Analyse: Sag om museumsstøtte er gået i politisk hårdknude

Sagen om anerkendelse af et lille, lokalt museum ser ud til at blive en hård nød at knække for kulturminister Bertel Haarder.

Kulturminister Bertel Haarder skal tirsdag i samråd i sagen om støtte til Forstadsmusseet på den Københavnske Vestegn. Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

På den københavnske vestegn ligger Forstadsmuseet i den tidligere Avedørelejr. Museet finansieres af Hvidovre og Brøndby kommuner, men er nu blevet indstillet til statsanerkendelse af Kulturstyrelsen.

Problemet er bare, at kulturminister Bertel Haarder (V) siger nej til at anerkende museet. Ministerens begrundelse er, at der ikke for øjeblikket er økonomi til en statsanerkendelse.

En politisk hårdknude

Haarder afslag har fået forstadskommunerne til at søge om statsanerkendelse uden økonomisk tilskud.

Men også det afviser kulturministeren i et brev, som kommunerne modtog mandag morgen.

Dansk Folkeparti foreslår, at der overføres penge fra kunstmuseer til kulturhistoriske museer, så f.eks. kunstmuseet Arken kunne finansiere en anerkendelse af Forstadsmuseet.

Den løsning afviser SF, der har kaldt kulturministeren i samråd tirsdag.

Det ligner unægtelig en politisk hårdknude. En kulturpolitisk bombe, der tikker i hænderne på Haarder.

Kludetæppe af studehandler

Både SF og DF genkender billedet af dansk museumspolitik som et kludetæppe syet sammen af gamle studehandler.

I Danmark er der 100 statsanerkendte museer. 32 af dem er kunstmuseer, 67 af museerne er kulturhistoriske og fem naturhistoriske.

Ifølge Axel Ahrendtsen (DF) er anerkendelserne historisk betingede, uigennemskuelige og mange af dem direkte uretfærdige.

Desuden påpeger DF, at de moderne kunstmuseer scorer størstedelen af tilskuddene til de statsanerkendte museer.

Partiet foreslår derfor at man tager fra Arken, Glyptoteket og Louisiana og giver deres tilskudskroner til Forstadsmuseet og mindre museer i provinsen.

Statsanerkendelse er vigtig for de mindre museer. Ikke bare af økonomiske grunde. Men også fordi statsanerkendelse giver adgang til netværk i ind- og udland og et godt rygstød, når der skal søges fondsstøtte m.m.

Det handler altså om blåstempling og hvad deraf følger. Nogle vil kalde det symbolik. I hvert fald kan miseren kun løses politisk.

Et ufrugtbart rivegilde

I sin indkaldelse til tirsdagens samråd med kulturministeriet skriver SFs Holger K. Nielsen, at kulturministerens afvisning aktualiserer risikoen for en statisk museumsverden, hvor der siges nej til alle nye museumsprojekter med henvisning til økonomien.

Hans pointe er, at man bør frygte, en operation hvor nye museer skal finansieres af de gamle, fordi det vil skabe et ufrugtbart rivegilde i museumsverdenen.

Hvordan kulturministeren forholder sig til denne pointe, får vi at se på tirsdag.

Du kan høre mere om den manglende statsstøtte til Forstadsmuseet og konsekvenserne heraf i både dagens og fredagens udgave af P1 Eftermiddag.