5 sjove og gratis arkadespil der kun er ét klik væk

Lad dig ikke narre af primitiv grafik og 80'er-kitch - de mest fængslende og geniale spiloplevelser ligger gratis på nettet

De er hurtige og nemme at gå til, og de kan sagtens måle sig med spillene på din smartphone eller konsol. Men hold øje med uret - arkadespil stjæler din tid! (Foto: Gorf)

Ligesom det sjældent er specialeffekterne, der gør en film god, er det ikke altid 3D-grafikken i sig selv, der får et computerspil til at leve. Nettet bugner af ældre computerspil, der sagtens kan mål sig med de spil, der bliver produceret med Hollywood-lignende budgetter i dag - og koster derefter.

Det har Bobby Ågren fået øjnene op for. Efter at have brugt tusindvis af timer ved arkademaskinen i Chicken & Burger i Vejle, har han nu sin egen kombi af frisør og arkadehal i butikken Ruben & Bobby i København.

Men mange af spillene ligger som sagt også på nettet, og arkadespil fra før Murens Fald er derfor ikke længere forbeholdt pomfritfedtede maskiner på grillbaren. Her anbefalerBobby Ågren fem spil, der nok grafisk er primitive, men som tilbyder fængslende - gratis - underholdning. Både nybegyndere og garvede gamere kan stå på her:

Tip: På alle spillene skal du først trykke 'Credit'/'Insert Coin' og så starte 1player eller 2player.

'Det fedeste arkadespil nogensinde'

- Godfatheren inden for alle 'twin stick shootere' (spil hvor man styrer hhv. figur og skyderetning med to joysticks, red.), og er simpelthen det fedeste arkadespil, der nogensinde er lavet.

'Robotron 2084' er min største arkadespilsforelskelse. Jeg tror ikke, noget andet spil kan forføre mig på samme måde. Spillet er nådesløst, men hvis du kæmper for det, bliver du belønnet.

Tip: Tryk 'Advance', når der står 'Factory Settings Restored' for at komme ind i spillet.

'Robotron 2084', Williams Electronics, 1982. Prøv det her.

Mission? Pløk løs

- Jeg har en svaghed for den genre, der kaldes SHMUPS ('Shoot 'em ups'), og her styrer man et lille fly, der skyder en masse ting i stykker. Der er mere kendte eksempler inden for genren, men personligt vender jeg konstant tilbage til 'Slap Fight', der er lige på og hårdt.

Spillet har bl.a. en ret fed feature til at opgradere våben, og så er det bare sjovt at skyde fjenderne ned.

'Slap Fight', Toaplan, 1986. Prøv det her.

Syret og sjovt strudseridt

- Du er en ridder, der kæmper med lanse mod andre riddere i en lavagrotte, imens du rider på struds. Spiludvikleren må have været på syretrip, for et mere absurd spil skal man lede længe efter, men én ting er sikkert: 'Joust' er megasjovt at spille med/mod en ven.

Tip: Tryk 'Advance', når der står 'Factory Settings Restored' for at komme ind i spillet.

'Joust', Williams Electronics, 1982. Prøv det her.

Konkurrér med en ven

- Et spil med flere i én, bl.a. med variationer over klassikere 'Space Invaders'. Som det er med mange spil, så er det sjovest, når man konkurrerer mod hinanden om, hvem der kan få den højeste score. De er faktisk bygget med dette formål. Så det vil jeg anbefale jer at gøre med alle spillene på denne liste.

'GORF' har en særlig plads hos mig. Jeg prøvede arkademaskinen for første gang hjemme hos Danmarks største arkadelegende Kim 'Kanonarm' i hans knaldrøde spillehule.

'Gorf', Midway, 1981. Prøv det her.

Få tæsk på 80'er-måden

- 'Gravitar' er et spil, som benytter sig af æstetikken fra tidlige computerskærme med skarpt optegnede grønne streger på sort baggrund, men fald ikke i staver, for spillet er udfordrende og vil helt enkelt, give dig en masse tæsk.

Jeg er vild med spil med tyngdekraftsimulering, man kender fra bl.a. 'Joust'. Det gør, at du må være ekstra meget på dupperne.

'Gravitar', Atari, 1982. Prøv det her.

Bobby Ågren

  • Indehaver af den kombinerede frisørsalon/spillearkade Ruben og Bobby på Nørrebro, hvor der også handles med retrospil og legetøj fra 80'erne og 90'erne.

  • Idémand bag hyldestalbummet til computerspil, 'Mit liv med computerspil' (lyt her).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk