Alle de ting du (måske) ikke ved om Oscar

Hvem har modtaget flest Oscar, hvornår fandt den første uddeling sted og hvorfor hedder statuetten egentlig Oscar. Få svarene her.Født i 1929

Den første Oscar-uddeling fandt sted i 1929. Det kostede fem dollars at komme ind til arrangementet, hvor 270 deltog. Det var første og eneste gang showet fandt sted på Hollywood Roosevelt Hotel.

Bette Davis' eks-mand

Det stadig ikke er opklaret, hvordan Oscar’en har fået sit navn. Den mest udbredte forklaring er, at det var skuespilleren Bette Davis som gav prisen sit øgenavn, da hun udtalte, at bagsiden på statuetten mindede hende om hendes første mand Harmon Oscar Nelson.

Tak, tak, tak, tak, tak, tak...

Den længste Oscar-takketale nogensinde blev afholdt i 1942 af skuespilleren Greer Garson og varede fem minutter og 30 sekunder. Se et kort uddrag herunder.

Tak, men nej tak...

To skuespillere har sagt nej tak til at modtage en Oscar. George C. Scott vandt i 1971 for titelrollen i 'Patton', men havde allerede inden showet frabedt sig æren af, fordi han ikke følte sig i samme liga som de andre.

Marlon Brando afslog æren året efter, hvor han vandt prisen for sin rolle i ’The Godfather’. Han sendte i stedet den apache-indianske skuespillerinde Sacheen Littlefeather på scenen. Hun fortalte, at Brando afslog at modtage prisen, fordi han ikke kunne stå inde for den måde som Amerikas oprindelige befolkning blev portrætteret i film.

Og så 11 gange tak

’Ringenes Herre: Kongen vender tilbage’ gjorde rent bord, da filmen vandt en Oscar i samtlige 11 kategorier, som den var nomineret i. Titanic og Ben Hur har også modtaget 11 Oscars.

Lige ved og næsten, igen og igen

Skuespilleren Peter O'Toole, har været nomineret i kategorien bedste skuespiller otte gange uden at have vundet en eneste gang - han modtog dog (endelig) en Oscar i 2003, hvor han fik årets ærespris. Leonardo DiCaprio har været nomineret fem gange uden at vinde - fire gange i skuespilkategorierne og en enkelt som producer.

Lydmanden Kevin O'Connell har været nomineret hele tyve gange i kategorien 'bedste lyd-mix' men ikke én gang er det lykkedes ham at hive en Oscar-statuette med hjem.

Belagt med guld

Oscar-statuetten vejer 2,27 kilo og er 34,3 cm høj og er belagt med plader af ægte guld.

Værdi: Ubeskrivelig, Pris: 1 dollar

Det har siden 1950 har været forbudt at sælge sin Oscar. Arver man en Oscar-statuette, kræver Oscarakademiet, at man sælger statuen tilbage til dem for den symbolske sum af 1 dollar.

De bestemmer

Der er 5.783 medlemmer af Oscarkomiteen, som alle er med til at bestemme hvilke film, der fortjener en statuette. 22 procent af dem er skuespillere.

Mange, mange fester

Den journalist, der holder rekorden for at have dækket flest Oscar-ceremonier, hedder Bob Thomas. Han var med til 66 prisuddelinger fra 1944 til 2010.

Og rekorden over dem alle går til...

Walt Disney er den person, der har vundet flest Oscars nogensinde og som er blevet individuelt nomineret flest gange. Han har vundet 26 gange og er nomineret 59 gange.

Facebook
Twitter