vågner Anders And op og indser, at det hele var et mareridt, derefter tager han fat i en model af frihedsgudinden og udbryder: "Hvor er jeg glad for at være amerikaner".

Walt Disney var også berømt for at afsky kommunisme, og det kom især til udtryk i Den Kolde Krigs 'rød skræk'-periode i slutningen af 1940'erne og starten af 1950'erne, hvor nogle amerikanere frygtede kommunistisk infiltrering i samfundet.

Han anklagede også nogle af sine egne medarbejdere for at være kommunister, fordi de forsøgte at lave fagforeninger og gik i strejke.

Walt Disney døde i 1966 af lungekræft – 65 år gammel – i Burbank, Californien.

Kilder: Faktalink, Information, Tivoli, insider.com.

Facebook
Twitter