Alle tror Gummi-Tarzan ender godt

For første gang bliver den folkekære forfatter Ole Lund Kirkegaards bøger underkastet en grundig litterær analyse. Og analytikeren beder læserne om hjælp.

Hvordan ender Ole Lund Kirkegaards 'Gummi-Tarzan' - altså bogen, ikke filmen?

Et ret enkelt spørgsmål skulle man mene i betragtning af det meget store antal danskere, som har læst bogen eller fået den læst højt.

Alligevel vil formentlig komme som noget af et chok for mange læsere, når vi her afslører, at Gummi-Tarzan er en tragedie, som ender med, at Ivan Olsen - efter en enkelt dag som superhelt - får flere tæsk og mere buksevand end nogensinde før.

Første store analyse

Mange vælger nemlig at fastholde billedet af Ivan som tyrannernes overmand, fortæller børnebogsforsker Torben Weinreich.

Han er i gang med en litteraturanalytisk bog om Ole Lund Kirkegaards forfatterskab - den første af sin art. For på trods af Ole Lund Kirkegaards enorme popularitet, har ingen underkastet værkerne en grundig analyse før nu:

- Det ligger lige til højrebenet, men det er der altså ikke nogen, der har følt. Han skriver meget enkelt. Der er ikke så meget kompliceret at komme efter i en analyse. Jeg tror, mange har følt med Ole Lund Kirkegaard, at det, han har skrevet, det er der, og så er der ikke så forfærdeligt meget mere at sige, siger Torben Weinreich.

Beder læsere om hjælp

Fordi der er skrevet så lidt om forfatterskabet, har han taget en noget utraditionel researchmetode i brug. På sin hjemmeside beder han danskerne om at beskrive deres minder om Ole Lund Kirkegaards litteratur.

Og her har han blandt andet fået bekræftet, at stort set alle børn læser hen over slutningen på Gummi-Tarzan:

- De vil ikke have fortalt en historie om, at det ender med at gå rigtig, rigtig skidt for den her stakkels knægt. Og selv voksne mennesker, som har reflekteret over det i mellemtiden, når til samme resultat. Slutningen, som Ole Lund Kirkegaard faktisk lavede, den findes ikke, fortæller Torben Weinreich.

Fortæl om dine oplevelser med Ole Lund Kirkegaards bøger. Skriv kommentar herunder:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532a4c876187a215d0abfae8

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter