5 geniale covernumre der næsten er bedre end originalen

Det kan enten gå helt galt eller genialt, når en musiker smider et covernummer ud på playlisterne. Her er de geniale.

Både Drake og musicalklassiskeren 'Grease' har haft æren af at blive nyfortolket i covernumre. (© Scanpix)

The Weeknd har gjort det med Michael Jackson. Ryan Adams har gjort det med Oasis.

Intet er helligt, når musikere kaster sig ud i at lave covernumre. Heldigvis.

For mens der udgives masser af fremragende originalt musik, er der noget helt særligt over et lige-i-skabet covernummer. De helt perfekte nyfortolkninger, der overrasker ved at puste nyt liv i et nummer, du havde glemt, aldrig hørt før - eller som du elsker ubetinget.

Særligt radioprogrammer som BBC (Live Lounge), Triple J (Like A Version) og nu også P3 (Moyo Live) har været leveringsdygtige i overraskende covernumre, der åbner gamle hits op for helt nye fans og tilfredsstiller vores ekstatiske glæde over at høre gamle hits i nye klæder.

Hver fredag inviterer radiovært Andrew Moyo således en kendt musiker ind i sit P3-talkshow 'Moyo Live' at optræde med et splinternyt covernummer lavet til lejligheden. Her anbefaler Andrew Moyo fem covernumre lavet af nyere kunstnere, som du helt sikkert bør smide på din playliste.

(© (c) Getty images)

Det cremede cover

- Det her nummer var starten på en bølge af covernumre, der tager et ældre hit, som man mest hører med lidt ironisk distance og gør det til et lækkert hit. Nummer 2 her på listen er et andet eksempel på dén trend.

- Chet Faker gør 90'er hittet 'No Diggity' til et virkeligt velsmurt RnB-nummer, der føles som et nyt nummer. Men stadig med 100% respekt for originalen, som jo virkeligt er i den cremede ende.

Original: Blackstreet 'No Diggity' fra albummet 'Another Level' (1996)

0:00

Cover: Chet Faker 'No Diggity' fra albummet 'Thinking in Textures' (2012)

0:00
(© (c) Scanpix)

Det improviserede cover

- Det her cover er exceptionel sejt, fordi det bærer meget præg af, at det er live. Jeg elsker, når ting går galt! Og det gør det i det her covernummer.

- Chance the Rappers søvnige vokal (og sangtekster, der improviseres undervejs) gør det til et ultimativt morgennummer.

Original: Drake 'Feel no Ways' fra albummet 'Views' (2016)

0:00

Cover: Chance The Rapper 'Feel No Ways' fra BBC Live Lounge (2016)Nummeret er ikke udgivet i coverversionen, men du kan se Chance the Rapper spille sit cover live i BBCs Live Lounge her.

(© (c) Scanpix)

Det modige cover

- Det var én af James Blakes første store singler. Det er fuldstændigt sindssygt at skulle definere sin egen lyd, som er så særlig, med et covernummer. I dag, seks år senere, ved vi jo, at det stunt gik meget godt for James Blake. Men det var modigt!

- James Blakes cover af Feists nummer lykkes desuden med det, som er gode covernumres styrke: Du bliver interesseret i at finde originalen.

- Og så finder man ud af, at Feists nummer også er vildt dejligt. Og selvom der ikke er tænkt et slægtskab mellem de to versioner, så hører jeg tit de to numre efter hinanden.

Original: Feist 'The Limit to Your Love' fra albummet 'The Reminder' (2007)

0:00

Cover: James Blake 'Limit to Your Love' fra albummet 'James Blake' (2011)

0:00
(© Scanpix)

Det nostalgiske cover

- Jeg har intet forhold til Grease - eller muscialmusik generelt. Soundtracket fra Grease minder mig faktisk mest af alt om kiksede gymnasiefester, hvor lærerne gerne ville lege djs. Jeg magter det ikke.

- Så det er ret godt gået, at en fyr fra Mississippi kan omformatere et musicalhit til et slesk og lækkert cover-nummer, jeg er helt vild med.

Original: Frankie Valli 'Grease' fra 'Grease'-soundtracket (1978)

0:00

Cover: Matthew E. White og Flo Morrissey 'Grease' fra albummet 'Gentlewoman, Ruby Man' (2017)

0:00
(© Scanpix)

Det teknisk overlegne cover

- Det er lidt groft at kalde det et cover. Men det gør jeg alligevel. For først gav Drake os nummeret ‘The Motto’. Og på Ukendt Kunstners første plade, 'Hælervarer', finder du så ‘The Motto Freestyle’.

- Selvom Hans Philip (rapper i Ukendt Kunstner, red.) rapper på dansk, så er flowet og produktionen nøjagtigt det samme som hos Drake.

- Og undervejs linker Ukendt Kunstner deres (danske) version sammen med originalen med direkte oversættelser, som for eksempel 'Real nigga whats up // Ægte neger hva' så'.

- Det får førstepladsen, fordi det teknisk set er et cover, der er sindssygt dygtigt og overlegent lavet. Og så synes jeg personligt, at det er ét af de sejeste Ukendt Kunstner-numre. Overhovedet.

Original: Drake feat. Lil Wayne 'The Motto' fra albummet 'Take Care' (2011)

0:00

Cover: Ukendt Kunstner 'The Motto Freestyle' fra albummet 'Hælervarer' (2012)

0:00

'Moyo Live' sender hver fredag kl.16-18 på P3. Det optages live fra DR Koncerthusets Studie 3.

FacebookTwitter