5 ikoniske koncerter der blev til lige så ikoniske film

Det sker der, når man uddeler 50 videokameraer til sit publikum i Madison Square Garden. Eller beder Martin Scorsese uddødeliggøre sin koncert.

Beastie Boys har gjort det, og det samme har Rolling Stones (billedet) og Talking Heads: Skabt filmiske mesterværker ud af deres koncerter. Vi hylder de største koncertfilm i anledning af Musikfilm Festival '17. (Foto: Dave J Hogan © 2016 Dave J Hogan)

Der er næsten ikke noget, der slår en god koncert. Da slet ikke en liveoptagelse af en koncert.

Eller hvad?

Man kan argumentere for, at lige så vel som der findes dårlige koncerter, findes der faktisk også fremragende koncertfilm.

Nogle af de bedste har mesterinstruktører som eksempelvis Martin Scorsese haft fingrene i. Andre excellerer i originalitet, som for eksempel Beastie Boys, der uddelte 50 videokameraer til en koncert og stykkede det hele sammen til en koncertfilm.

I anledning af Musikfilm Festival '17, der finder sted i Cinemateket i København fra i dag, har vi samlet en række koncertfilm, der er ligesom at være der selv. Bare skru op og læn dig tilbage.

Talking Heads: Stop Making Sense

Måske den mest stilede koncertfilm, man kan opdrive, hvor koncerten er bygget op omkring filmen – fremfor omvendt!

Filmen er fra Talking Heads’ storhedstid i midten af 80’erne og begynder med sanger og guitarist David Byrne kommer på scenen i ensom majestæt, og spiller sangen ’Psycho Killer’ på akustisk guitar. Sang for sang kommer der flere medlemmer på scenen og det ender med stor koncert med det fuldfede band.

Filmen er instrueret af Jonathan Demme, der også har lavet film om og med Neil Young og senest Justin Timberlake i 2016.

Instr. Jonathan Demme. Optaget i Hollywood i december 1983. Er tilgængelig på dvd.

The Band: The Last Waltz

Mesterinstruktør Martin Scorseses kærlighedserklæring til et af sine favoritorkestre, The Band, der tager den sidste dans.

Med andre ord, spiller de deres sidste koncert, med et hav af gæster fra Eric Clapton over Neil Young, Bob Dylan, Joni Mitchell, Ringo Starr til Van Morrisson og mange flere.

Selve koncerten varer i omegnen af fire timer – i 'The Last Waltz' er den barberet ned til to timer, men garneret med interviewbidder fra The Bands’ medlemmer, der reflekterer over deres 16 år lange karriere.

Instr. Martin Scorsese. Optaget i San Francisco d. 25. november 1976. Er tilgængelig på dvd.

Nirvana: MTV Unplugged in New York

Et must for grungefans og børn af 90’ernes rock. Tidens største rocknavn, Nirvana, optrådte ved tidens største musiktv-koncept, MTV-Unplugged, som inviterede udvalgte artister til at optræde med akustiske versioner af deres hits.

Nirvana udelod dog de fleste af deres hits og erstattede dem med bandets mindre kendte sange og covernumre, hvilket også gør setlisten i filmen interessant.

Filmet med Nirvana siddende på høje stole, draperede røde gardiner i baggrunden og omringet af publikummer – i øvrigt en af Kurt Cobains sidste optrædener på tv.

Optaget i New York, november 1993. Er tilgængelig på dvd.

Beastie Boys: Awesome, I Fuckin’ Shot That!

Hvor mange koncertfilm har instruktører og nøje gennemtænkte kameravinkler, valgte New York-rapperne Beastie Boys på en af deres sidste turneer i 2006, at uddele 50 videokameraer til publikum til en koncert i kæmpe Madison Square Garden.

Det er der kommet en rå, sjov og badass koncertfilm ud af, hvor man følger bandet på scenen, fra 50 forskellige vinkler i salen – fra balkonen eller oppe foran scenen, lang fra og helt tæt på.

Samtidig er der små klip af publikum, der står og pisser ude på toilettet – for Beastie Boys ville skabe oplevelsen af, at se filmens skulle være som at være der selv! Mission accomplished!

Instr. Adam Yauch. Optaget i Madison Square Garden d. 9. oktober 2004. Er tilgængelig på dvd.

Rolling Stones: Shine a Light

Verdens største og længst levende rockband The Rolling Stones og deres meritter, er foreviget i flere film. Denne følger rullestenene under to koncerter i The Beacon Theatre i 2006.

Filmen er, som ’The Last Waltz’ klippet op med arkivmateriale og udtalelser fra bandet – så filmen på en måde fremstår tidløs, ligesom bandet, og giver et fedt indblik i en karriere, der har varet siden starten af 60’erne – fortalt på ganske kort tid.

Hvis du vil tjekke mere Rolling Stones ud, fra tidligere af deres karriere, så dyk ned i ’fluen-på-væggen’-dokumentaren ’Cocksuckers Blues’. Ukommenteret, håndholdt, sort/hvidt – råt!

Instr. Martin Scorsese. Optaget i The Beacon Theatre i 2006. Er tilgængelig på stream og dvd.

  • Musikfilm Festival '17 foregår i fra d. 22.-30. april i museumsbiografen Cinemateket i København.

  • Der bliver vist mere end 30 film om bl.a. Pulp, Oasis og Prince. Se programmet her.

Facebook
Twitter