Alec Baldwin afviser i stort interview, at han er ansvarlig for drab på filmset

Skud fra Alec Baldwins pistol ramte og dræbte filmfotograf. Nu stiller han op til sit første store interview efter ulykken.

Her ses Alec Baldwin til Emmy Awards i 2017. (Foto: © Mike Blake, (c) Ritzau Scanpix)

Torsdag har Hollywood-skuespiller Alec Baldwin for første gang givet et længere interview om den skudulykke, der den 21. oktober kostede filmfotografen Halyna Hutchins livet under optagelserne af westernfilmen 'Rust'.

For nu føler Alec Baldwin, at han ikke længere kan vente med at sætte ord på sin egen oplevelse.

Han fortæller nemlig, at han ikke selv føler sig ansvarlig for ulykken.

- Nej. Jeg føler, at... Nogen er ansvarlig for, hvad der skete, men jeg kan ikke sige, hvem det er, men jeg ved, at det ikke er mig. Jeg sværger ved Gud, hvis jeg følte mig ansvarlig, havde jeg taget livet af mig selv. Og det mener jeg.

Skuespilleren forklarer, at han slet ikke affyrede pistolen.

- Jeg trykkede slet ikke på aftrækkeren, fortæller han.

Ifølge ham skete ulykken, da Hutchins var i færd med at finde den rigtige vinkel på Baldwins pistol i forhold til kameraets vinkel. Det var altså hende, der dirigerede ham i, hvordan han skulle holde og sigte pistolen i hendes retning, forklarer han.

Angående aftrækkeren forklarer han:

- Det var ikke meningen, at jeg skulle trykke på aftrækkeren i den scene. Jeg ville aldrig sigte på nogen og trykke på aftrækken. Det er jeg oplært i ikke at gøre.

Baldwin skulle i stedet spænde hanen, eller hammeren, på pistolen, en Colt.45, så langt som muligt, uden at den spændtes helt. Det var da han gav slip på hanen, at pistolen affyrede et skud direkte mod filmfotografen og instruktøren. Mod forventning.

Den høje lyd fra pistolskuddet skabte derfor også stor forvirring på settet, fortæller Baldwin. Han troede selv først, at Hutchins var besvimet af forskrækkelse, da hun faldt til jorden. Og han forstod ikke, hvorfor Souza skreg af smerte.

- Tanken om muligheden for, at der kunne have været en rigtig kugle i den pistol, plantede sig først hos mig omkring 45 minutter efter skuddet, fortæller han.

En tanke, der siden blev bekræftet af politiet flere timer efter ulykken.

Det var under den halvanden time lange afhøring på politistationen i Santa Fe kort efter ulykken, at politiefterforskeren lod en telefon med et billede af en kugle glide hen over bordet til ham med beskeden om, at den er blevet fundet i Joel Souzas skulder.

Det var først her, at Baldwin fandt ud af, at det var rigtig ammunition i pistolen, forklarer han i interviewet.

Det var også først her, at Baldwin får at vide, at Halyna Hutchins er afgået ved døden.

Clooneys kritik

I tiden efter ulykken har flere våbeneksperter og sågar Hollywood-stjerner som George Clooney udtalt, at man aldrig må sigte et våben mod andre på et set, og at man i øvrigt altid selv skal tjekke, om våbnet rent faktisk er "cold", som det ifølge Alec Baldwin hedder på fagsprog, når der ikke er ammunition i.

- Hver gang jeg får overleveret en pistol på et set, ser jeg på det, jeg åbner det, jeg viser det til personen, jeg skal sigte på, og vi viser det til mandskabet, fortæller Clooney i et interview i podcasten WTF.

Skuespiller George Clooney har været offentlig i sin kritik af Baldwins håndtering af våben på settet til 'Rust'. En kritik som Baldwin i interviewet siger "ikke rigtig hjalp på situationen". (Foto: © HENRY NICHOLLS)

For en del af den efterfølgende kritik af Baldwin har netop gået på, at han eftersigende ikke selv tjekkede om pistolen var "cold", og at han desuden både sigtede og affyrede pistolen direkte rettet mod Hutchin.

Baldwin forklarer i interviewet, hvordan han i sin karriere har fået besked på, at han ikke skal røre yderligere ved et våben, når han får det overleveret af en våbenansvarlig.

Han havde desuden ingen grund til at tro, at den våbeansvarlige Hannah Gutierrez Reed ikke havde styr på, hvad hun lavede.

- Jeg formodede, at hun var klar til jobbet, eftersom hun var blevet hyret til det.

Baldwin sagsøgt af sine kolleger

Det er dog ikke kun folk, der ikke var en del af settet, der anklager den 63-årige Alec Baldwin for sin håndtering af pistolen på settet.

Mamie Mitchell, der var filmens manuskript-supervisor, og som i øvrigt foretog opkaldet til alarmcentralen efter ulykken, har den 16. november lagt sag an mod blandt andet Baldwin, våbenmesteren og filmens producere.

- Alec Baldwin har bevidst og uden grund eller undskyldning ladt og affyret pistolen, selvom der ikke indgik affyringen af våbnet i den scene, der skulle filmes.

Et søgsmål der i øvrigt følger efter et søgsmål fra produktionens lysmand, Serge Svetnoy, der stod så tæt på Halyna Hutchins, da skuddet blev affyret, at hans briller blev ridset, og han hørte kuglen flyve forbi.

Karrieren kan være forbi

I interviewet spørges Baldwin også ind til, om karrieren er ovre efter den tragiske ulykke på ’Rust’-optagelserne, og her svarer han prompte at "det kunne den godt være," mens han tilføjer:

- Min familie er alt, hvad jeg har, og min karriere rager mig ærlig talt ikke en skid længere.

Filmfotografen Halyna Hutchins blev tilbage i 2019 udråbt som en af de nye stjerner inden for filmfotografi af American Cinematographer magazine. (Foto: © SWEN STUDIOS, Ritzau Scanpix)

Det er ikke for at gøre sig selv til et offer, at han nu stiller op til interviewet, understreger han.

- Jeg vil gerne sikre mig, at jeg ikke lyder, som om jeg er offeret. For der er et offer. Der er en kvinde, der døde, og min ven (Joel Souza, red.) blev skudt, fortæller han og omtaler desuden Hutchins som ”en ny ven”, da han mødte hende på settet for første gang 10 dage inden ulykken.

Baldwin og de to våbenansvarlige på settet, Hannah Gutierrez Reed og instruktørassistenten Dave Halls, er desuden stadig blandt de personer, der indgår i politiets efterforskning af sagen, skriver The Hollywood Reporter.