5 geniale film og serier inspireret af sci-fi geniet du skal kende

Ny serie er seneste skud på stammen fra forfatteren Philip K. Dicks univers. Vi hylder det bedste, der er udsprunget i film- og serieform fra visionærens fantasi.

'The Man in the High Castle' er en af de tv-serier, der er baseret på Philip K. Dicks værker.

Fra i dag kan man på streaming-tjenesten Amazon Video opleve antologi-serien 'Philip K. Dick's Electric Dreams'.

Den tager udgangspunkt i værker fra en af det tyvende århundredes største science fiction-forfattere, Philip K. Dick.

Om skribenten

Morten Greve lever drømmen om at være ”professionel medienørd”, der er fascineret af teknologi, tv, bøger, film og særligt computerspil.

Han er passioneret gamer og er ambassadør for, at spil skal tages mere seriøst som kulturstof.

Litteraturkritikeren Fredric Jameson kaldte Philip K. Dick 'science fiction-genrens Shakespeare'.

Selvom det er en smuk overdrivelse, så har Dicks mange værker været inspiration for en lang serie af andre forfattere og instruktører, og hans værker er blevet til både fremragende tv og film.

Trods sine gaver eller måske på grund af dem, kæmpede forfatteren med stofmisbrug og dårlig økonomi det meste af sit liv. Han nåede kun i begrænset grad at høste frugterne af sit omfattende forfatterskab, før han døde i 1981 - kun 53 år gammel.

Vi har samlet fem film og tv-serier, som vi kan takke Philip K. Dick for.

Blade Runner

Ridley Scotts filmatisering af Dicks 'Do Androids Dream of Electric Sheep?' fra 1982 er et hovedværk - ikke bare i Dicks virke, men også i Ridley Scotts.

Harrison Ford spiller Rick Deckard, en tidligere politibetjent og nuværende 'Blade Runner', der har til opgave at jage og dræbe replikanter. Replikanter er kunstige mennesker, der er bygget til at tjene menneskeheden, men ikke alle enheder er lige villige til at underkaste sig.

Filmen stiller mange spørgsmål om identitet, sjæl og menneskelighed, der kun bliver yderligere underbygget i Director’s Cut-udgaven og opfølgeren 'Blade Runner 2049', der havde premiere sidste år.

Litterært forlæg: 'Do Androids Dream of Electric Sheep?' (1968)

Bonus: Philip K. Dick døde kort før premieren på 'Blade Runner' og nåede aldrig at se den i en endelig udgave.

Total Recall

En af mine personlige guilty pleasures er 1990-filmatiseringen af novellen 'We Can Remember It For You Wholesale'. Filmen, der fik titlen 'Total Recall', blev instrueret af Paul Verhoeven med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen som arbejderen Douglas Quaid.

Trods en smuk kone (spillet af Sharon Stone) og et rart liv kæmper Quaid dog med mareridt om planeten Mars og en mystisk fremmed kvinde der. I jagten på drømmen får han implanteret minder om en eventyrlig rejse til Mars.

Det bliver starten på et actionfyldt science fiction-eventyr, der måske kun finder sted i Quaids hoved.

Litterært forlæg: 'We Can Remember It For You Wholesale' (1966).

Bonus: 'Total Recall' blev genindspillet i 2012 med Colin Farrell i hovedrollen. Den udgave mangler dog al den charme, som Verhoevens udgave besidder.

Minority Report

I 'Minority Report' spiller Tom Cruise hovedrollen som John Anderton, der i fremtiden leder en afdeling af politiet i Washington DC, der kan opdage såkaldt precrime.

Ved hjælp af et panel af tre synske kan politiet opdage og forhindre kriminalitet, før det bliver begået, og mordraten er derfor faldet til nul. Selvfølgelig skal den slags gå galt, og snart er det Anderton, der bliver jaget for et mord, som han måske vil udføre i fremtiden.

Steven Spielberg har instrueret en film, der tager Dicks novelle og frit bygger videre på den.

Litterært forlæg: 'The Minority Report' (1956).

Bonus: I 2015 blev 'Minority Report' også til en kortvarig tv-serie.

A Scanner Darkly

I 70'erne var Philip K. Dicks stofmisbrug blevet voldsomt, og hans oplevelser blandt andre stofmisbrugere i de første år af 70'erne blev til værket 'A Scanner Darkly'.

Her lever Bob Arctor et liv som henholdsvis stofmisbruger og anonym politiagent. Bob er dog ikke selv klar over, at han er begge dele, fordi hans kraftige stofmisbrug har skabt en kognitiv kløft mellem hans hjernehalvdele og de to identiteter.

Meget syret historie, der blev filmatiseret af Richard Linklater i 2006. Filmen havde Keanu Reeves i hovedrollen som Bob Arctor og store navne som Robert Downey Jr., Woody Harrelson og Winona Ryder i yderligere roller.

Litterært forlæg: 'A Scanner Darkly' (1977).
Bonus-tip: Filmen er visuelt meget usædvanlig, fordi den er animeret ud fra videooptagelser med skuespillerne.

The Man in the High Castle

Philip K. Dicks værker er også blevet til glimrende tv. Et af de bedste eksempler er serien 'The Man in the High Castle', der er aktuel på Amazon Video lige nu.

I en alternativ fortid har aksemagterne (Tyskland, Italien og Japan) vundet Anden Verdenskrig, og Nordamerika er blevet opdelt mellem nazister på Vestkysten og det japanske kejserdømme på Østkysten.

Store dele af det amerikanske samfund har tilpasset sig den nye verdensorden, men i små celler lurer modstanden stadig. Da en af modstandscellerne finder en filmstrimmel, der viser en virkelighed, hvor de Allierede har vundet krigen (vores virkelighed), bliver nye spillere trukket ind i kampen, bl.a. Juliana Crain - spillet af Alexa Davalos.

Serien er glimrende og kan klart anbefales - ikke mindst for sit portræt det alternative Nordamerika.

Litterært forlæg: 'The Man in the High Castle' (1962).

Bonus: Den danske skuespiller Carsten Nørgaard har en fremtrædende birolle som naziofficer med oprørstanker.