ANALYSE: Her er kulturministerens kattepine

Frygt og bæven præger dagblade og netmedier før forhandlingerne om mediestøtte i den kommende uge, skriver DR Nyheders kulturredaktør.

Kulturminister Uffe Elbæk kaster sig som det første efter efterårsferien over forhandlingerne om en reform af mediestøtten til dagbladene med de andre partier. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)

Der er dømt drama, når den radikale kulturminister som det første efter efterårsferien indkalder de politiske partier til forhandling om en reform af mediestøtten til dagbladene.

Eller rettere: Til dagbladene og de nye, små netmedier. Fordelingen af de 400 millioner danske kroner, som VK-regeringen stillede i udsigt, kan nemlig blive et spørgsmål om liv eller død for en række dagblade og netmedier.

Økonomiske overlevelsesproblemer

Berlingske er ved at gøre sig klar til et salg, men mediestøtten er unægtelig en vigtig forudsætning for en god pris, eller måske endda for salgbarheden som sådan.

Mindre, nye netmedier som f.eks. Altinget og Avisen.dk frygter, at der kommer til at gå mere end et år, før de får en eventuel støtte. Dermed kan de komme i alvorlige økonomiske overlevelsesproblemer.

Fra papir til net

Det store spørgsmål på dagsordenen, når mediepolitikerne mødes, er, om de 400 millioner kr. skal gå til Berlingske og de andre dagblade, eller til de nye, små netmedier?

Kulturministerens hjerte banker for "den digitale avis, der med eksplosiv fart er ved at overtage papirets rolle", som han udtrykte det i en papiravis fornylig.

Det vil helt konkret betyde, at millioner af kroner flyttes fra distribution af papir til produktion af redaktionelt indhold, uanset om det er på papir eller internet. Alt andet lige vil det betyde transport af danske kroner fra dagblade til netmedier.

Bal eller ballade med de borgerlige

Det vil gøre ondt på Berlingske - og formentlig få Venstre og Konservative til at kritisere regeringen til at sparke til et mediehus, der måske ikke ligger ned, men så i hvert fald lægger an til salg.

Men kulturministeren skal vælge, om han vil satse på Berlingeren eller de nye netmedier. Om han ønsker bal eller ballade med de borgerlige. Eller om han måske kan skabe et bredt forlig omkring en såkaldt "platforms neutral løsning". I så fald står spørgsmålet tilbage, om han overhovedet slipper afsted med 400 millioner kroner i en finanslov, hvor hver eneste krone tæller.