5 fantastiske serier, hvor homoer spiller en markant rolle

Komedieserien 'Will & Grace' var først til at omfavne homoseksuelle hovedroller. Serien, der i dag vender tilbage med en ny sæson, smittede af på andre serier. Her er de fem bedste.

I 'Orange Is the New Black' er der gang i damerne, men for tjeneren Thomas i 'Downton Abbey' er det sværere at få lidt kærlighed.

Det kan godt være, at tredje sæson af ’Skam’ tog kegler med sin kærlighedshistorie om de to teenagefyre Isak og Even, men den norske serie var ikke den første populære serie til at omfavne en homoseksuel hovedrolle.

Allerede i slutningen af 1990’erne mødte seerne nemlig den homoseksuelle Will i komedieserien ’Will & Grace’, der handler om to bedste venner og deres festlige omgangskreds.

’Will & Grace’ var dermed den første amerikanske, brede komedieserie, hvor en af hovedrollerne er en homoseksuel mand.

Oprindeligt fik vi otte sæsoner med Will og Grace samt deres alkoholiserede veninde Karen og deres mandehungrende ven Jack fra 1998 til 2006.

Og nu tager de en runde mere. Efter mere end ti års pause vender serien i dag tilbage med en helt ny sæson på serie- og filmtjenesten Viaplay.

Seriens succes smittede af i serielandskabet, og siden har vi fået flere serier med markante homoseksuelle roller.

Men hvilke bør du se? Det har vi spurgt Mette Byriel-Thygesen om. Hun er museumsinspektørNationalmuseet, etnolog og ekspert i danskernes seksualliv før og nu.

(© Getty Images)

Modern Family

- Komedieserien ’Modern Family’ er ikke til at komme udenom. Her følger vi tre familier, hvoraf det ene er et homoseksuelt par, Cameron og Mitchell. Og ikke nok med det, så adopterer de et barn, hvilket er ret banebrydende i en amerikansk serie med så stor gennemslagskraft, siger Mette Byriel-Thygesen.

- Ligesom ’Will & Grace’ viser serien også homoseksuelle stereotyper. Cameron er den kreative og frembrusende personlighed, og Mitchell er kontrolfreak og den mere forsigtige. Men de to heteroseksuelle par indeholder lige så mange stereotyper, så på den måde er hele persongalleriet karikeret. Serien viser den moderne måde at være familie på.

’Modern Family’ kan ses på Netflix.

(© HBO Nordic)

The L Word

- Det, den kan, er, at den viser det lesbiske og biseksuelle miljø frem i Los Angeles. Tidligere har det ellers oftest været de homoseksuelle mænd, der blev skildret i film og tv, men her får vi kvinderne på banen.

- ’The L Word’ giver et indblik i et hverdagsliv blandt en flok kvinder og afmystificerer lesbiskes seksualitet. Den måde, de taler om sex på, ligner jo den måde, som heteroseksuelle taler om sex på. Serien viste, at de har de samme problemer indenfor kærlighed og seksualitet som os andre, siger Mette Byriel-Thygesen.

’The L Word’ kan ses på HBO Nordic.

(© HBO)

Looking

- Den mandlige pendant til ’The L Word’ er ’Looking’, der har fået to sæsoner, og som handler om nogle venner i San Fransisco. Den gør lidt det samme, men i en mandlig homoseksuel kontekst, og viser, at der findes mange facetter blandt homoseksuelle.

- Serien er blevet rost for at være på grænsen til det ordinære, for det er faktisk det, der er en del af dens styrke. Den giver et detaljeret og nuanceret indblik i livet og hverdagen hos homoseksuelle mænd og viser som noget nyt også realistiske sexscener mellem mænd, siger Mette Byriel-Thygesen.

’Looking’ kan ses på HBO Nordic.

(© Netflix)

Orange Is the New Black

- ’Orange Is the New Black’, der foregår i et kvindefængsel, viser os, at bare fordi du i en periode af dit liv, hvor du udforsker sex med nogen af dit eget køn, så betyder det ikke nødvendigvis, at du er lesbisk.

- I serien er der nogle af kvinderne, der bliver forelskede, og så er der dem, der giver efter for begæret, fordi de bare savner deres mænd derhjemme, eller fordi de simpelthen har nogle menneskelige behov. Nogle af dem finder også ud af, at de måske slet ikke er til mænd.

- Igen er det en serie med et persongalleri, der viser mange forskellige kvinder. Og så er der en transperson blandt rollerne, siger Mette Byriel-Thygesen.

‘Orange Is the New Black’ kan ses på Netflix.

(© DR Presse)

Downton Abbey

- ’Downton Abbey’ foregår tidligere end de andre serier, nemlig i starten af 1900-tallet, og her følger vi blandt andet tjeneren Thomas, der arbejder for familien Crawley. Vi ser ham udforske sit begær og prøve lykken med diverse gæster i huset og de andre ansatte, men der lider han jo nogle nederlag.

- Når omverdenen indimellem konfronteres med hans seksualitet, mødes han med foragt. Man ser han som sindslidende og et tilfælde, der skal behandles. I den virkelige verden var Thomas nok blevet fyret, og rollen viser, at synet på homoseksualitet som seksuel afvigelse har haft konsekvenser for resten af ens liv, siger Mette Byriel-Thygesen.

'Downton Abbey' er pt. ikke tilgængelig på DR TV eller Netflix. Kan købes på dvd og ses på udenlandske Amazon Prime.