5 filmatiseringer af klassiske tegneserier der sparker r*v

Den franske kulttegneserie 'Linda & Valentin' får i dag premiere på biograflærredet. Det er langt fra den eneste tegneserie, der er blevet vækket til live - og her er de bedste!

Det danske tegneseriehit 'Valhalla' med tegneren Peter Madsens flotte streg er blandt anbefalingerne. Tegneserien fra 1979 blev til en tegnefilm i 1986 og skal nu også filmatiseres af den danske instruktør Fenar Ahmad. (© Carlson Comics / DC Comics / Scanpix)

De franske rum-agenter Linda og Valentin har siden 1967 været et hit i skolebibliotekets kroge, hvor læseren har været taget med på sci-fi tidsrejseeventyr.

Tegneserieklassikerens seneste album udkom i 2011, men i dag har filmversionen af 'Linda & Valentin'-universet dansk biografpremiere under titlen 'Valerian and The City Of A Thousand Planets'.

Det er den franske instruktør Luc Besson, der blandt andet har instrueret 'Det femte element' og 'Léon', der står bag filmatiseringen.

'Linda og Valentin' er dog langt fra den eneste tegneserie, der har fået et liv på biograflærredet. Vi har bedt de gode folk bag skranken i tegneseriebutikken Faraos Cigarer om at anbefale de bedste filmatiseringer.

En opgave, der ikke var helt let:

- Der findes helt klart tegneserier, som vi synes er bedre end de valgte. Til gengæld er de ikke gode film. 'From Hell' er et meget godt eksempel på en fremragende tegneserie, der ikke var god i filmudgaven.

Nuvel. Efter en tænkepause er her den endelige dom - sæt i gang!

(© Getty Images / Dark Horse)

Sin City (2005)

Frank Miller førte stregen i tegneserien, der udkom i 1991. Da filmversionen udkom i 2005, var Frank Miller også blandt instruktørerne, der instruerede bl.a. Clive Owen, Jessica Alba og Bruce Willis.

Ifølge tegneserie-eksperterne er den et godt eksempel på en film, der lever flot op til den tegnede original.

- Filmversionen er i sort/hvid ligesom tegneserie, hvilket er fedt.

- Den arbejder enormt godt med karaktererne og udnytter de samme greb, som man også ser i tegneserien. Eksempelvis ser man også i filmen den gule mand, der, ligesom i tegneserien, er den eneste farvelagte karakter.

- Filmversionen formår også at ramme den helt samme stemning af syndens by, som oser ud af tegneseriehæftet.

Du kan streame 'Sin City' på HBO Nordic.

(© DC Comics /Getty Images)

Watchmen (2009)

Tegneseriehæftet ramte gaden i 1986. I 2009 kunne man så endelig følge gruppen af superhelte på det store lærred med blandt andre Patrick Wilson og svenske Malin Akerman i hovedrollerne.

- Det er jo helt klart en af de bedste tegnerserier nogensinde.

- Både filmen og tegneserien beskriver karaktererne helt ned i detaljen. I hæftet er figurernes psykiske diagnoser eksempelvis illustreret med detaljerede psykiatriske papirer. I filmen får man også et godt indtryk af karakternes dybde.

- Det, der er fedt ved tegneserien såvel som filmen, er i øvrigt også, at man får et indtryk af, at superhelte ikke nødvendigvis er nogle fede typer. Selv i en superheltegruppe begås der eksempelvis voldtægt.

- Det er dog en ret lang film, og hvis man vil forstå alle filmens nuancer, skal man nok have læst tegneserien.

Du kan streame 'Watchmen' på Netflix og HBO Nordic.

(© DC Comics / Getty Images)

V for Vendetta (2005)

Den dystopiske fortælling blev først fortalt på papir i 1982. I 2005 kunne man gyse over universet i biografsædet, mens man fulgte den maskerede anarkist 'V' og den unge Evey Hammond i et nærfremtids-Storbritannien, der styres af en facistisk regering.

- Tegneserien er fra 1980'erne. Historisk set var det er en tid, hvor man snakkede meget om, hvornår man skulle definere nogen som terrorist frem for frihedskæmper. For beskriver tegneserien en anarkistik helt eller en terrorrist?

- Filmen udkom så få år efter 11. september, hvor den diskussion var meget relevant igen. Filmen viste en form for superhelt, der er anarkist, men jo sådan set også en terrorist. Det er fedt at tage det tema op på film i en periode, hvor man igen snakkede meget om forskellen på en terrorist og en frihedskæmper.

- Filmen formår desuden at balancere mellem at holde sig til tegneserieuniverset og samtidig også at udvikle universet - og så opsummerer filmen meget godt en enormt god tegneserie.

(© Carlsen Comics / Scanpix)

Valhalla (1986)

Det første tegneseriealbum i 'Valhalla'-serien udkom i 1979 efter først at have set dagens lys som en tegneseriestribe i avisen Politiken.

Det var blandt andet Peter Madsens karakteristiske streg, der gjorde tegneserien til en vaskeægte klassiker.

I 1986 udkom tegneserien som tegnefilm, og i maj 2017 kunne den unge danske instruktør Fenar Ahmad afsløre, at han har sikret sig filmrettighederne til en 'Valhalla'-spillefilm.

En spillefilm hvor det indtil videre kun er blevet afsløret, at skuespiller Roland Møller får rollen som den slagkraftige tordengud Thor.

- Det kan siges meget kort: Det er en enormt god tegneserie.

- Tegnefilmen er også værd at (gen)se, inden den nye filmatisering udkommer.

(© DC Comics / Scanpix)

Batman: The Dark Knight (2008)

Det var helt tilbage i 1939, den første stribe med Batman udkom.

Der er fløjet mange flagermus gennem grotten siden dengang, og tegneserien har været lanceret i et utal at tegnefilm og spillefilm - og Batman har endda været stjerne i en Lego-filmversion.

Den nyeste trilogi af Batman-filmene, der er instrueret af den prisvindende Christopher Nolan, er baseret på en masse forskellige tegneserier.

- 'The Dark Knight' og resten af trilogien er gode filmatiseringer, der tager udgangspunkt i Frank Millers udgave af Batman.

- I Millers udgave beskrives Batman-universet langt mere mørkt og dystert, og det lever filmene virkeligt op til.

Du kan streame 'The Dark Knight' på Netflix.