Ali tæskede sin søster, når hun blev for 'dansk'

I årevis bankede og terroriserede Alishir Amiri sin søster for at opdrage hende som en ”god” afghansk pige.

Alishir Amiri så engang op til en gruppe småkriminelle unge mænd, som opdragede deres søstre efter æresbegreber. Nu er han blevet klogere. (© dr)

Der skulle næsten ingenting til, før han gik amok på sin søster. Hvis hun talte for meget med danske drenge, tog til fester, eller bare hvis hun sagde ham imod.

- Jeg troede, jeg kunne løse alt med vold. Hvis jeg gav hende bank, så havde jeg gjort mit for, at hun skulle opføre sig som en ”god” pige. Sådan tænkte jeg, siger Alishir Amiri til P1 Dokumentar.

Alishir Amiri er bror til forfatter og radiovært Geeti Amiri, der i sin selvbiografi fra november 2016 blandt andet beskriver, hvordan hun fik voldsomme tæsk af sin bror i flere år.

I andet afsnit af P1 Dokumentaren ”Zakias datter” udtaler Alishir Amiri sig for første gang om den grove vold han udsatte sin søster Geeti for.

Oplevelser, han bestemt ikke er så glad for at tænke på i dag.

- Det er ikke noget jeg er stolt over. Jeg er kun glad for, at jeg ikke knækkede hende så meget, at hun endte på en psykiatrisk afdeling og begik selvmord. At jeg ikke skadede hende så meget, at hun aldrig kunne komme på fødderne igen, gør at jeg kan leve videre i dag, siger Alishir Amiri, der i dag er 33 år og bosat i Sverige.

- Jeg har stadig ikke tilgivet mig selv helt. For vi snakker ikke om, at jeg kun har gjort det én gang. Det har været gennem flere år.

En god pige

Allerede som 14-årig begyndte Alishir Amiri at kontrollere sine søstre og udsætte dem for vold, hvis de ikke opførte sig, som han mente, de skulle.

Han ville have, at de skulle være ”gode” piger.

- En god pige må aldrig gå ud. Når man snakker med sin bror, skal hun slå blikket ned, og bare sige ja til alt. Hun må ikke drikke alkohol, feste eller have kærester. Det var sådan, min verden hang sammen dengang, siger han.

Alishir Amiri så især op til en gruppe af småkriminelle unge mænd, han begyndte at hænge ud med efter skoletid. I takt med at han og gruppen blev ældre, tog både volden og kriminaliteten til i omfang.

- Jeg så op til de her drenge, som opdragede deres søstre efter de her æresbegreber. Så jeg gjorde de samme ting med mine søstre.

I lange perioder var han aldrig hjemme, og efterhånden begyndte han at føle sig mere hjemme hos de kriminelle venner end hos sin familie.

Men da han var 21 år døde hans far, og det betød, at han måtte flytte hjem igen. For nu ventede der ham en ny rolle.

”Nu er du familiens overhoved”

Efter farens begravelse holdt familien en ceremoni, hvor flere familiemedlemmer og bekendte henvendte sig til Alishir Amiri med alvorlige miner, en efter en.

- Alle mændene sagde hele tiden: Nu er det dig, der er manden i huset. I tre uger vidste jeg ikke, hvordan jeg skulle klare den byrde. Men så fandt jeg på en hurtig og kortsigtet løsning. De ting, jeg siger derhjemme, skal min mor og søstre bare adlyde. Det må være det, en mand i mit sted skal gøre, tænkte jeg.

Ifølge Alishir Amiri blev han som familiens overhoved mere og mere voldelig, fordi han ikke kunne overskue presset, og på det her tidspunkt kun kunne udtrykke sig gennem vrede og vold.

Og da alle hans søstre på nær Geeti var flyttet hjemmefra, kom hans frustrationer særligt til at gå ud over hende.

- Hun var den yngste jo, og jeg tænkte: ’Nu er alle de andre gået deres vej, de lytter ikke til mig, så må jeg redde Geeti. Hun skal ikke rende rundt på cafeer og diskoteker’, husker Alishir Amiri.

Det førte til voldsomme overfald, der til sidst fik Geeti anbragt på krisecenter som 17-årig.

Andre brødre kan lære af mine fejl

Alishir Amiri kender til indholdet af sin søsters selvbiografi, men har endnu ikke læst bogen.

- Jeg har ikke turdet endnu. Der ligger stadig meget smerte, men jeg har tænkt mig snart at læse den, siger Alishir Amiri til P1 Dokumentar.

I dag er han stolt af sin søster. De begyndte at tale sammen for nogle år siden, og har siden forsonet sig med hinanden. Han mener, at bogen kan være med til at hjælpe andre.

- Der sikkert mange piger og kvinder i verden, som er i den situation i dag, som Geeti var i. Så hvem ved, om bogen kan åbne øjnene for en anden dum bror, som gør de ting mod sine søstre eller familie, som jeg gjorde dengang, siger Alishir Amiri.

FacebookTwitter