5 bøger du skal læse på storbyferien - eller når du vil drømme dig afsted

Der er masser af fortællinger, der udspiller sig i gader, stræder og huse i Europas storbyer. Vi anbefaler 5 gode til rejsen - eller til sofaen derhjemme.

Hvis du skal på storbyferie - eller bare vil drømme dig afsted - så har vi bøgerne parat: en bog for hver af de fem storbyer, flest danskere søger efter ferier til i påsken.

De brede boulevarder i Paris, Colosseum i Rom. Big Ben i London, natklubber i Berlin og stranden i Barcelonas sol. Mange af os benytter påskens håndfuld af helligdage til at tage en smuttur ud i Europa, og netop de fem byer er populære, når danskerne søger påskeferier - i hvert fald ifølge rejseportalen momondo.dk.

Og når du nu skal slappe af, hvorfor så ikke udvide oplevelsen med en bog, der giver et andet perspektiv på byen end de sædvanlige rejseguides? Her er fem glimrende bøger, der foregår i danskernes foretrukne påskedestinationer.

London: Robert Galbraith

Mange kender J.K. Rowling for Harry Potter. Men hun skriver også under pseudonymet Robert Galbraith, og både 'Gøgens kalden', 'Silkeorm' og 'Ondskabens høst' er gode London guides i krimi-form.

Bulderbasse-detektiven Cormoran Strike og hans foretagsomme og kvikke assistent Robin kommer nemlig godt omkring i både det fashionable Mayfair og i Londons mere lyssky kvarterer. Robin brokker sig over det evindelige vejarbejde ved Tottenham Court Road, og så drikker de selvfølgelig masser af te (og pints).

Læs også: Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-mysterier for old school 1900-tals London, og Helen Fieldings serie om Bridget Jones for London set med moderne chick-lit briller.

Barcelona: Ildefonso Falcones

Jo jo, La Sagrada Familia er et must-see i Barcelona. Men det er den lille kirke Santa Maria del Mar også. Især hvis du samtidig læser Ildefonso Falcones' 'Havets katedral', som er en beretning om, hvordan den blev til.

I 1329 ønskede indbyggerne i Ribera-kvarteret sig en kirke. Og så byggede de den selv. Romanen følger Arnau, der er havnearbejder i byen, der dengang kontrollerede Middelhavet, mens kirken kontrollede byen. Perfekt læsning, hvis du vil mærke historiens vingesus i de solvarme gader.

Læs også: Manuel Vázquez Montalbáns krimiserie om den tidligere CIA-agent Carvalho, der som privatdetektiv løser mordgåder i Barcelona. Serien kommer omkring både Franco, byens berømte fodboldhold og olympiaden i 1992.

Paris: Ernest Hemingway

Paris er kunstnernes by, og mange forfattere har skrevet om at realisere sig i små lejligheder med skæve vægge i Montmartre. Ernest Hemingway boede i byen i 20'erne, og når man læser 'Der er ingen ende på Paris', kan man næsten dufte det nybagte brød fra bagerierne og høre jazzen spille fra fyldte caféer med duggede ruder.

Læs også: Thorkild Hansens 'Et ateliér i Paris', som er den danske forfatters dagbogoptegnelser fra Paris i 1947 til 1952.Og i en helt anden boldgade, YA-romanen 'Anna og det franske kys' af Stephanie Perkins, hvis teenagedatteren skal med, eller du selv bliver pladderromantisk i kærlighedens by.

Rom: Tim Parks

'Italian ways' af Tim Parks dækker egentlig hele Italien. Alligevel er bogen, der handler om landets jernbaner, perfekt, når turen går til den evige stad. Hvis du tænker, emnet lyder lidt kedeligt, så tænk om. På sine togrejser, bl.a.Milano-Rom-Palermo, kommer Parks nemlig ind under huden på italienerne.

Det handler om de obligatoriske espressoer i stationsbaren, skramletog med storslåede udsigter og bureaukrati så det basker. Parks har boet i Italien i over 30 år, så han ved, hvad han skriver om.

NB. 'Italian ways' fås indtil videre kun på engelsk, men udkommer på dansk til august.

Læs også: Antonio Pennacchis store, skælmske slægtskrønike 'Mussolini-kanalen' og 'Du er det onde' af Roberto Constantini, en krimi, der blander romersk lokalkolorit med Italiens nationalsport fodbold.

Berlin: Volker Kutscher

Berlin har lagt gader og pladser til to verdenskrige og nogle af den europæiske histories mest skelsættende begivenheder. Få fornemmelse for historien ved at læse Volker Kutschers krimier om politibetjent Gereon Rath, der foregår i byen i 20'erne og op til 2. verdenskrig. Masser af illegale natklubber, narko, prostitution, fascisme og kommunisme.

Læs også: Olga Grjasnovas 'Russeren er en, der elsker birketræer' om globalisering, identitet og integration i nutidens Berlin. Eller Timur Vermes satiriske roman 'Han er tilbage', hvor Hitler genopstår i Berlin i 2011 og med det samme bliver en stor TV-succes.

Facebook
Twitter