5 farlige Prince-numre der skaber ravage - hver gang

Det er meget symbolsk, at det er på en fredag, vi hylder en verdens mest talentfulde musikere, der gik bort for et år siden.

Prince-fan Joakim Hediger stod på første række til legendens koncert i Valby Hallen i '86, og har aldrig rystet oplevelsen af sig. Her er det fra Princes optræden til Super Bowl i 2007. (Foto: Evan Agostini © 2007 Getty Images)

Der er ingen som Prince.

Manden, der døde for et år siden i dag, havde en overjordisk musikalsk begavelse, der blandt andet kastede 39 studiealbum af sig.

Joakim Hediger

Joakim Hediger er musikformidler, dj og radiovært på P7 MIX.

Han har skamlyttet Prince siden 1979, og anslår at eje 4.000 skæringer, samt 2000 livekoncerter med ham på alskens formater.

Prince var kompromisløs. Som musiker, da han som ubeskrevet blad i en alder af 16-17-år takkede nej til Warner Bros., fordi kontrakten ikke gav ham fuld kunstnerisk kontrol.

Som privatperson var han også gjort af et særligt stof. Han skabte popkulturelle overskrifter, da han smed realityfænomenet Kim Kardashian af scenen i 2011, og da komikeren Dave Chapelle rekonstruerede et bizart møde med den flamboyante kunstner. Eller hvad med dengang han fik sit hus malet lilla i 'Purple Rain'-perioden. Man kan blive ved.

Her hylder vi Prince for hans bedste kernekompetence: At skabe funky, ultra-velspillet musik. Prince-elsker Joakim Hediger har fået den svære opgave, som han sammenligner med 'at skulle vælge mellem sine børn'.

Head

I 1986 besøgte Prince Danmark for første gang. Helt forrest stod en purung Joakim Hediger og sugede til sig, da Minnesota-sangeren slog tonerne til det kontroversielle nummer, 'Head', an:

- Det fungerede så sindssygt fedt live. Han knappede bukserne op i takt til trommerne, og der gik ikke mange sekunder, før han var i bar overkrop og havde sex med sin mikrofon. Folk var i ekstase. Edersprøjtme en funky bassline og sindssygt tight, fortæller Joakim Hediger.

Fra albummet 'Dirty Mind' fra 1980.

Prince - Head

1999

Joakim Hediger interviewede Prince i 2011 i London. Han spurgte stjernen, hvilket af hans tusindvis af numre, han mest stolt af. Svaret faldt prompte.

- Jeg havde egentlig regnet med, at det ville tage ham en halv time at svare. Men han svarede uden at blinke: '1999'.

- Han synes, at det var det fedeste guitarriff, han har lavet. Det må jeg give ham ret i. Det er jo et så vildt nummer. Den hook-line er ikke til at komme uden om. Man kan altid vælge obskure B-side fra Prince, men man kommer ikke uden om '1999'.

Fra albummet '1999' fra 1982.

Prince - 1999

Willing and Able

Albummet 'Diamonds and Pearls' står for mange som en essentiel del af Princes diskografi. Men blandt megahits som blandt andet titelnummeret og 'Cream', så er det nemt at overse guldkornet 'Willing and Able', som Joakim Hediger er vild med:

- Jeg vil fremhæve det nummer, fordi det er superfedt der er både bluesguitar, gospelkor og forskellige stilarter.

- Jeg flipper ud over rytmen, den er superfed. Det fungerer helt fantastisk, og så synger han altså svinefedt på det nummer.

Fra albummet 'Diamonds and Pearls' fra 1991.

Prince & The New Power Generation - Willing And Able

Musicology

Da Prince bragede ind på hitlisterne i 2004 med singlen 'Musicology' var der mange, der snakkede om, at stjernen havde gjort comeback. Men for Joakim Hediger var han aldrig forsvundet, men det var en Prince i formidabel topform:

- Jeg elsker det nummer, for der er Prince virkelig tilbage til rødderne i funken; James Brown og Sly & The Family Stone. Og så er det et sindssygt fedt livenummer. Når Prince spillede koncerter, kunne han sagtens jamme over temaet i 19 minutter.

- Det er 'the shit' og det mest funky nummer, han nogensinde har lavet.

Fra albummet 'Musicology' fra 2004.

Prince - Musicology

Chelsea Rodgers

Udgivelsen af pladen blev historisk, fordi den kom ind på hitlisterne uden at blive solgt på klassisk manér. I stedet blev den givet væk til publikum ved indgangen til O2-arenaen i forbindelse med Princes 21 koncerter, og givet væk med avisen Mail on a Sunday. For Joakim Hediger er det vildeste ved pladen sangen 'Chelsea Rodgers'.

- Det var en sang, han skrev til en amerikansk model af samme navn. Ligesom '1999' er det et guitarriff, der er sindssygt fedt.

- Når jeg er ude og spille til fester, så fylder den gulvet med det samme. Det er en dansabel satan. Det undrer mig, at det ikke blevet kommercielt hit, for man kan ikke sidde stille til det. Du vil kunne lide det med det samme, du hører det.

Fra albummet 'Planet Earth' fra 2007.

Prince - Chelsea Rodgers

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve