5 knaldgode Emmy-serier du ikke må snyde dig selv for - vindere eller ej

Nye seriefans kan starte her: Årets Emmy-uddeling viste vej til både kendisretssager, koldkrigsspænding og kulsort humor, der kan blive vanedannende for dig.

Dramatisering af O.J. Simpson-retssagen har fået folk til at lette øjenbrynene - ikke mindst pga. de solide skuespilpræstationer. (© FX)

Den 68. Emmyprisuddeling vil helt sikkert blive husket for, at Susanne Bier satte danske farver på prisen for 'Bedste Instruktør' med serien 'Natportieren'. Og for, at 'Game Of Thrones' slog rekord for samlede antal Emmy-statuetter.

Men spørger man serieentusiasterne Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg fra Stream Team, så er det ikke kun på vinderskamlen og i de store avisoverskrifter, man skal kigge efter sit næste seriefix.

Der var både true crime, krimiantologi, comedy-eksperimenter, koldkrigsdrama og tabu-komedie blandt de nominerede til årets Emmy-statuetter - og da også blandt vinderne.

Skyd genvej til timevis af kvalitetsunderholdning lige her:

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

- Nu er det jo mere end 20 år siden, at en historiens højst profilerede retssager fyldte alle medier nonstop. Det giver os anledning til at få det på afstand og se, hvor vild og fascinerende historie det var.

Serien serverer en perfekt blanding af retssalsdrama, kendiskultur og amerikansk raceproblematik og skaber en fascinerende og informativ fiktionsserie. Skuespillerne, der bl.a. tæller Cuba Gooding Jr., David Schwimmer og John Travolta gør det enormt godt.

Serien følger den samme sensationelle stil som samtidens mediedækning. Det gør den lidt corny, men den er konstant underholdende og aldrig kedelig.

Vinder i kategorien 'Bedste Miniserie', to nomineringer for 'Bedste Mandlige Hovedrolle i Miniserie eller film' og vinder for én, tre nomineringer for 'Bedste Mandlige Birolle i miniserie eller film' med en vinder, vinder i kategorien 'Bedste Kvindelige Hovedrolle i en Miniserie eller Film'. Tre nomineringer for 'Bedste instruktør, miniserie, film eller drama special'

10 episoder. Kan lejes til stream hos Blockbuster - og forventes på Netflix i 2017.

American Crime

- Ikke at forveksle med 'The People v. O.J. Simpson: American Crime Story'. Serien står på egne ben og viser det bedste portræt af skævhederne i det amerikanske samfund siden 'The Wire'.

Den viser, hvor uretfærdighederne man møder i retssystemet, hvis man ikke har penge eller lider af misbrug. Man bliver virkelig suget ind i universet på grund af den stærke fortælling.

Nomineret til 'Bedste Miniserie', to nomineringer i kategorien 'Bedste Kvindelige Hovedrolle i Miniserie eller Film', vinder i 'Bedste Kvindelige Birolle i en miniserie eller film'.

2 sæsoner á 10 episoder. Er tilgængelig på stream hos Viaplay.

Master of None

- Man har set grebet med komikere, der spiller en version af sig selv før, bl.a. med Louis CK. Men komikeren Aziz Ansari gør det på en anden måde, jeg ikke har set før, fortæller Frederik Dirks Gottlieb:

Den tager unikke problemstillinger op set gennem optikken fra en ung amerikaner med indisk afstamning. Vi er med, når filmfolk igen og igen beder ham at tale med tyk Bollywood-accent - på trods af, at engelsk er hans modersmål. Men den blander også komik og endda en kærlighedsfortælling ind i det.

'Master of None' er total fed, sådan en man æder på en aften.

Nomineret til 'Bedste Komedieserie', nomineret 'Bedste Mandlige Hovedrolle i Komedieserie, vinder i 'Bedste Manuskript i komedieserie'.

1 sæson. Netflix. Instr. James Ponsoldt m.fl. Er tilgængelig på stream hos Netflix

The Americans

- Det er et take på koldkrigsdramaet. Hovedkarakterne er et ægtepar, der på overfladen er perfekte middelklasseamerikanere, men som faktisk er sovjet-agenter, der er så undercover, at selv deres børn ikke ved det. Dobbeltlivet giver os en dualisme mellem familieliv på den ene side, og skruppelløse likvideringer på den anden - ikke ulig 'Sopranos'.

Serien vil også udfordre seeren. Parret bruger sex til at få oplysninger ud af kilder, og det resulterer i sexscener, der rejser spørgsmål om, hvordan og hvornår vi bruger sex.

'The Americans' smager af stort drama af den slags, der ikke længere hænger på træerne. Det fungerer skidegodt!

Nomineret til 'Bedste Dramaserie', 'Bedste Mandlinge Hovedrolle' og 'Bedste Kvindelige Hovedrolle', en nomineret for 'Bedste Manuskript'.

4 sæsoner. Er tilgængelig på stream hos Netflix og Blockbuster.

Getting On

- I film- og serieverdenen diskuterer man mangfoldighed i forhold til køn og hudfarve, men man glemmer ofte alder som parameter. Fremstillingen af personer i fra ca. 60 år og op er gerne præget af klichéer om demens, alderdom eller slet og ret som punchlines i jokes om at blive gammel.

Derfor er det meget forfriskende med en komedieserie som 'Getting On'. Her følger vi hverdagen for en række ældre patienter på en hospitalsafdeling fra langtidsindlagte, og de er noget så sjældent som nuancerede, troværdige karakterer: Nogle er gode mennesker, nogle er vrisne andre er racister.

Serien er lidt af et mirakel, for den har få seere, på trods af at den er vildt sjov og har en kulsort humor, der vil falde i manges smag. Den skal man klart se!

Nomineret for 'Bedste Kvindelige Hovedrolle i Komedieserie', nomineret for *Bedste Kvindelige Birolle i Komedieserie'.

2 sæsoner. Er tilgængelig på stream hos HBO Nordic.

Frederik Dirks Gottlieb og Kasper Lundberg

  • er værter på "Serieland" på TV2 Play og "Stream Team" på Radio24syv. Fællesnævneren er tv-serier, der hver uge diskuteres, anmeldes og nørdes med kendte gæster.

  • Deres favoritterne tæller blandt andet "Sopranos" og "Enlightened" for Kasper, mens Frederik har "The Wire" og "Eastbound & Down" blandt andre på sin topliste.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk