Alternativet kopierer italiensk forslag: Vil give 18-årige kulturpenge i kampen mod terror

Står det til Alternativet, skal unge, der fylder 18 år i 2017, hver have 3.700 kroner til kultur.

For 3.700 kroner kan man få knap 50 biografbilletter. Men ellers kan kulturpengene for eksempel også bruges til at gå på museum, i teatret eller til at gå til sang eller billedkunst. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Alle 18-årige, der er bosat i Danmark, skal have en check på cirka 3.700 kroner, når de fylder 18 år – og pengene skal bruges på kultur.

Sådan lyder et nyt forslag, der er en del af Alternativets samlede finanslovsudspil for 2017.

- Vi vil give penge til de unge, som de kan gå ud og bruge på de kulturtilbud, der allerede er, siger Rasmus Nordqvist, der både og politisk ordfører og kulturordfører i Alternativet.

Kultur som et middel mod terror

Forslaget er identisk med et forslag fra Italien, der trådte i kraft i sidste uge. Ifølge premierminister Matteo Renzi er den kulturelle bonus et blødt middel til at modvirke terrorisme og radikalisering blandt unge.

Filosofien er den samme bag forslaget fra Alternativet, der ikke underkender sikkerhedspakker, kontrol og overvågning, men som mener, at ”vi også bliver nødt til at gøre noget andet”, siger Rasmus Nordqvist.

- Vi bliver nødt til at se på, hvordan vi kan være med til at skabe et fællesskab for radikaliserede unge, udstødte og folk, der ikke føler sig som en del af samfundet. Vi tror på, at kunsten og kulturen er helt unikke redskaber i det arbejde.

Han fortsætter:

- Ud fra vores synspunkt er kultur kritisk, tolerant og undersøgende, og det er det, vi gerne vil have mere af i samfundet og specielt blandt de unge.

Kulturpenge på en app

I Italien fungerer det sådan, at alle unge, der er fyldt - eller fylder - 18 år mellem 1. januar og 31. december 2016, får 500 euro (cirka 3.700 kroner), som udelukkende må bruges på kulturelle ting såsom koncertbilletter, museumsentré og bøger.

Rasmus Nordqvist forestiller sig, at en eventuel dansk model, ligesom i Italien, vil fungere via en app. På denne app kan man se, præcis hvilke tilbud man kan bruge pengene på, og når man har valgt sit indkøb, får man en voucher – eller det, som Rasmus Nordqvist kalder et klippekort – som man kan bruge elektronisk eller som kan fremvises fysisk i butikker.

Alternativet: Danmark nedprioriterer kulturen

Ifølge kulturminister Bertel Haarder (V) har Italien et andet udgangspunkt for sådan et tiltag. Da det italienske forslag i torsdags blev en realitet, sagde ministeren, at "vores kulturbudget er dobbelt så stort som det italienske", hvilket ifølge Bertel Haarder vil sige, at "kultur er meget billigere" i Danmark og "lettere tilgængeligt sammenlignet med Italien".

Det mener Alternativet dog ikke er grund nok til ikke at afprøve forslaget i Danmark til næste år.

- Vi ser jo en nedprioritering af kulturen i Danmark lige nu gennem regeringens førte politik, så ja, det kan godt være, at vi procentvis per borger bruger mere end i Italien, men vi bliver nødt til at se på, hvordan vi sætter fokus på det, som kunsten og kulturen kan i vores samfund, siger Rasmus Nordqvist.

Forslaget vil koste cirka 260 millioner kroner at gennemføre i Danmark i 2017. Pengene vil ikke blive taget fra andre kulturbudgetter, siger Rasmus Nordqvist. Der er tale om ”nye penge”, som er en del af Alternativets ”samlede finanslovsudspil med indtægter og udgifter i forhold til hvor vi får skatter og afgifter ind”, lyder det.