5 film der smeltede vores hjerter i 90'erne

I anledning af 20-året for 'Romeo + Juliet's premiere, præsenterer vi fem romantiske film, der fortjener to timer af din tårevædede tid. De er hamrende urealistiske, sentimentale og ... helt aldeles vidunderlige.

Baz Luhrmanns 'Romeo + Juliet' opdaterede det klassiske Shakespeare-stykke til et kulørt 90'er-univers med nogle af tidens hotteste skuespillere, et effektivt soundtrack. Ikke et øje var tørt. Her er det Leonardo DiCaprio og Claire Danes.

Det var en dundersucces, da Claire Danes og Leonardo DiCaprio satte teenhjerter i brand med kærlighedshistorien 'Romeo + Juliet'.

Selvom Shakespeare-opdateringen fra 1996 står ud, så indskriver den sig i en række af film, der fortalte om de store følelser. Med store armbevægelser.

Den romantiske film havde et henrivende årti med kassesuccesser, der kaldte på Kleenex.

Som seer lærte man blandt andet, at kærligheden er overalt. Både ombord på verdens største skibsforlis ('Titanic') og fra en afdød gennem en clairvoyant ('Ghost'). Ja, selv, hvis man er en superflink forretningsmand i dyr sportsvogn, der gerne vil betale for kvindeligt selskab ('Pretty Woman'), så det...

I dag fejrer vi 20 års-jubilæet for, at 'Romeo + Juliet' kom ind i vores liv. Derfor har serie- og filmentusiasterne, Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg fra Radio24syv-programmet 'Stream Team' valgt en række genrebeslægtede film, der fortjener to tårevædede timer af din tid:

Pretty Woman

- Åh, 'Pretty Woman'. Måske den mest elskede, men også mest urealistiske kærlighedsfilm nogensinde (og det er altså på en liste, hvori der er en spøgelseskærlighedfilm med også).

- Julia Roberts er så charmerende, når hun synger falsk i badet, og Richard Gere aktiverer alles latente daddy issues så effektivt, at man let tilgiver filmen for at sælge sexarbejde som en meget lettere strategi end dating til at finde sin eneste ene (og forbedre sin socio-økonomiske status). Det eneste, du skal gøre, er at stå og slappe af på gaden i 90 sekunder med en blød, kikset hat, så bliver du samlet op af en rig og flot mand, spiser nogle jordbær og tager ud og shopper, og så kører det.

Bonusinfo: Manuskriptforfatteren har fortalt, at filmen oprindeligt havde en ikke-lykkelig slutning, hvor de ikke ender sammen, men Vivian bare stirrer tomt ud i luften efter at have fået sin sidste betaling fra Edward, fortæller Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg.

1990. Instr. Garry Marshall. Er tilgængelig på dvd og stream.

Ghost

- ”My Darling, I’ve hungered for your touch” synger The Righteous Brothers i ’Unchained Melody’. Kærlighedssangen har aldrig fungeret bedre end i tåreperseren ’Ghost’, hvor Patrick Swayze og Demi Moore i en af filmhistoriens mest passionerede scener lidenskabeligt former en fedtet lerkrukke sammen.

- Kærligheden mellem de to var så overdøvende stærk, at Swayze selv efter sin død hjemsøger sin ekskæreste. Havde han ikke været så fandens charmerende, kunne man fristes til at kalde ham det mest creepy spøgelse til dato. Filmen kan måske synes en smule banal, men hvis man tror på, at kærlighed holder ved, selv i døden, så er 'Ghost' lige noget for dig. Man må naturligvis heller ikke glemme, at Whoopi Goldberg vandt en af filmhistoriens måske mest overraskende Oscar-priser for sin præstation som overspillende clairvoyant, fortæller Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg.

1990. Instr. Jerry Zucker. Er tilgængelig på dvd og stream.

The Bodyguard

- Der var engang, hvor Whitney Houston var jordens største sangstjerne, og hvor Kevin Costner var den absolut hotteste skuespiller i Hollywood (det var inden han brugte en trillion på at instruere fiaskoerne 'Waterworld' og 'The Postman'). Deres kemi sammen var markant, og selvom Costner syntes en smule utroværdig som verdens mest hårdtslående livvagt, så købte man i den grad hans fascination af den smukke Whitney, der udover at overraske positivt som skuespiller leverede et af alletiders bedste filmsoundtrack.

- Alene dansescenen med Kevin og Whitney til tonerne af Dolly Partons originalversion af ’I Will Always Love You’ er så følelsesbetonet, at man næsten glemmer, hvor glat det gik de to verdensstjerner i årene efter denne romantiske perle, fortæller Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg.

1992. Instr. Mick Jackson. Er tilgængelig på dvd og stream.

Søvnløs i Seattle

- Det her er på en måde en spøjs kærlighedsfilm, da de to forelskede parter først møder hinanden til allersidst i filmen. Indtil da har de kun kontakt via udveksling af breve, og på mange måder handlede denne film faktisk om det tætteste, man kom på online-dating i 1993, men det er som om, at et håndskrevet brev nænsomt smidt i en postkasse er mere charmerende end en liderlig impulsdrevet Tinder-besked.

- Måske er det derfor, at den moralske opfølger med den håbløst umoderne titel ’You’ve Got Mail’ føles så gammeldags den dag i dag. Meg Ryan og Tom Hanks var uden at være alt for hollywoodsmukke så topcharmerende, sjove og quirky til, at filmen kan få enhver romantiker til at fælde en tåre i et hvilket som helst årti, fortæller Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg.

1993. Instr. Nora Epron. Er tilgængelig på dvd og stream.

Titanic

- 'Titanic' er og bliver den ultimative blockbuster-kærlighedsbasker. En forelskelse med så heftig kemi mellem to af dengang-fremtidens allerstørste skuespillergenier - Kate Winslet og Leonardo DiCaprio - og SÅ duggede ruder i den gamle Renault, gør, at man bliver chokerende ligeglad med de hundredvis af andre passagerer, der bliver smidt over bord.

- For hvis bare de diabolske overklasseløg havde kunnet lade Jack og Rose få hinanden, så ville skibet garanteret slet ikke have ramt det isbjerg! I øvrigt er filmen lidt af en revolution i forhold til offentlighedens opfattelse af, hvor meget død, ødelæggelse og hjerneblæst dyr computergrafik, der hører hjemme i en chick flick, fortæller Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg.

1997. Instr. James Cameron. Er tilgængelig på dvd og stream.

  • Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg er værter på "Serieland" på TV2 Play og "Stream Team" på Radio24syv. Fællesnævneren er tv-serier, der hver uge diskuteres, anmeldes og nørdes med kendte gæster.

  • Favoritterne tæller blandt andet "Sopranos" og "Enlightened" for Kasper, mens Frederik har "The Wire" og "Eastbound & Down" blandt andre på sin topliste.

Facebook
Twitter