10 skarpe og bløde Mariah Carey-hits du skal kunne skråle med på

Tirsdag giver 90'er-ikonet Mariah Carey koncert i København. Sandie Westh fra P7 Mix fortæller dig, hvor du skal starte for at komme op på det højde C.

Mariah Carey har delt sin vidunderlige stemme med verden i tre årtier - og mandag spiller hun live i Danmark. P7 Mix' Sandie Westh guider dig til divaens 10 største sange. (Foto: Erik Kabik Photography/RTN/MPI/C © ©EKP/RTN/MPI/Capital Pictures)

Hun er kendt for sin vanvittige stemme og sine vanvittige krav. I tre årtier har Mariah Carey beriget os med sine fem oktaver og sine usandsynligt mange hits.

I morgen kommer dronningen af fløjteregisteret til Danmark og giver koncert og i dén forbindelse er det kun på sin plads at grave lidt i hendes bagkatalog, som er så stort, at det kan være svært at vide præcis hvor man skal starte.

Mariah Carey - Always Be My Baby

1. Always Be My Baby

Min yndlings Mariah-sang nogensinde. Den er fra albummet 'Daydream' og har en afslappet, tilbagelænet vibe over sig, hvilket flere af sangene på netop det album har.

Mariah Carey arbejdede sammen med Jermaine Dupri, som på det her tidspunkt havde duoen 'Kris Kross' på samvittigheden, og som derfor stod for en langt mere R&B’et lyd, end den Mariahs sange hidtil havde båret præg af.

Mariah Carey - Fantasy (from Fantasy: Live at Madison Square Garden)

2. Fantasy

En pop/R&B-magtdemonstration uden lige - og den strøg derfor selvfølgelig også ind på diverse førstepladser verden over.

Det jeg dog har mest optur over er, at de musikvideoer, Mariah hidtil havde lavet, havde hun ikke været helt tilfreds med - så for at få det på en måde, hun kunne lide, valgte hun selv at instruere videoen til 'Fantasy', og jeg kan kun anbefale at give den et kig. Der er alt fra rulleskøjter til rutsjebaner og Hummere.


Mariah Carey - Emotions

3. Emotions

Første single fra Mariahs andet album af samme navn og en sang, hvor hun virkelig demonstrerer, hvor overlegen en stemme hun har. Hun kommer op i det såkaldte fløjteregister, som er et register, meget få mennesker kan komme op i og så samtidig få det til at lyde acceptabelt.

Samtidig er ”Emotions” den slags sang, det er meget svært at holde fødderne i ro til.

Mariah Carey, Boyz II Men - One Sweet Day

4. One Sweet Day

Intet mindre end 16 uger lå den her sang på førstepladsen på Billboard. Mariah Carey var, ligesom mange andre i midten af 90’erne, stor fan af Boyz II Men og spurgte derfor drengene, om de ville synge med.

Det vilde var så, at Nathan fra Boyz II Men havde skrevet en sang over samme emne, som Mariah havde, og med de samme akkorder, hvorefter de to sange smeltede sammen og blev til 'One Sweet Day'.

Mariah Carey - Someday

5. Someday

'Someday' var faktisk originalt en del af en demo, som bl.a. gjorde, at Mariah fik en pladekontrakt. En sang, som hun havde skrevet med sin gode ven og sangskriver, Ben Marguelis, som Mariah havde gået i high school med.

Hun har senere afsløret, at 'Someday' faktisk var en af hendes yndlingssange på demobåndet, og at hun hørte den hver dag, mens hun kørte med undergrunden. For mig er den indbegrebet af én stor optur!

Mariah Carey - Honey (LP Version)

6. Honey

Jeg kan næsten ikke få hænderne ned over den her diamant af et R&B-nummer. Den er bl.a. produceret af Puff Daddy og rygterne går på, at Mariah indspillede sin vokal i et studie, mens Puff Daddy blev placeret i et andet studie, fordi han blev ved med at brase ind i vokalbåsen til Mariah for at rette på hende.

Der skal man jo lige huske på, at Mariah er Mariah, og der er absolut ingen, der skal hundse rundt med hende. Så hun tog konsekvensen og lejede endnu et studie. Resultatet af ”Honey” blev heldigvis mere smooth, end processen åbenbart var.

Mariah Carey - Hero

7. Hero

Det er nærmest et under, at mine stemmebånd ikke gav op på et eller andet tidspunkt i 90’erne, så mange gange som jeg forestillede mig, at jeg var fuldt ud i stand til at ramme samme toner som Mariah gør i 'Hero'.

Det pudsige er, at da Mariah var i gang med at indspille den her sang, følte hun ikke rigtigt, at sangen var rigtig for hende. Heldigvis blev hun overbevist om at beholde den og den dag i dag er det den sang, Mariah har optrådt allerflest gange med.

Og så vil jeg i øvrigt gerne sende en undskyldning til mine forældre for vokalmæssigt at have raseret vores parcelhus i årene efter udgivelsen af den her sang ...

Mariah Carey, Jay-Z - Heartbreaker

8. Heartbreaker

YES! Det her var min jam i 1999. Jeg husker så tydeligt musikvideoen fra biografen, danseseancen, Mariahs meget ukonventionelle biograftøj (strikket pink bikinitop) - og Mariah Carey 1’s mand, der er Mariah Carey 1 utro med Mariah Carey 2, hvorefter Mariah Carey 1+2 kommer op at slås ude på toilettet, mens Mariah Carey 3 bliver vist på biograflærredet.

Det er kun Mariah, der kan lave en musikvideo med så meget Mariah i, uden at nogen rynker på næsen.

Mariah Carey - Vision Of Love

9. Vision of Love

Jeg kan næsten ikke overskue hvor fuldstændig vanvittig blændende en sang, det her er. Det var Mariahs debutsingle og er, ligesom 'Someday', skrevet af Mariah og hendes high school-ven Ben Marguelis og var derfor også med på det demobånd, hun oprindeligt sende til Columbia Records.

Det er en af de bedste debuter nogensinde fra en popartist. Den deciderede rutsjebanetur, hendes stemme tager i slutningen, er ganske enkelt imponerende.

Mariah Carey - We Belong Together

10. We Belong Together

En af de bedste popsange 00’erne bød på, og i øvrigt også det sidste nummer fra Mariah, der har bidt sig fast i mig. Virkelig mange kritikere havde erklæret Mariah Careys karriere for død, da hun smed den her i 2005 og viste hvor skabet skulle stå.

'We Belong Together' er helt ligetil og Mariah underspiller faktisk sin vokal, hvilket på én eller anden måde giver den et endnu stærkere udtryk, omend hun helt klart til sidst viser, at hun er indehaver af en af de stærkeste vokaler i populærmusik i nyere tid.

  • Sandie Westh er vært på P7 Mix.
  • Har et bankende pophjerte for Michael Jackson, Take That og Whitney Houston.
  • Mener ikke, at man kan skamme sig over noget musik, man hører.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve