21-årig dansker lander hovedrolle i international serie-succes

Alex Høgh Andersen er 'helt på røven' over at skulle medvirke i den brutale tv-serie "Vikings". Her afslører skuespilleren sine egne - lidt overraskende - vikinge-interesser.

Lige nu befinder fans af serien i en halvleg, inden sidste del af fjerde sæson går i gang til efteråret. Her skal du holde ekstra godt øje med karakteren Ivar the Boneless, som danske Alex Høgh Andersen spiller (Foto: History Channel)

Vikingeserien 'Vikings' er på seertogt, og især USA har for længst overgivet sig. Millioner af seere er klistret kollektivt til skærmen, når seriens brutale handling ruller hen over skærmen. Også i Danmark er den populær, og fans venter i spænding på fortsættelsen af fjerde sæson i efteråret - og nu er der endnu mere at glæde sig til.

Danske Alex Høgh Andersen på 21 har nemlig fået hovedrollen som den lamme Ivar the Boneless, og det er en karrierestart, han med egne ord stadig er 'helt på røven' over. Egentlig var Alex Høgh Andersen taget til casting på en mindre rolle, men midt i udvælgelsen blev han bedt om at prøve rollen som Ivar.

- Jeg fik en halv time til at læse op på rollen og fuckede de første to forsøg op, men tredje gang gik det godt. Da jeg fik at vide, at jeg havde fået rollen, var jeg nødt til at spørge hvilken - jeg havde været til casting på alle fire brødre.

Derefter tog det fart, og han fik travlt med research, prøver og optagelser. Det har givet ham et indblik i bøger og film, der er inspireret af vikingetiden, og det indblik deler han her med DR Kultur:

Sanselig tur til en dyster verden

- Her er en film, der baserer sig på vikingetiden, som er en interessant audiovisuel oplevelse. Billeder, lyd og skuespil spiller perfekt sammen og skaber en tung, dyster og beskidt stemning, som er rå, mudret og fanden i voldsk.

- Man kommer i vikinge-stemning fra filmens anslag. Filmen foregår i vikingetiden, men i princippet kunne temaet udspille sig i alle mulige andre miljøer. Vikingetiden bliver først og fremmest etableret via sanserne, og det er en film, der både er fascinerende og interessant at se.

Spillefilm. 'Valhalla Rising', instr. Nicolas Winding-Refn, 2009.

Guddommeligt gensyn

- Jeg hev Valhalla-tegneserierne med hjem fra skolebiblioteket hver onsdag, når vi havde 'bibliotekstid', og jeg har genlæst dem i forbindelse med min rolle i 'Vikings'. Det har på alle måder været et glædeligt gensyn - ikke alene er det interessante og sjove historier, de er også godt tegnet, og så er de jo baseret på de historiske kilder. Så her kan man fodre sit videbegær på en virkelig fed og underholdende måde.

Tegneserie. 'Valhalla' 1-15 af Peter Madsen, forlaget Interpresse, 1979-2009.

Børneudgaven af vikingeverden

- DreamWorks' 'Sådan Træner Du Din Drage' I og II er på ingen måde historisk korrekte fortællinger, men de foregår i en mytisk vikingeverden og kan på den måde vække børns nysgerrighed om perioden. Hvis man har for øje, at det er animationsfilm med en hvis distance til virkeligheden, er det til gengæld virkelig god børneunderholdning, og det sjovt at se hvordan vikingerne ser ud efter en tur igennem denne amerikanske stereotypisering af universet.

Animationsfilm. 'Sådan Træner Du Din Drage' I og II, 2010 og 2014.

  • Alex Høgh Andersen har studeret Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet, men valgte at satse på skuespillerfaget. Har tidligere haft mindre roller, bl.a. i 'Krigen'.

  • "Vikings" er produceret af History Channel og distribueres af HBO Nordic i Danmark. Lige nu er fjerde sæson aktuel, hvor anden del starter til efteråret.

Facebook
Twitter