5 gyserfilm der gør din Halloween ægte uhyggelig

Trænger du til at blive skræmt fra vid og sans på denne Halloween-aften, så er her en række klassiske film, du bør finde frem.

Gyserfilmene her i artiklen er mildt sagt ikke for sarte sjæle eller det, der ligner. (© Getty Images)

Efteråret har ramt landet, der er kulde i luften og dagene er blevet kortere – så det er jo et helt igennem genialt tidspunkt at se uhyggelige film i mørket.

Særligt gysergenren slasherfilm, hvor teenagere med for meget synd på hjernen og for lidt sund fornuft ofte bliver jagtet af et næsten ustoppeligt monster.

I hvert fald indtil morderen møder sin ærbare final girl, der i skikkelse af skuespillere som Jamie Lee Curtis og Neve Campbell, vender morderens våben mod ham selv.

Vi har fundet de fem vigtigste slasherfilm, du skal kende. Dem der med garanti kan få det til at gibbe i dig.

’Fredag den 13.’/’Friday the 13th’

1 stk. sommerlejr, 1 stk. ensom sø, 1 stk. seriemorder og en håndfuld liderlige teenagere som lejrledere. Sådan er klicheér nu, men i 1980 da ”Fredag den 13.”udkom, var det stadig relativt jomfrueligt territorium. Selvom Jason Vorhees blev det velkendte hockeymaske-klædte ansigt for ’Fredag den 13.’-serien, var det faktisk hans mor, der seriemyrdede teenagere ved Camp Crystal Lake i den første film i serien. Jason Vorhees dukker dog op helt til sidst i den første film – og er med i en lang række efterfølgere.

Monster: Pamela VorheesInstruktør: Sean S. Cunningham, 1980Pro-tip: Skuespiller Kevin Bacon, der senere fik flere markante roller, er et af seriemorderens første ofre.

’Morderisk Mareridt’/’A Nightmare on Elm Street’

Den mest “fantastiske” af slasher-monstrene er drømmedræberen Freddy Krueger. Freddy starter sin karriere som børnedræbende pedel på den lokale skole i Springfield, men han bliver midlertidigt stoppet af forældrene, der dræber ham. Det stopper ham dog ikke endeligt. Freddy vender tilbage år efter som et ”genfærd”, der hjemsøger drømmene på sine teenageofre, hvor han dræber dem på mest sadistisk-humoristiske vis. Freddys handske med lange knive er blevet ikonisk blandt slasher-våben.

Monster: Freddy KruegerInstruktør: Wes Craven, 1984Pro-tip: En ung Johnny Depp har en markant rolle i filmen og har en gæsterolle i et senere afsnit af serien.

’Motorsavsmassakren’/’Texas Chainsaw Massacre’

Filmen udkom i 1974 og var udgangspunktet for mange af de ting, som vi forbinder med slasher-filmen – en ustoppelig, fysisk intimiderende morder og drab med store stykker værktøj. Leatherface med motorsaven er blot ét medlem af en indavlet kannibalfamilie, som en gruppe studerende ufrivilligt kommer i nærkontakt med ude på bøhlandet i Texas. Filmen kan få enhver til at revurdere at flytte på landet.

Monster: Leatherface, samt familieInstruktør: Tobe Hooper, 1974Pro-tip: Leatherface er delvist baseret på virkelighedens seriemorder Ed Gein.

’Scream’

En lille generation efter den første slasher-bølge vendte Wes Craven tilbage med metafilmen ’Scream’, hvor morderen Ghostface slagter teenagere i byen Woodsboro. ’Scream’var ikke bare en velfungerende slasher-film – den legede samtidig også med publikums forventninger til slasher-genren og lod sine karakterer kommentere på netop de forventninger. Samlet skaber det et univers, der både er uhyggeligt men også har store portioner humor. Kan klart anbefales som en opfølgning på de andre slasher-film her på siden.Morder: GhostfaceInstruktør: Wes Craven, 1996

’Maskernes Nat’/’Halloween’

Den ikoniske slasher-film af dem alle er John Carpenters ’Halloween’ fra 1978, der havde en ung Jamie Lee Curtis i hovedrollen. Filmens monster er den nærmest usårlige Michael Myers. Allerede som 6-årig myrder han sin teenagesøster. Michael bliver sendt på galeanstalt (for nu at være politisk ukorrekt), men han slipper ud 15 år senere og vender tilbage for at myrde flere teenagere i sin hjemby. En helt igennem skræmmende film med et sublimt soundtrack af Carpenter selv.

Morder: Michael MyersInstruktør: John Carpenter, 1978Pro-tip: Michael Myers maske er faktisk en maske af William Shatner (Star Trek), der er blevet bearbejdet.

  • Morten Greve er tidligere spildesigner og spilredaktør på et større dansk livsstilsmagasin for mænd.

  • Er passioneret gamer og serie- og filmfan.

  • Digital tilrettelægger på dr.dk/viden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk