5 danske tegneserier alle bør læse - ifølge Jakob Stegelmann

I de danske tegneseriers guldalder var de læst og elsket overalt: Troldspejlets Jakob Stegelmann guider dig til de vigtigste striber fra Danmark.

I dag bliver der fra tid til anden udgivet fine danske grafiske romaner og tegneserier for kendere og nørder.

Men hvad blev der af den populære, dansk-skrevne tegneserie? Den, alle læser, snakker om og kender?

Den er forsvundet. Men den fandtes engang, da danske tegneserier var blandt de mest elskede - og konkurrerede med både Asterix, Anders And og superheltene.

Her er de fem klassiske danske tegnserier, du skal se at få læst - eller genlæse….

Willy på eventyr

En gammel klassiker, der fortjener at blive husket. 'Willy på Eventyr' er kulørt action på Indiana Jones-niveau, tegnet i international stil.

Tage Andersen var blandt dem, der stod for de top-professionelle tegninger, og hans udgave af 'Willy på Eventyr' er netop blevet restaureret og genudsendt.

Gammeldags, ja. Men også forrygende og sjov.

Genudgivelsen af 'Willy på Eventyr' koster omkring 400 kroner per bind. Bind 1 er udsolgt fra forlaget - men kan lånes på biblioteket.

Nofret

Der er spændende og eventyr fra det gamle Egypten og omegn i 'Nofret' - men især en stærk, moderne heltinde, der ved hvad hun vil, og ikke nødvendigvis opfører sig godt.

'Nofret' er tegnet af Sussi Bech, den eneste danske tegner, der til fulde mestrer "den rene streg", som Hergé brugte i Tintin.

'Nofret' kan købes som ny for omkring 49 kroner per bind (tilbudspris), men sælges også brugt på nettet fra 20 kroner og op.

Den Lilla Møghætte og Pulven

Eventyr kan fortælles på mange måder, og den geniale Rune T. Kiddes måde er helt speciel.

Her får eventyrene med grovfilen - og 'Den Lilla Møghætte og Pulven' er en udgave af Rødhætte, man aldrig glemmer.

Dansk respektløs humor, når det er bedst.

'Den Lilla Møghætte og Pulven' koster omkring 80 kroner fra ny, og er også tilgængelig som e-bog. OBS: Kiddes historie findes også som billedbog.

Rejsen til Saturn

Rumrejser kan blive meget syrede, og den mest syrede er dansk: Claus Deleurans 'Rejsen til Saturn'. Elsket - men til tider hadet (af folk, der ikke vil have, man laver sjov med Jesus).

Rejsen til Saturn kom i 1977, men den er stadig et mesterværk. Den er for øvrigt filmatiseret, i 2008. Men den holder ikke. Læs albummet i stedet!

'Rejsen til Saturn' koster omkring 110 kroner for genudgivelsen. Brugt fås den til alt fra 35 til 1250 kroner.

Valhalla

Den mest succesrige danske tegneserie er stadig den om de nordiske guder - i fri fortolkning af Peter Madsen, som har givet os sin udgave af Thor og Loke.

Den kan sagtens hamle op med Marvels (og så er den sjovere).

'Valhalla' koster omkring 100 kroner per bind som ny. Brugt kan de købes i ok stand til 50 kroner.