5 indretningsfejl som (næsten) alle begår

I anledning af møbelmessen Northmodern i Bella Centeret, guider indretningsekspert til at give dit hjem en ansigtsløftning

Få kan prale af at bo så flamboyant som indretningen på dette stockfoto - men Jannik Martensen-Larsen ville bestemt ikke være tilfreds her. Kan du spotte fejlen? Hint: Det starter med 't' og ender med 'v' (Foto: Colourbox)

Uanset om man er Bo Bedre-narkoman eller får knopper af bare at skulle beslutte gardinfarve, så er én ting sikkert: Mindst én gang i livet skal man forholde sig til at indrette sit hjem. Fælles for begge grupper er dog, at man gerne vil bo under komfortable og hyggelige omstændigheder og endda afspejler lidt personlighed undervejs.

I anledning af, at møbelmessen Northmodern løber af stablen i denne uge, peger indretningsekspert Jannik Martensen-Larsen fra Tapet Café på en række løsinger, du kan gøre nu og her. Her er nogle tips til at gøre dit hjem rarere, mere praktisk og personligt - uden at blive en slave af dyre designmøbler og skiftende moder.

Gem tv’et væk

Når stuen skal indrettes, er tv'et ofte det allerførste, der bliver placeret i mange danske hjem. Hvad enten det er en kasse på gulvet eller på væggen, er det ikke særligt pænt - og det gælder også i soveværelset.

Løsning: Prøv at tænke andre muligheder. Hvis du har pladsen til det, kunne man indrette et mindre rum til tv-værelse. Hvis du nødig vil undvære tv’et i stuen, kan du måske finde en mindre fremtrædende plads i en afkrog. Eller i et skab. Så indbyder din stue mere til samtale.

Udnyt hvad du har

Når danskerne får en ny bolig, bruger mange anledningen til at bygge om, blænde og dække til - uden at tænke over boligens originale træk. Det er ærgerligt at kaste meget tid efter noget, der bare er en fiks idé i stedet for at tænke boligens fine og unikke detaljer med.

Løsning: Stil dig selv spørgsmålet: Hvad er det specielle i din bolig? Fremfor at fjerne og renovere i boligen, så tænk i at bære svaghederne frem på et sølvfad. F.eks. ved at pudse de trætte dørhåndtag op, fremfor at udskifte med splinternye metervarer. Eller lade loftbjælkerne, karme eller panelers træstruktur stå nøgent frem i stedet for at rive ned.

Brugt er godt

Ikke nok med, at discount-møbler sjældent overlever en flytning, så er det både rart med kvalitet og komfort, samtidig med at man ikke stiller til storskrald i ét væk. Det giver også mere personlighed til hjemmet.

Løsning: Kvalitet behøver ikke nødvendigvis være designermøbler i fine møbelforretninger og auktionshuse, der koster spidsen af en jetjager. Prøv i stedet at opsøge marskandisere, netauktioner og genbrugsbutikker. Det er overraskende, hvad man kan få af spiseborde og stolesæt for små penge.

Bryd ud af det hvide fængsel

Mange bruger hvid som hovedfarven på vægge og i møbler, fordi det er det sikre valg. Hvid kan man jo altid male over, og den går med alt, lyder mantraet. Problemet er, at man sjældent får ændret farven - i stedet ender man i en farvemæssig monotoni, og det bliver hurtig kedeligt.

Løsning: Farver er det nemme svar. Men prøv at satse lidt. Det må gerne være lidt dramatisk i udtrykket, både når du vælger tapet til en væg eller skal have nyt køkken – hvad med mørkegrønt og og rødt?. Farverne er din ven, så sving penslen og kast noget liv ind i dit hjem. Du kan jo altid male det over …. En anden løsning er planter, men det er en smagssag.

Gør oprør mod tingenes tyranni

Vi har ofte en tilbøjelighed til at fylde vores hjem med prisbillige ting, der lapper et (kunstigt) behov lige nu og her, fordi mange af os er udstyret med en indre samle-freak. Selvom det sparer penge på kort sigt, så giver det ofte et rodet indtryk.

Løsning: Tænk over, hvad du har brug for. Fjern gerne nogle ting, evt. bare som et forsøg. Et rum kan sagtens være flot med få ting. F.eks. én lækker ting i det ene hjørne frem for en masse ligegyldige ting, der kæmper om opmærksomheden. Fremhæv gerne ting, der refererer til dit eget liv, evt. memorabilia eller hobbyer.

Fotos: Colourbox / Scanpix

Jannik Martensen-Larsen

  • er indretningsekspert og indehaver af familievirksomheden Tapet-Café med speciale i indretning og brug af farver.
  • har været dommer i DR-programmet 'Danmarks skønneste hjem'.

Voila: Tips til at gøre dit hjem rarere, mere praktisk og personligt - uden at blive en slave af dyre designmøbler og skiftende moder.

Opslået af DR Nyheder på 14. januar 2016

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve