5 geniale Gene Wilder-film vi altid vil huske

Den skelsættende amerikanske komiker døde igår 83 år gammel. Her er fem af hans bedste roller.

Skuespilleren Gene Wilder døde i går, 83 år gammel. Her ses han som Willy Wonka i 'Drengen der druknede i chokoladesovsen' fra 1971. (Foto: Wolper Pictures Ltd)

Gene Wilder var et komisk geni. Og en af de skuespillere der var med til at definere 70'erne og 80'ernes komedie-film.

Han døde i går 83 år gammel efter at have kæmpet med sygdommen Alzheimers i flere år.

Gene Wilder, eller Jerome Silberman som han faktisk hed, fik sit gennembrud i rollen som Leopold Bloom i Mel Brooks-filmen 'The Producers', som han var nomineret til en Oscar for. Filmen blev starten på et langt samarbejde mellem de to.

Wilders genialitet bestod i, at han mestrede både falde-på-halen komik og en unik følsomhed - nogen gange i samme film.

Her er fem af hans bedste præstationer, der er værd at se eller gense:

1: Frankenstein Junior

Denne sort/hvide Mel Brooks komedie er måske Gene Wilders bedste præstation.

Filmen handler om en ung, brillant læge, spillet af Gene Wilder, der er den berømte Dr Frankensteins efterkommer. Lægen arver et slot i Transylvanien, og beslutte sig for at drage dertil.

Resultatet er noget af det sjoveste, der nogensinde er filmet. Specielt scenerne, hvor den unge Frankenstein opdager en hemmelig passage, der åbnes med et stearinlys; scenen hvor assistenten Igor (Marty Feldman!) har puttet den forkerte hjerne i monstret; og ikke mindst, hvor monstret forsøger at kvæle den unge Frankenstein, er højdepunkter.

Men Gene Wilder er hele vejen igennem en fantastisk morsom, manisk og følsom kujon.

Young Frankenstein (1974). Filmen kan lejes og købes til stream på tjenester i Danmark.

2. Sheriffen skyder på det hele

Utroligt nok kom endnu et Mel Brooks-mesterværk ud samme år.

"Sheriffen skyder på det hele" er en “sort” Western-komedie om den farvede Sheriff Bart, hvor Gene Wilder igen er stærk i rollen som den alkoholiserede mesterskytte Waco Kid.

Hans præstation er mere afdæmpet end i Frankenstein Junior, men der er flere højdepunkter. En favorit er monologen, hvor Waco Kid forklarer Sheriff Bart hvorfor landsbyboerne kalder ham “nigger”:

“What did you expect? Welcome, sonny? Make yourself at home? Marry my daughter? You've got to remember that these are just simple farmers. These are people of the land. The common clay of the new West. You know... morons”

Blazing Saddles (1974). Filmen kan ses gratis på filmstriben.dk og lejes og købes til stream på tjenester i Danmark.

3. Bare begynd revolutionen uden mig

Denne komedie om den franske revolution, hvor Gene Wilder spiller overfor selveste Donald Sutherland, er lidt en glemt perle.

Filmen er langt fra noget mesterværk, men Gene Wilders præstation er fænomenal som de forbyttede tvillinger Claude og Philippe.

Højdepunktet i filmen er nok Gene Wilders raserianfald overfor sin kone på en ridetur, hvor hun også anklager ham for at bruge mere tid på sin kælefalk end på hende. En falk, der for konen og seernes synspunkt tydeligvis har været død længe...

Start the Revolution Without Me (1970). filmen kan købes til stream på fx. iTunes.

4. Chicago-ekspressen

Gene Wilder lavede en række film i samarbejde med den store sorte komiker Richard Pryor.

Den måske bedste, selvom det er svært at vælge, er nok Chicago-ekspressen, hvor Gene Wilder spiller en fredelig forlagsredaktør, der bliver rodet ind i et drama om mord om bord på et tog.

De to komikeres samspil er fænomenalt, og scenen hvor Gene Wilder må iføre sig “blackface” for at undslippe politiet, er dejligt politisk ukorrekt for tiden - og hysterisk morsomt.

Silver Streak (1976). Filmen kan købes til stream på fx iTunes.

5. Drengen, der druknede i chokoladesovsen

Udover at mestre den maniske og raseri-drevne komik, kunne Gene Wilder også være følsom og skæv.

Mange fans af hans Willy Wonka følte det var kætteri, da Tim Burton genindspillede Charlie og Chokoladefabrikken med Johnny Depp i hovedrollen.

Gene Wilders version var fyldt med følelse, magi og et drys af hans maniske komik. Mange af scenerne fra filmen er ikoniske, men to skiller sig ud: Ankomsten til chokoladefabrikken, hvor Willy Wonka dukker op som krøbling med stok, for pludselig at slå en koldbøtte - og de første scener i fabrikken, hvor Gene Wilder smukt synger om fantasiens magt.

Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971). Filmen kan ses gratis på filmstriben.dk og lejes og købes til stream på tjenester i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk