5 zombie-film du skal se før du dør - eller bagefter

I 'Sorgenfri' bryder zombier for første gang i dansk filmhistorie igennem på biograflærredet. Her er nogen af de absolutte hovedværker i zombie-genren.

Den danske zombie-film 'Sorgenfri' havde premiere sidste uge. Hvis den giver dig blod på tanden, har Michael Panduro fem bud på nogle af de bedste zombie-film, du skal se, før det er for sent ...

Zombierne bryder brutalt ind i familieidyllen i den nye danske film 'Sorgenfri' - men de levende døde har hjemsøgt biograflærredet siden 'Frankenstein' og 'White Zombie' i 1930erne. Gennem et utal af film fra hele verden har zombierne været igennem alle tænkelige inkarnationer - hurtige, langsomme, aggressive, passive, ja sågar følsomme, kærlige og erotiske.

Men zombiefilmen forbindes nok først og fremmest med de langsomme, rådnende dødbidere, der blev kanoniseret i George Romeros 'Night of The Living Dead' fra 1968, og havde deres storhedstid op gennem 1970'erne og 80'erne. Det er en film-genre, der låner sig til både social og politisk kommentar, og som ofte har balanceret på grænsen mellem det alvorlige og det ironiske.

Vi er midt i en ny guldalder, hvor zombierne har gjort deres slæbende indtog i både mainstream TV og store Hollywood-produktioner. Måske er det på grund af den guldalder, at Bo Mikkelsen nu har skabt 'Sorgenfri' - den første danske zombiespillefilm, der får biografpremiere. Her er fem af zombiegenrens hovedværker:

George Romeros Dead-Trilogi

George Romero er den moderne zombiefilms ubetingede gudfar, og hans Dead-trilogi er genrens hjørnesten. Gennem tre vidt forskellige film dissekerer Romero USA gennem tre årtier.

Hans film er blandt de mest politisk og socialt engagerede zombiefilm nogensinde og hans evne til at bruge zombie-plagen som metafor for både forbrugersamfund, koldkrigsparanoia og social ulighed er både rammende og mesterligt gennemført. Fra 2005-2009 lavede Romero en ny zombie-trilogi, men det kapitel af filmhistorien ser vi helst glemt...

Night of The Living Dead (1968) / Dawn of The Dead (1978) / Day of The Dead (1985). Filmene kan lejes online og købes på dvd i dansk distribution.

Rædslernes Grønne Ø

Lucio Fulcis lille mesterværk er den klart mest rendyrkede af de berygtede italienske zombiefilm. En film, der på trods af virkelig fjollede scener - heriblandt en fantastisk undervands-nævekamp mellem en zombie og en haj - formår at skabe en tung, foruroligende dommedagsstemning.

Støvede tropezombier og hård splat leveres ikke bedre end her.

Zombi 2 / Rædslernes Grønne Ø (1979). Filmen kan købes på dvd i dansk distribution.

Ligene er ligeglade

Til trods for at de levende døde både kan tale, løbe og tænke, så er Dan O'Bannons ironiske og genrebevidste hovedværk stadig en rendyrket zombiefilm med al den umotiverede nøgenhed og fantasifulde splat, som genren dikterer.

Det amerikanske militær har forlagt en mystisk gas lige ved siden af en kirkegård og inden længe går løjerne løs. De døde rejser sig og i en slet skjult kommentar til stofkulturen kan de kun få lempet smerten ved at spise "braaaaaains!"

Return of The Living Dead / Ligene er ligeglade (1985). Filmen kan købes på dvd i dansk distribution.

Re-Animator (1985)

Stuart Gordon trækker tråde tilbage til Frankenstein i sin fortælling om en videnskabsmand, der genopliver de døde. 'Re-Animator' er en dybt ironisk og vanvittig veludført zombiefilm, der skiller sig ud fra mængden ved ikke at have en overhængende dommedagstrussel - zombierne smitter ikke, når de bider.

Filmens effektmagere satte nye standarder for fantasifulde og groteske splattereffekter - også i den romantiske fortsættelse, 'Bride of Re-animator'.

Re-Animator (1985). Filmen kan købes på dvd i dansk distribution.

Braindead (1992)

Længe inden han kastede sig over Tolkiens samlede værker, lavede Peter Jackson en af verdens sjoveste og mest politisk ukorrekte zombiefilm.

'Braindead' er et af filmhistoriens største blodbad og på mange måder den ultimative splatterfilm. At den også er skideskæg og lavet med tårnhøje ambitioner på et lille budget gør den blot endnu mere seværdig. En film der er forsøgt efterlignet siden den udkom, men som stadig ikke er matchet.

Braindead (1992).Filmen kan købes på dvd i dansk distribution.

  • Michael Panduro er filminstruktør, bachelor i film- og medievidenskab og medstifter af animationsfilm-festivalen VOID,der blev afholdt tidligere på året.

  • Han har efter eget udsagn set mange zombiefilm - "jøsses! Alt for mange!". Nok over 100, i hvert fald.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1157410274309495