5 grunde til at Dylan har fået Nobelprisen - og du skal lytte med

Sangskriveren Bob Dylan har modtaget Nobelprisen, der plejer at gå til forfattere af store, tunge bøger. Her peger en af pris-indstillerne på fem af hans fantastiske sange.

Bob Dylan er den første sangskriver, der modtager Nobelprisen i litteratur. Her ses han i koncert anno 1974 - læs her om nogle af de sange, der gør ham tungere end alverdens bøger. (Foto: Rick Diamond)

Den elektriske guitar er vor tids skrivemaskine, er den danske Steppeulv-sanger Eik Skaløe citeret for at have sagt i 1960'erne - helt sikkert med den amerikanske sanger Bob Dylan i hovedet.

I dag, 50 år senere, er tidernes skiften så nået helt op i tårnet til Nobel-komiteen, der har valgt Bob Dylan som modtager af årets litteraturpris. Som den første sangskriver nogensinde.

Den danske litteraturprofessor ved SDU, Anne-Marie Mai, har siden 2009 indstillet Bob Dylan til prisen.

- Hans tekster har en skønhed og klang, der helt umiddelbart taler til os, og som har evnen til at gå ind til kernen af det moderne menneskes oplevelse af ensomhed, splittelse, fremmedfølelse og melankoli, siger hun.

Her peger hun på fem af de sange fra Dylans opus, der gør ham værdig til verdens største litteraturpris - og som du kan lytte til lige her på siden.

Like a Rolling Stone

Ahh you've gone to the finest schools, alright Miss Lonely/ But you know you only used to get juiced in it/ Nobody's ever taught you how to live out on the street /And now you're gonna have to get used to it

- Det er en flot, barsk og udfordrende tekst, der handler om at være helt på egen hånd i verden, og falde uden et sikkerhedsnet, siger Anne-Marie Mai.

Dylan synger til en kvinde – men hvem teksten egentlig handler om, diskuterer Dylanologer stadig den dag i dag. Sandsynligvis peger pilen mod personer i 60’ernes kunstneriske avantgardemiljø:

- Sangen er et skarpt opgør med en kultur, hvor modedyrkelse og klike-mentalitet hersker. Man kommer til at tage det til sig i sangen: Hvordan er det at være en rullesten? Hvordan ens liv er omskifteligt, som manges er i det moderne samfund, siger Anne-Marie Mai.

0:00

Desolation Row

Dr. Filth, he keeps his world inside of a leather cup / But all his sexless patients, they're trying to blow it up / Now his nurse, some local loser, she's in charge of the cyanide hole / And she also keeps the cards that read, "Have Mercy on His Soul"

- Sangen har en helt særlig og bemærkelsesværdig tekst i Dylans univers, mener Anne-Marie Mai:

Han skriver fra trøstesløshedens gyde og ser ud i et moderne liv, hvor alting sejler og det, man sejler af sted på, er Titanic.

- Teksten rummer mange referencer til kultur og verdenslitteraturen: Askepot, Albert Einstein (forklædt som Robin Hood!), Ofelia fra Hamlet og forfatterne T.S. Eliott og Ezra Pound vælter rundt i en verden uden håb.

Men alligevel åbner der sig et håb i teksten, hvor man kigger ud og ser havfruerne, der svømmer. Det er smukt, at eventyret byder sig til som et håb, siger Anne-Marie Mai.

0:00

Visions of Johanna

The country music station plays soft / But there’s nothing, really nothing to turn off / Just Louise and her lover so entwined / And these visions of Johanna that conquer my mind

En flok unge mennesker sidder strandet på et forfaldent kunstner-loft. Det hele virker trøstesløst: En radio spiller musik, et kærestepar der kysser, men der er ikke noget, der fænger hos sangeren …andet end visionerne om Johanna.

- Det er en gådefuld tekst, der handler om visionens styrke. Den har en kraft der taler til lytteren og læseren, siger Anne-Marie Mai.

- Det er ikke klart, hvem Johannah er – men det er heller ikke vigtigt, understreger hun:

Det er nærmere digtet, der er visionerne. Det er et eksempel på, hvor kompleks, Dylan er, siger Anne-Marie Mai.

0:00

Ballad of a Thin Man

You raise up your head and you ask, "Is this where it is?"/ And somebody points to you and says, "It's his"/ And you say, "What's mine?" and somebody else says, "Well, what is?" / And you say, "Oh my God, am I here all alone?"

En af de sange, Dylan stadig optræder meget med fra sit ældre opus er ’Ballad of a Thin Man’.

Tekstens ’Mr. Jones’ har søgt efter viden hos alt fra brændehuggere og professorer – men det giver ham alligevel ikke fast grund under fødderne.

- Det er en tekst om, at der sker forandringer omkring en, men det er svært at begribe, hvad forandringen er, og hvad den går ud på, siger Anne-Marie Mai.

0:00

Love Sick

I see, I see lovers in the meadow /I see, I see silhouettes in the window /I watch them 'til they're gone / And they leave me hangin' on to a shadow.

Sangen er, som den eneste af Anne-Marie Mais udvalgte, ikke fra 1960’erne. ’Lovesick’ er ”kun” 19 år gammel. Sangen udtrykker den utrolige smerte og sorg, kærlighed kan medføre.

- Teksten er smukt og udtryksfuldt, med et ”jeg”, der går gennem øde gader, og tænker på den person, han ikke kan slippe, siger Anne-Marie Mai.

I omkvædet synger han direkte, at han er træt af kærligheden og ønsker, han aldrig havde mødt dig. Men til sidst vender det hele alligevel rundt på en tallerken:

- “Just don't know what to do. I'd give anything to be with you”. Det er så flot, siger Anne-Marie Mai.

0:00

Bob Dylan og Anne-Marie Mai

  • Bob Dylan (f. Robert Allen Zimmerman), er født i 1941 og debuterede med sit første album i 1962. Siden er det blevet til 37 studiealbums og 463 sange (ifølge DR Kulturs optælling)

  • Dylan blev kendt som folke- og protestsanger - og for at tage elektriske guitarer på scenen til en folk-festival i 1965 - det skabte furore! Han er en af de mest markante personer i moderne populærkultur.

  • Anne-Marie Mai (f. 1953) er professor i dansk litteratur ved Syddansk Universitet - og begejstret for Bob Dylan.

  • Mai har været redaktør på en lang række antologier og udgav for nylig litteraturhistorien 'Galleri 66'. Hun var for nogle år siden redaktør på antologien 'Hvor dejlige havfurer svømmer' om Bob Dylan.

FacebookTwitter