5 film og tv-serier der understreger Shakespeares udødelighed

Det er 400 år siden, at den store engelske dramatiker døde, men i film og tv lever han i bedste velgående.

'Kan indeholde spor af Shakepeare' er et prædikat man med rette kunne indføre inden for moderne film og tv, der fortsat lader sig inspirere af dramatikeren 400 år efter hans død (Foto: Getty Images / Scanpix)

I dag er det 400 år siden, William Shakespeare døde, men digterens episke fortællinger og skelsættende dramaturgiske modeller er absolut ikke gået af mode og spiller stadig en rolle i populærkulturen.

Når man ser det benhårde bikermiljø blive skildret i 'Sons of Anarchy' eller teenromancen i 'Romeo + Juliet', er det måske ikke lige den britiske dramatikers værker, der trænger sig på. Men faktisk er det bare to eksempler ud af rigtig mange film og tv-serier, der låner fra Shakespeares store dramaer og tragedier.

DR Kultur ser her nærmere på fem moderne værker på film og tv, der på hver deres måde har Shakespeare flettet ind i deres DNA.

Ran

’Ran’ fra 1985 er blevet kaldt Akira Kurosawas sidste store mesterværk, og den japanske instruktørs mere end tre timer lange epos er på alle måder et enestående bidrag til filmhistorien.

Kurosawa kombinerer japansk mytestof med Shakespeares ’King Lear’ og krydrer retten med et enormt kraftfuldt farve og billedsprog. Resultatet er en dyb, uforglemmelig filmoplevelse, der lykkes med at blande to meget forskellige fortælletraditioner.

Er tilgængelig på dvd.

Romeo + Juliet

Baz Luhrmanns film stikker altid ud fra mængden, og australierens postmoderne genfortolkning af Shakespeares tragedie ’Romeo og Julie’ fra 1996 er ingen undtagelse.

Med Leonardo DiCaprio og Claire Danes i titelrollerne folder Luhrmann Shakespeares originale tekst ud midt i et visuelt univers, der er tintet og klippet som en musikvideo på MTV. Den halv-absurde sammenstilling fik Luhrman det bedst mulige ud af, og filmen regnes i dag som en nyklassiker.

Er tilgængelig på dvd.

Sons of Anarchy

Kurt Sutters tv-serie om rockerklubben SAMCRO er kanalen FXs største hit til dato. I serien møder vi Jax Teller (Charlie Hunnam), som er vicepræsident i en rocker-klub. Præsidenten hedder Clay Morrow, og han tog i sin tid klub-tronen fra Jax’ nu afdøde far, hvorefter han giftede sig med Jax’ mor. Lyder den struktur bekendt? Det gør den nok, og Sutter har da heller aldrig lagt skjul på, at hans serie er direkte inspireret af Shakespeares ’Hamlet’.

Er tilgængelig på stream.

Macbeth

Efter mordet på sin kone Sharon Tate sank Roman Polanski ned i dyb depression. Hans første film efter tragedien blev en genindspilning af Shakespeares ’Macbeth’ i 1971, og Polanskis version bærer tydeligt præg af instruktørens mentale tilstand.

Filmen er ubehagelig, brutal og blodig, og dens æstetiske vision er simpelthen gennemsyret af afsky og undergang. Polanskis ’Macbeth’ stikker derfor ud blandt Shakespeare-filmatiseringer som et meget originalt og udpræget personligt værk. En noget anderledes fortolkning end versionen med Michael Fassbender og Marion Cotillard, der kom ud sidste år.

Er tilgængelig på dvd.

My Own Private Idaho

Gus van Sants skæve indie-perle fra 1991 med River Phoenix og Keanu Reeves i rollerne som to gadedrenge, der begiver sig ud på en uforudsigelig rejse, er en ganske særlig film.

Van Sant kan noget med coming of age og unge mænd, og Reeves og især Phoenix leverer i den grad varen i ’My own private Idaho’. Gus van Sants manus er kraftigt inspireret af Shakespeare, hvilket især kommer til udtryk i Keanu Reeves figur Scott, hvis udvikling ret direkte er modelleret over ’Henry IV og V’- skuespillene.

Er tilgængelig på dvd.

Tobias Bukkehave

  • er forfatter til bogen '50 serier du skal se'.

  • har arbejdet som tilrettelægger og tekst- og manusforfatter.

Facebook
Twitter