5 legender der aldrig blev ’rigtige’ fodboldstjerner

I morgen lander det nye 'Football manager'-spil i butikkerne. Få et overblik over de fodboldspillere, som aldrig fik samme succes i den virkelige verden som i spillet.

Mika Ääritalo og Ibrahima Bakayoko er et par af de spillere, der har været stjerner i 'Football Manager' uden at opnå samme status i virkelighedens fodboldverden. (Foto: Collage © Getty Images)

En herlig tidsrøver er lige på trapperne. I morgen udkommer nemlig 'Football Manager 2017', hvor du ligesom i de tidligere udgaver skal styre et fodboldhold, som var du en professionel fodboldtræner.

Underholdningsværdien ligger i, at klubberne og spillerne i computerspillet er modelleret efter at ligne den ægte vare, vi kender fra virkelighedens fodbold.

I årevis har cirka 1300 mennesker fra hele kloden på vegne af firmaet bag 'Football Manager', Sports Interactive, bedømt rigtige fodboldspillere fra de laveste til de bedste rækker. Problemet er bare, at disse ‘scouts’ i flere tilfælde har ramt latterligt langt fra skiven i deres vurdering.

Jacob Panum og Anders Hagen er værter på LIGA på P3. De har brugt spandevis af timer på spillet, som de begge har måtte tage en kold tyrker på for at komme gennem livets sysler.

Her giver de et overblik over fem uundgåelige legender, som var troldmænd i 'Football Manager', men som aldrig fik samme succes i den virkelige verden.

Emil Debski

- Sådan! Kult-legenden over dem alle i Championship Manager 01/02. Dansk fodboldspiller, som kunne hentes hysterisk billigt i Dalum. En klassisk first to-do signing som ny manager - udviklingspotentialet var enormt. Must-have-spiller, som jeg personligt husker, jeg købte for et par hundrede tusinder og senere solgte til Manchester United for mange millioner.

I virkeligheden: Debski spillede kortvarigt uden succes i den lille fynske klub Dalum. Debski har senere medvirket i 'Paradise Hotel' og 'Robinson Ekspeditionen' på TV3. Bor nu i Spanien og er ejendomsmægler. Debski får stadig henvendelser på Facebook fra gamere, der vil høre, om han nu er den rigtige Debski.

Maxim Tsigalko

- Hviderussisk bomber, som på få træningspas kunne udvikle sig til en verdensklasse angriber. Rygterne går på, at Tsigalko er blevet spottet til at score 100 kasser på en sæson i Championship Manager 01/02. Tsigalko kunne købes for en slik i hviderussisk fodbold.

I virkeligheden: Skadesplaget karriere, der sluttede alt for tidligt, da Maxim blot var 26 år. Tsigalko hedder i virkeligheden Maksim Tsyhalka. Det var vist ikke kun navnet, scouten havde fået forkert.

Ibrahima Bakayoko

- Uha. Bare navnet Bakayoko får munden til at løbe i vand. Mirakuløs angriber fra de tidlige udgaver af 'Championship Manager', der kunne ting i spillet, som får Messi til at ligne en kordegn.

I virkeligheden: 13 klubber på 20 år for Championship-legenden giver et billede af en broget karriere, der blandt andet bragte ham til Everton, hvor fansene kaldte ham Baka-joke.

Tó Madeira

- Portugisisk maskine fra de tidligere udgaver af 'Football Manager'. Han kunne det hele. Løbe, drible og lave mål. Ikke uhørt, at Madeira kunne lave 50-60 mål på en sæson.

I virkeligheden: Tó Madeira findes ikke! Han skulle efter sigende være opstået som en virkeliggørelse af en portugisisk scouts fallerede fodbolddrømme. Rygtet siger, at navnet ganske enkelt skulle være en snedig reklame for at tage til den portugisiske ferieø Madeira.

Mika Ääritalo

- Finsk fodboldmagiker fra 2008-udgaven af spillet. Han kunne hentes for små penge og leverede altid. Sand finsk pengemaskine, da helten fra Finland ofte skæppede godt i kassen ved videresalg.

I virkeligheden: Mika fik aldrig den storslåede karriere, han ellers var spået til. Premier League-mandskabet hentede ham tidligt i karrieren til klubben. Stakkels Mika fik aldrig en kamp for Villa. Han stoppede karrieren i 2014.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk