5 fantastiske film om foruroligende rumrejser

Vi når nok ikke vores nærmeste rum-nabo lige foreløbig. Men heldigvis har vi jo Hollywood.

Drømmer du om fjerne planeter? Så er her fem film, du kan svæve væk med i weekenden, nu Proxima b alligevel ligger 4 lysår væk ... (Foto: © M. Kornmesser/ collage)

Drømmer du om at besøge planeten Proxima b i solsystemet Alpha Centauri? Altså den jordlignende planet, som ESO – European Southern Observatory – i denne uge afslørede, at de havde opdaget...?

Som rumforsker Michael Linden-Vørnle forklarede på dr.dk for nylig: Med vore nuværende rumsonder ville det tage 75.000 år at nå Proxima b. Så du behøver nok ikke sætte kaffen over til uventede gæster lige med det samme.

Det skal dog ikke forhindre dig i at drømme en lille smule om rumrejser og kolonisering af nye planeter. Så vi har fundet fem film, du kan fylde weekenden med og drømme dig væk.

Contact

Et signal fra rummet får radioastronomen Dr. Ellie Arroway, spillet af Jodie Foster, til at åbne øjne og ører. Signalet ser ud til at være sendt fra stjernesystemet Vega og indeholder beskrivelse af en yderst avanceret dingenot, der måske kan rejse i rummet.

Arroway kæmper mod både et felt domineret af mænd og religiøse interesser i jagten på at afkode beskeden og få bygget ”skibet”. Vi vil ikke afsløre, om det lykkes, men filmen er absolut et kig værd.

Filmen er baseret på afdøde Carl Sagans roman af samme navn. Carl Sagan var en legende indenfor rumforskning og var bl.a. med til at samle de beskeder, som vi har sendt ud i rummet med rumsonderne Pioneer og Voyager.

Contact, 1997, instrueret af Robert Zemeckis med Jodie Foster og Matthew McConaughey i hovedrollerne. Filmen kan ses gratis på Filmstriben.dk - og lejes og ses med abonnement hos flere tjenester i Danmark.

Interstellar

I en ikke så fjern fremtid er jordens ressourcer ved at være opbrugt, og muligheden for menneskehedens overlevelse virker usikker.

Forskere har opdaget et ormehul i nærheden af Saturn og en tidligere NASA-astronaut bliver leder af en mission, der skal udforske muligheden for at evakuere Jorden eller kolonisere en anden planet med frosset arvemateriale. Det bliver der en hektisk og emotionel rumrejse ud af, der både dystert og episk rammer hjertet og hjernen.

Filmen har et ret solidt videnskabeligt fundament i forhold til den viden, vi har om universet i dag, men med enkelte kunstneriske friheder. Den var nomineret til flere Oscars og vandt én.

Interstellar, 2014, instrueret af Christopher Nolan med bl.a. Matthew McConaughey og Anne Hathaway i hovedrollerne. Filmen kan lejes og ses med abonnement hos flere tjenester i Danmark.

Rumrejsen år 2001 (2001: A Space Odyssey)

En sort monolit af ekstrajordisk herkomst bliver udgangspunktet for en farefuld rejse til Jupiter, hvor astronauten Bowman, spillet af Keir Dullea, kommer i kontakt med et intelligent rumvæsen.

Før han kommer så langt, skal han dog lige i nærkontakt med Hal 9000, det mest ikoniske eksempler på kunstig intelligens, der egentlig bare skulle passe på sine mennesker, men gør alt andet. Lidt langsom i optrækket og temmelig syret, men fremragende oplevelse.

Filmen anses som en af de vigtigste film i amerikansk filmhistorie.

Rumrejsen år 2001, instrueret af Stanley Kubrick. Filmen kan ses gratis på Filmstriben.dk og også lejes til stream i Danmark.

Star Trek-serien

I 1966 havde den legendariske tv-serie Star Trek premiere på amerikansk tv, og i de efterfølgende 50 år har en lang række tv-serier, film, bøger, spil udforsket det univers, som serien startede. Senest med Star Trek Beyond, der havde premiere i juli i år.

Star Trek-universet er ikke ligefrem hyper-realistisk, men forsøger indenfor rammerne at være relativt konsistente – og har en markant positiv tilgang til fremtiden og teknologi. Jeg er selv fan og kan kun anbefale, at man tager på eventyr med kaptajnerne Kirk, Picard, Sisco osv. samt deres besætninger i deres jagt på nye civilisationer.

Der er ikke produceret nye Star Trek-afsnit til tv i de seneste 10 år, men en ny serie er på vej, der får navnet Star Trek: Discovery. Serien får premiere i januar 2017 på streaming-tjenesten Netflix.

Flere tidligere Star Trek-film kan lejes og ses med abonnement hos tjenester i Danmark.

The Martian

I 2035 bliver astronauten Mark Watney fanget på Mars efter en katastrofal støvstorm, der får resten af ekspeditionens besætning til flygte mod Jorden i den tro, at han er død.

Det er Watney dog ikke, og for at overleve og måske vende tilbage til Jorden, skal han bruge alle ressourcer optimalt.

Filmen er på alle måder et fremragende eventyr og giver et overbevisende indtryk af nogle af de afstande og problemstillinger en Mars-mission står over. NASA var konsulenter på filmen. Filmen vandt bl.a. en Golden Globe og var nomineret til syv Oscars.

The Martian, 2015, instrueret af Ridley Scott. Filmen kan lejes til stream i Danmark.