10 krimier fra virkeligheden, du vil sluge råt - fra røveri til rovmord

Der er masser af krimi-historier fra virkeligheden, der kan måle sig med en god kriminalroman i gys. Her er ti gode - i lyd, billeder og tekst.

-Enten er jeg en psykopat i fåreklæder, eller også er jeg jer, siger Amanda Knox, mens hun stirrer ind i kameraet.

Sådan lyder det i traileren til Netflix-dokumentaren ’Amanda Knox’, som netop har haft premiere. Amerikanske Amanda Knox og ekskæresten har været igennem et mareridt, hvor de skiftevis dømmes, frikendes og hænges ud i medierne for mordet på Meredith Kercher i den italienske by Perugia., I foråret 2015 bliver de endelig frikendt og renset for skyld.

'Amanda Knox' er endnu en serie i true crime-genren: historier baseret på en virkelig forbrydelse og retssag, der endevendes og optrevles som spændingsserie.

Hvis du har savner flere spændende kriminalsager fra virkeligheden at gå på rov i, har vi her samlet 10 til dig: serier, film, bøger og podcast.

The Thin Blue Line - dokumentar

28-årige Randall Adams bliver dømt til døden for et mord på en politibetjent i Dallas i 1976.

Men han er ikke morderen: Han har bare hængt ud med 16-årige David Harris på det forkerte tidspunkt, drukket, røget hash og set en film – inden Harris’ bil bliver stoppet af politiet.

Erroll Morris, privatdetektiv og dokumentarist, får færden af et justitsmord og optrevler sagen med blandt andet interviews og en rekonstruktion af forbrydelsen. Med ’The Thin Blue Line’ skabte Morris faktisk nok tvivl om sagen til, at Adams fik genoptaget sin sag, blev frikendt og løsladt.

'The Thin Blue Line' (instrueret af Erroll Morris. Filmen kan købes på DVD.

Helter Skelter – bog

Kultlederen og seriemorderen Charles Manson og hans følge ’The Manson Family’ huserede i slutningen af 60’erne.’Familien’ begik syv brutale mord, hvor blandt andet filminstruktøren Roman Polanskis højgravide kone blev myrdet.

Bogens forfatter, Bugliosi, var anklager i sagen mod Manson og beskriver i bogen efterforskningen og anklagen mod Manson og ’familien’, som bestod af unge mænd og kvinder, der levede med Manson som leder.

’Helter Skelter’ er den bedst sælgende true crime-bog nogensinde. Bogen har titel til fælles med en Beatles-sang, som Manson brugte til en apokalyptisk fremtids-forestilling om krig mellem sorte og hvide.

Vincent Bugliosi og Curt Gentry: ’Helter Skelter’ - kan fås på dansk og engelsk.

The Jinx – tv-serie

Serien ’The Jinx’ bygger tre mord, der er foregået i rigmanden Robert Dursts omgangskreds. Dursts kone forsvandt i 1982, hans tidligere veninde Susan Berman blev myrdet i år 2000 i Los Angeles og i 2003 bliver hans nabo myrdet i Texas.

Det sidste mord tilstod Durst - men blev frikendt, da retten gav ham medhold i at have handlet i selvforsvar … på trods af, at Durst havde parteret liget og smidt det i havet.

Men hvad med de to andre mord? Det prøver ’The Jinx’ at nå til bunds i, blandt andet ved brug af politiets bevismateriale, overvågningsfoto, gamle og nye interviews – samt opsigtsvækkende samtaler med Robert Durst selv.

Rigmanden blev i øvrigt arresteret i marts 2015 på et hotelværelse i New Orleans - dagen før HBO sendte finalen i The Jinx.

'The Jinx' - kan ses med abonnement på HBO.

Den Fastspændte Pige - podcast

17-årige Nora prostituerer sig på et behandlingshjem, uden at personalet griber ind. En dag bliver hun fastspændt og groft voldtaget – men efter lidt efterforskning henlægger politiet sagen.

Den svenske radiojournalist Daniel Velasco er ved at grave sig ned i Noras historie, men endt på et blindspor i forsøget på at finde gerningsmanden. Men så bliver den tidligere politichef og erklærede feminist Göran Lindberg anholdt, anklaget for misbrug af flere børn.

Dokumentaren fortæller om Noras skæbne inden retssagen mod Lindberg – og efter, hvor en overlæge har eget svært ved at forstå, at den seksmisbrugte pige gerne vil have en kvindelig psykolog.

Med koldt blod - bog

Den respekterede farmer Herbert Clutter, hans kone og to børn bliver fundet brutalt dræbt i deres hjem udenfor Holcomb, Kansas. Gerningsmændene, de to småforbrydere Richard Hickock and Perry Smith, har ikke fået andet med end en lille radio, en kikkert pg mindre end 50 dollars I kontanter.

