6 Grand Prix-hits der stadig sætter gang i dansegulvet

Henrik Milling guider til 'Ooh Aah', 'Disco Tango' og andre Melodi Grand Prix-sange, du godt kan være bekendt at skrue op for til din fest.

Tommy Seebachs 'Disco Tango' kan stadig sætte gang i et dansegulv, mener Henrik Milling, der giver sit bud på seks Grand Prix-sange, du med sindsro kan spille til din egen fest. (Foto: Bent K Rasmussen)

I morgen dækker årets Melodi Grand Prix din fladskærm i pop og konfetti - men til din egen fest er der også klassikere fra verdens største musikkonkurrence, du roligt kan sætte på stereoanlægget.

Vi har bedt P4-vært og DJ Henrik Milling pege på tidligere Grand Prix-sange fra ind- og udland, der stadig kan lokke os ud i et par dristige trin.

- De her numre holder især sidst på aftenen, når folk er blevet rigtig glade i låget. Men fire af dem var faktisk relativt visionære for deres tid - i hvert fald i Melodi Grand Prix-sammenhæng, siger Henrik Milling.

Og værs'go, så går det løs på dansegulvet:

Den med disco-tango

- Teksten og konceptet omkring 'Disco Tango' er fjollet og weird, og sidst på aftenen får det stadig folk til at stimle sammen på dansegulvet.

- Men faktisk er nummeret ikke kun gakket - det rummer formodentlig det eneste danske disko, der holder 100 procent. Fra 1.51 minutter inde og 26 sekunder frem byder nummeret på velproduceret og avanceret disco i international klasse. I løbet af disse sekunder bliver det tydeligt, hvad Tommy Seebach faktisk kunne, når han virkelig ville. Han burde blive kanoniseret som producer alene på grund af dét.

Tommy Seebach vandt det danske Melodi Grand Prix i 1979 og blev nummer seks ved det europæiske med nummeret 'Disco Tango'.

Tommy Seebach: Disco Tango

Den med måneskin

- Når folk har fået godt inden for vesten, og alle bare er skide søde, så er det tid til at skråle med på Trine Dyrholms 'Danse i måneskin'. Det er en perlerække af omvendte ordstillinger og andre tekstmæssige 'skønheder', men omkvædet ... Dét kan folk sætte sig ind i sidst på aftenen, som havde de skrevet det selv.

- Det er faktisk et relativt avanceret nummer, der konstant modulerer op og ned og bliver spillet i fem tonarter. Så når alt er sagt, er det godt klaret at spille det og få det til at lyde godt.

Trine Dyrholm blev nummer tre ved det danske Melodi Grand Prix i 1987, da hun sammen med sit band Trine and the Moonlighters optrådte med nummeret 'Danse i måneskin'

Trine Dyrholm: Danse i måneskin

Den med Video-video

- 'Video Video'. Endnu et virkelig fjollet nummer, der gør sig bedst ud på de lyse timer. Men samtidig var det faktisk et temmelig dristigt nummer for sin tid, hvilket formentlig også er grunden til, at det klarede sig så dårligt til det europæiske Melodi Grand Prix. Brixx stillede op med et Grand Prix-nummer fyldt med synthesizere og skabte et rasende avanceret lydbillede - i hvert fald for et dansk publikum - og pustede samtidig til tidens frygt for, at maskinerne skulle komme og æde os alle sammen.

Det var et på flere måder visionært projekt, og når festen er godt i gang, er det stadig de færreste, der er i stand til at holde sig tilbage på dansegulvet.

Brixx vandt det danske Melodi Grand Prix i 1982 og blev nummer 17 ved det europæiske med nummeret 'Video Video'

Brixx: Video video

Den med Waterloo

- Modsat de øvrige numre på listen, så er der mere på spil her end folks ironiske kærlighedsforhold til et gammelt grand prix-nummer. ABBA vandt det europæiske Melodi Grand Prix med 'Waterloo' på anden akkord - dér var det tydeligt for enhver, at det var vinderne, der stod på scenen.

- Hele europa sad samlet om deres poporgie, da dette band kom ind og havde fyldt deres nummer med komplicerede kirkeakkorder og andet guf, og hvis man ikke var overbevist, kom dødsstødet i omkvædet.

- Der er stadig ingen vej uden om 'Waterloo' - heller ikke på dansegulvet lørdag nat.

ABBA vandt både det svenske og det europæiske Melodi Grand Prix i 1974 med nummeret 'Waterloo'

ABBA: Waterloo

Den med ooh-ah

- Gina G var en af de første, der indtog Melodi Grand Prix-scenen med et eurodance-nummer i stil med Aqua og andre lignende bands fra den tid. Folk sad måbende tilbage med kæben på brystet og tænkte: 'Kan man virkelig dét?' Men det kunne man, og det har jo siden spredt sig som en steppebrand, så det i dag er usædvanligt, hvis halvdelen af showet ikke er eurodance-numre.

- Sæt Gina G's 'Ooh Aah... Just a Little Bit' på, hvis folk skal op af stolene, men gem det til sidst på aftenen.

Gina G vandt det engelske Melodi Grand Prix i 1996 og blev nummer otte ved det europæiske med nummeret 'Ooh Aah... Just a Little Bit'

Gina G: Just a little bit

Den med euphoriaaaa

- Svenske Loreen kan i den grad få festen frem på dansegulvet med sit vindernummer 'Euphoria'. Det er fuldstændig samme sovs som den, Gina G serverede 12 år tidligere.

- Det er altså et uforskammet effektivt eurodance-nummer, denne gang leveret med det særlige svenske håndværksoverskud, som blandt andet kommer fra en kultur, hvor man ikke skammer sig over at lave pop. Jeg kan kun sige, at det virker!

Loreen vandt både det svenske og det europæiske Melodi Grand Prix i 2012 med nummeret 'Euphoria'

Loreen: Euphoria

Er du mest til "Den med måneskin" eller "Den med disco-tango"? Eller hvad med "Den med Waterloo"?

Opslået af DR Nyheder på 12. februar 2016

Henrik Milling

  • Vært på P7 og på P4-programmet FONK! Det er lørdag sammen med Nicolai Molbech.
  • Han har gennem årtier også været DJ - og er et rent musikorakel med godt kendskab til danskernes dansevaner.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve