5 spændende bøger der giver dig paranoia

Hvis du føler dig alene, så har vi fundet fem bøger, der får dig til at føle, at nogen kigger dig over skulderen. Hele tiden.

Security Cameras Performing Surveillance on the Side of a Building

Hvem kigger egentlig med, når du går en tur i byen, drikker kaffe på en cafe - eller går på nettet for at finde hotelværelse til din efterårsferie?

DR sætter lige nu fokus på overvågning og hvor din grænse går for overvågningskameraer og apps, der følger hvert skridt, du tager.

I litteraturen er overvågning sjældent din ven - og du føler dig muligvis ikke mere tryg af at dykke ned i de nedenstående fem bøger.

De har det tilfælles, at hovedpersonen aldrig er alene - med en enkelt afstikker til den faglitterære verden, hvor du måske kan blive lidt klogere på, om overvågning egentlig altid er et onde.

The Circle – Dave Eggers

Den unge, ambitiøse Mae Holland kravler hurtigt op ad karrierestigen i det magtfulde IT-selskab The Circle.

Selv ikke, da firmaet sætter et kamera på Mae og hendes kollegaer og gør hele deres liv offentligt tilgængeligt, falmer hendes begejstring for stedet.

Det gør til gengæld hendes omgangskreds, som hun langsomt mister kontakten til.

Dave Eggers: 'The Circle'. Udgivet på People’s Press.

1984 – George Orwell

Winston Smith lever som alle andre under overvågning af Big Brothers skarpe øje og under Partiets parole: ”Krig er fred, frihed er slaveri, uvidenhed er styrke”.

Men Winston er nysgerrig efter den virkelige fortid – ikke kun den, han på sit arbejde sidder og konstruerer for Partiet. Sammen med sin hemmelige kæreste forsøger han at få fat kontakt til gruppe, der efter sigende gør oprør mod Partiet. Men det er med livet som indsats – for hvem kan man stole på?

Orwells fremtidsdystopi fra 1948 gav os ord og begreber som ’new speak’ og ’Big Brother’ og er ikke til at komme udenom, hvis du vil læse bøger om overvågning.

George Orwell: '1984'. Udgivet på Gyldendal.

Et nødvendigt offer – Finn Halfdan

Journalisten Elliot Boye får et tip om, at politiet har mørklagt oplysninger i en gammel sag: To skraldemænd blev anholdt, fordi politiet mistænkte den ene for at være terrorist.

Da Boye begynder at grave lidt i sagen, opdager han, at han bliver overvåget af PET. Hans journalistiske instinkter, der længe har slumret, begynder at røre på sig, og snart kaster han sig helhjertet ind i en hæsblæsende jagt på sandheden, mens han forsøger at undvige fra politiets søgelys.

Finn Halfdans krimi tester balancen mellem overvågning som tryghed mod terrorisme og som et demokratisk problem

Finn Halfdan: 'Et nødvendigt offer'. Udgivet på People’s Press.

Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

Guy Montag er brandmand: Men han slukker ikke ildebrande, han antænder dem.

Hans arbejde er at brænde bøger, for i denne fremtidsdystopi fra 1953 er bøger et illegalt onde, der fremmer selvstændige tanker. I stedet for bøger, skal al viden komme fra de statsstyrede tv-skærme, der er sat op overalt.

Men under en afbrænding stikker Guy Montag en bog til side til sig selv. I al hemmelighed, selvfølgelig. For han er blevet nysgerrig efter at finde ud af, hvad romaner kan, som gør, at de skal brændes.

Men det er som altid farligt at udfordre et overvågningssamfund, og det finder Guy Montag også hurtigt ud af.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451. Udgivet på Fahrenheit

Overvågning – Anders Albrechtslund

De fleste har en indbygget skepsis overfor ordet overvågning, der har fået en negativ klang.

Men overvågning er ikke kun for russiske spioner og skumle diktatorer. Vi registrerer flittigt os selv på sociale medier, overvågningskameraer kan hjælpe politiet med opklaringsarbejde, og ud fra vores cpr-nummer og journal kan sygehusvæsenet indkalde os til de tjek, der er nødvendige for vores sundhed.

I denne lille ’Tænkepause’ forsøger Anders Albrechtslund at finde grænsen mellem den nyttige overvågning, den hyggelige deling med vennerne på de sociale medier og den skræmmende totalitærstat, hvis kontrol med borgerne er komplet.

Anders Albrechtslund: Overvågning. Udgivet i serien Tænkepause på Aarhus Universitetsforlag

Overvågning

  • DR sætter for tiden fokus på overvågning. Onsdage kl. 21.30 på DR 3 kan du se serien Menneskejagt – et tv-eksperiment, som skal undersøge, om det er muligt at gemme sig i dagens Danmark.

  • Otte danskere sende på flugt, og et hold af efterforskere og tidligere politifolk skal fange dem, inden det er for sent

FacebookTwitter