Amerikansk rapper vil sikre sig, at 18-årig datter er jomfru: 'Det er dybt problematisk'

Rapperen T.I. udøver en voldsom social kontrol over sin datter, mener Sex & Samfund.

T.I. på scenen til BET Hip Hop Awards i 2016. Nu bliver han udsat for massiv kritik, fordi han tager med sin 18-årige datter til lægen for at sikre sig, at hun stadig er jomfru. (Foto: © David Goldman, Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.)

Hvad ville du sige til at blive slæbt med til lægen af din far? Det kunne måske føles ret pinligt.

Hvad ville du så sige, hvis formålet med lægebesøget var, at din far ville sikre sig, at du stadig var jomfru?

Det er virkelighed for den 18-årige Deyjah Harris, som er datter af den amerikanske rapper T.I.

I podcasten 'Ladies Like Us' har rapperen fortalt, hvordan han en gang om året tager med sin datter Deyjah Harris en tur til lægen for at få tjekket datterens hymen eller kønskrans - i et forsøg på at sikre sig, at hun stadig er jomfru. Det skriver The Guardian.

Da T.I. i podcasten blev spurgt til, hvordan han snakker med sine børn om sex, svarede han:

- Vi taler ikke blot sammen, vi har også årlige ture til gynækologen for at tjekke hendes (datterens) hymen. Ja, jeg tager med hende... Jeg kan sige, at hendes hymen stadig er intakt på hendes 18 års fødselsdag.

T.I. anerkendte i podcasten, at kønskransen kan begynde at bløde på grund af andre aktiviteter end sex, men forsvarede stadig de årlige gynækologbesøg med datteren:

- Så kommer de og siger: 'Vi vil blot fortælle dig, at hymen kan begynde at bløde af andre grunde end sex; for eksempel hvis du kører på cykel, går til atletik eller rider på hesteryg (...)'. Så svarer jeg: 'Hør her, doktor; hun ridder ikke på heste, hun cykler ikke, og hun dyrker ikke sport. Vær nu bare sød at tjekke hendes hymen, og giv mig resultaterne med det samme'.

Ekspert: 'Jeg har ondt af datteren'

Hos Sex og Samfund mener projektleder Jeppe Hald, at T.I.'s handlinger er med til at fortælle piger og døtre, at deres seksualitet er noget, de ikke må udforske.

- Jeg synes, det er dybt problematisk. Det er med til at øge uligheden mellem kønnene, for det fratager piger en del af deres udfoldelsesrum, som drengene til gengæld får lov at have, siger Jeppe Hald og uddyber:

- Jeg har ondt af datteren, der skal leve med en far, der er så kontrollerende. Han udøver jo en voldsom social kontrol over sin datter - den slags laver vi faktisk indsatser imod her i Danmark.

Kritikken er da også væltet ned over T.I. i kølvandet på hans medvirken i 'Ladies Like Us'-podcasten.

Ikke mindst fordi han i samme podcast fortæller, hvordan hans 15-årige søn er seksuelt aktiv, hvilket rapperen tilsyneladende ikke har noget problem med.

- Hans holdning til drengens aktive sexliv er faktisk også problematisk - for det er jo ikke alle 15-årige drenge, der er klar til eller har lyst til at være seksuelt aktive, siger Jeppe Hald.

T.I. med datteren Deyjah Harris til Tony Awards i 2014 - en uge inden hendes 13 års fødselsdag. (Foto: © Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres, Foto: Geisler-Fotopress/Van Tine)

'Jomfruhinden findes ikke. Punktum'

Jeppe Hald pointerer, at T.I.'s holdninger og handlinger er udtryk for en bredere, samfundsmæssig mangel på ligestilling mellem kønnene.

- Selv her i Danmark, hvor vi har arbejdet på kønsligestilling i flere generationer, opfattes piger og drenge, der er lige seksuelt aktive, stadig helt forskelligt. Det viser blandt andet Vives rapport om unges seksualitet, siger Jeppe Hald med henvisning til en rapport fra 2018 udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Endelig ærgrer det Jeppe Hald, at en rapper som T.I., der har mange fans, går ind på præmissen om, at der findes en jomfruhinde, og at kvinders seksualitet skal kontrolleres.

Det kan nemlig være med til udbrede en allerede udbredt myte; den om jomfruhinden.

- Jomfruhinden findes ikke. Punktum. Der findes kønskransen, og den har man hele livet. Den forsvinder ikke, fordi man har haft sex. T.I. modarbejder i virkeligheden meget af det ligestillingsarbejde, vi forsøger at gøre her i Sex & Samfund.

De såkaldte jomfrulighedstests blev i 2018 fordømt af FN's verdenssundhedsorganisation WHO i en udtalelse, der blandt andet lød: 'Denne medicinsk unødvendige og ofte smertefulde, ydmygende og traumatiske praksis er nødt til at stoppe'.

Hverken T.I. eller hans datter har udtalt sig offentligt, siden podcasten blev offentliggjort, men datteren har liket flere tweets, der fordømmer hendes fars udtalelser.