Afventende anmeldere: DR’s nye krimiserie har potentiale

DR’s nye europæiske krimiserie ’Mord uden grænser’ havde premiere i går, og ifølge anmelderne er første afsnit ikke voldsomt imponerende, men serien har potentiale til at blive bedre.

DR's nye europæiske dramaserie 'Mord uden grænser' får både ris og ros, men anmelderne er fortrøstningsfulde. (© dr)

Første afsnit af DR’s nye søndagsserie ’Mord uden grænser’ rullede over skærmen i går, og jagten på morderen af tre prostituerede kvinder fra tre europæiske lande er sat i gang.

’Mord uden grænser’ eller ’The Team’, som serien kaldes på engelsk, er en europæisk samproduktion, der tæller både Danmark, Tyskland, Belgien, Sverige og Schweiz.

Serien har dog tydelige danske aftryk både med Lars Mikkelsen som en af de tre hovedroller og flere danske navne står bag serien.

Anmelderne er ikke helt overbevist om seriens styrke endnu, men de er enige om, at der er gode takter, og forhåbentlig øges niveauet sammen med spændingen i de kommende afsnit.

”Eurobudding”

Berlingskes anmelder, Kristian Lindberg, giver ’Mord uden grænser’ fire ud af seks stjerner og kalder serien for ”en vellykket eurobudding”. Utrykket har tidligere skullet forstås negativt, fordi de europæiske samarbejder ofte er ført til usammenhængende film.

Men ifølge Kristian Lindberg er ’Mord uden grænser’ sluppet godt fra problemerne, som samarbejdet på tværs af grænser kan føre med sig.

Kristian Lindberg noterer, at det psykologiske aspekt, som ellers kendetegner mange af DR’s tidligere serier, lader vente på sig. Fokus er i stedet på opklaringsmysteriet, der dog lige skulle i gang.

- I første omgang virker opklaringen af mordene lidt for enkel og ligetil, men heldigvis kompliceres sagerne tilfredsstillende, og der er rigeligt med grumset vold og blod, hvilket giver serien en foruroligende realistisk kant, skriver han.

Berlingskes anmelder ser generelt gode toner og er ikke i tvivl om, at ’Mord uden grænser’ vil få mange til at kigge spændt med.

- Stiger man først på holdet, der skal se ’Mord uden grænser – The Team’, bliver det svært at stige af igen, skriver han.

For overforklarende

Både Politiken og BT hopper en tak ned af stigen og giver begge tre ud af seks stjerner til det første afsnit.

Ifølge begge anmeldere er serien alt for tydelig i sine replikker, og publikum bliver taget for meget med i hånden.

- Det er lidt, som hvis en dansk skiguide med en megafon havde fået til opgave at fortælle en gyser på engelsk på en bjergtop til 100 internationale skigæster. ”Can everybody hear me?,” skriver Politikens anmelder Katrine Hornstrup Yde.

BT’s anmelder Niels Lind Larsen er af samme opfattelse og mener desuden, at der var for meget snak og for lidt handling i seriens første afsnit.

- Der var meget snak i første afsnit, i videokonferencer og mobiltelefoner, og alt for lidt nærvær til at vi kunne sanse og mærke spændingen. Og så hjalp det ikke ligefrem, at dialogen var overforklarende og stiv som en gammel knippel, skriver han.

En blandet fornøjelse

Både Politikens eller BT’s anmelder aner gode takter, men de er langt fra overbevist om seriens form og indhold endnu.

- Det er flot filmet. Det ser lækkert ud. Nogle spændingselementer holder. Men nuance og originalitet udebliver, skriver Katrine Hornstrup Yde fra Politiken.

Og hos BT ser anmelderen også både godt og skidt i det første afsnit af 'Mord uden grænser':

- De skal nok blive interessante at følge, men de stemningsfulde miljøer, der ellers er et af danske dramaseriers varemærke, mærkede vi ikke meget til, og selve plottet var en jappende affære, skriver Niels Lind Larsen.

Det bliver bedre

Ekstra Bladet giver ligesom Berlingske fire stjerner ud af seks mulige til første afsnit, og anmelder Henrik Queitsch lægger i sin anmeldelse vægt på, at serien måske prøvede at fortælle lidt for meget i første afsnit.

- ’Mord uden grænser’ er på ingen måder banebrydende fjernsyn, og som det ofte er med den slags indledende afsnit, er der mange bolde, der skulle smides op i luften, skriver han.

Ifølge Henrik Queitsch er der ikke noget ekstraordinært ved seriens første afsnit, men han har allerede set det næste afsnit, som bestemt er værd at se.

- Det bliver endnu bedre næste gang, når tingene for alvor spidser til, kan jeg godt røbe.

Næsten 1,5 million så premieren på 'Mord uden grænser' på DR1 søndag aften, og du kan selv se første afsnit via dette link.