Bogen bliver ofte set som alle true crime-bøgers moder (i salgstal kun overgået af ’Helter Skelter’), og giver et indlevende og detaljeret billede af både de to morderes historie, lokalsamfundet i Holcomb og Clutter-familien – helt ned til typen af græs i deres have.

Men ’In cold blood’ viser samtidig hvor svært det er at balancere objektivitet og indlevelse: Det skinner igennem, at han har sympati for forbryderen Perry, der på mange måder var en outsider og ’freak’ som Capote selv.

Truman Capote: 'In Cold Blood' - bogen kan fås på dansk og engelsk.

The Fear of 13 - dokumentar

Efter knap 20 år som dødsdømt, havde Nicholas Yarris fået nok af fængslet og anmodede selv om at blive henrettet. Gentagne gange havde han appelleret om at få sin sag genoptaget. Lige så mange gange var han blevet afvist.

Men heller ikke sit ønske om at få dødsdommen eksekveret, fik han opfyldt. I 2015 har Nicholas Yarris, der altid bare kaldes Nick, i stedet rollen som sig selv i den britiske dokumentarist David Singtons film ’The Fear of 13’.

Filmen er Nicks monolog – han er den eneste medvirkende. Billederne af den siddende Nick afbrydes indimellem af associerende fortolkninger af begivenheder for at skabe en fornemmelse af, at vi er med helt inde i de mørkeste steder i den morddømtes hoved.

'The Fear of 13' - serien kan ses med abonnement på Netflix.

Ringbindsattentatet - podcast

I slutningen af 80’erene blev indehaveren af et data-firma skudt i maven, da han åbnede et indpakket ringbind hjemme hos sin kæreste. Men hvem var det, der ville Bent Skjold Nielsen til livs?

Podcastkollektivet ThirdEar og Politiken har kastet sig over sagen. Podcasten er opbygget med cliffhangers og gode fortælleteknikker, der maler billeder i hovedet på lytteren.

De interviewer alle involverede, forklarer og fortæller hvad der var op og ned i den berygtede kriminalsag. Med sådan en ihærdighed, at de oprindelige fem afsnit pludselig bliver til seks!

'Ringbindsattentatet' kan høres gratis hos Politiken.

Making a Murderer – tv-serie

Steven Avery sad fængslet i 18 år for en voldtægt i staten Wisconsin. I 2003 bliver han dog løsladt, da nye DNA-beviser udelukker, at han var gerningsmanden.

Avery når dog kun at være ude i to år og er godt i gang med sin erstatningssag mod politiet i Manitowoc – så bliver han fængslet og dømt igen: Denne gang for et brutalt mord på en 25-årig kvinde.

Serien ’Making a Murderer’ gennemgår sagen, politiets mærkværdige fremgangsmåde for udnersøgelser og afhøringer – og stiller spørgsmålstegn ved, om Averys er morder eller udsat for et dobbelt justitsmord.

'Making a Murderer' kan ses med abonnement på Netflix.

Kuppet - bog

11 skraldebiler og en gummiged. Militære angrebsvåben og partisansøm – og en gevinst på 64 millioner kroner.

Der var lidt mere end Olsen Bande-metoder i spil, da danmarkshistoriens største røveri blev begået mod Dansk Værdihåndtering i Glostrup i august 2008.

’Kuppet’ fortæller historien med baggrundsmateriale fratusinder af sagsakter og interviews med efterforskere, vidner og de dømte selv. For godt nok blev røverne senere fanget, men pengene var stadig væk – og den grænseoverskridende, hårde og teknologisk avancerede kriminalitet var med et slag landet i Danmark.

Line Holm: 'Kuppet'. Kan købes som bog og e-bog.

Serial, season 1 - podcast

I 1999 forsvinder den 18-årige high school-elev Hae Min Lee. Seks uger senere bliver hendes ekskæreste, Adnan Syed, anholdt for mordet. Han påstår han er uskyldig, men mangler et alibi for mordnatten.

Der findes dog et vidne, som mener at vide, hvor Syed befandt sig – men hun er ikke til at finde. I februar 2000 får Adnan Syed en livstidsdom for mordet.

I Serial går journalisten Sarah König ind i sagen, hvor hun vender og drejer sagens beviser, der ikke peger entydigt på Adnan Syed som morderen. Hun interviewer både Adnan, venner og familie samt politifolk, der var en del af efterforskningen.

Serien er downloadet mere end 80 millioner gange – og har fået Adnan Syeds sag til at gå om.

'Serial - Season 1' kan høres gratis hos Serial.

Facebook
Twitter