7 alternativer til House of Cards: Serier og film med politik for alle pengene

Tobias Bukkehave giver dig fire film og tre serier om politik – lige til at kaste sig over ’House of Cards’.

Hvis du er færdig med nyeste sæson 'House of Cards' - eller bare vil se noget andet - er der masser af politiske serier og film at bruge play-knappen på. Tobias Bukkehave anbefaler syv af slagsen her.

Nå, er du snart færdig med alle intrigerne, afpresningerne, afsløringerne og affærerne i fjerde sæson af ’House of Cards’? Eller er du aldrig stået på toget ind i Frank Underwoods mørke verden?

Heldigvis er der masser af andre serier og film om den politiske verden, du kan se – fra lys komedie til virkelighedstro, dystert drama:

(© Ronald Grant Archive / Mary Evans)

Election

Alexander Paynes komedie om den uudholdeligt perfekte high school-student Tracy Flick (Reese Witherspoon) og hendes kampagne for at blive elevrådsformand er et raffineret stykke samfundssatire.

Flick er prototypen på den ambitiøse vindertype, der ikke helmer før hun sidder i det ovale værelse. Payne parafraserer elegant over det politiske system i USA, og den barnligt intrigante high school-setting udnyttes perfekt som satirisk ramme for filmens tematik.'

'Election' (1999), instrueret af Alexander Payne. Filmen kan lejes til streaming på danske tjenester.

(© Ronald Grant Archive / Mary Evans)

Alle præsidentens mænd

Denne liste ville ikke give mening uden Alan J. Pakulas mesterlige politiske thriller fra 1976. Filmen fortæller historien om, hvordan de to Washington Post-Journalister Bob Woodward (Robert Redford) og Carl Bernstein (Dustin Hoffman) optrevler Watergate-skandalen, der ender med at vælte Richard Nixon.

Pakulas film er vidunderligt orkestreret og leverer et fascinerende indblik i magtstrukturerne i og omkring Det Hvide Hus.

'Alle præsidentens mænd' (1976), instrueret af Alan Pakula. Filmen kan lejes til streaming på danske tjenester og ses gratis på filmstriben.dk

(Foto: NBC / Contributor)

West Wing

Aaron Sorkins tv-serie om den fiktive, demokratiske præsident Jeb Bartlett (Martin Sheen) og staben omkring ham er allerede gået over i historien som et af tv-fiktionens hovedværker.

Hvis man er til Sorkins enormt sprudlende og lidt pompøse skrivestil, er der intet over eller ved siden af både dia- og monologerne i ’The Westwing’. Serien giver et meget konkret indblik i det politiske liv bag tæppet, og Sorkins karakterer er både dybe og nuancerede.

'West Wing' (1999-2006). Serien er tilgængelig på dvd i dansk handel.

Nixon

Filminstruktøren Oliver Stone har altid været god til at undersøge betændte temaer i den amerikanske historie med sine film. Med ’Nixon’ stiller Stone skarpt på en af USA's mest udskældte enkeltpersoner nogensinde, og Anthony Hopkins fascinerende portræt af skurken Richard Nixon tilføjer flere nuancer til det officielle billede.

Både filmens grundtone og Hopkins præstation har et udpræget dystert skær, og måske derfor blev filmen aldrig nogen kommerciel succes.

'Nixon' (1995), instrueret af Oliver Stone. Filmen kan anskaffes på dvd via nettet.

Stem på McKay

I drama-komedien ’The Candidate’ fra 1972 møder vi Bill McKay (Robert Redford), der uden nogen politisk erfaring overhovedet ender med at stille op som senator.

I starten har han ingen ambition om at vinde, og McKays ærlighed tager vælgerne med storm. Men langsomt begynder outsideren at spille spillet, og gradvist forplumres McKays principper af ønsket om sejr og succes.

’The Candidate’ er en smuk lille film om at blive forført af ideen om politisk magt.

'The Candidate' (1972), instrueret af Michael Ritchie. Filmen kan anskaffes på dvd via nettet.

Borgen

Adam Prices dramaserie om politikeren Birgitte Nyborgs usandsynlige vej til statsministeriet blev en kæmpe succes ikke bare herhjemme men også i udlandet. Når ’Borgen’ var bedst, var den en dansk pendant til ’The Westwing’, og forfatterne formåede at skabe et relativt troværdigt parallelunivers, der kunne spejle den politiske virkelighed uden for skærmen.

Serien havde flere stærke karakterer, og især den martrede spindoktor Kasper Juhl (Pilou Asbæk) vare et interessant bekendtskab.

'Borgen' (2010-13). Serien kan købes til stream og på dvd.

Game of Thrones

Selvom HBOs fantasybrag ’Game of Thrones’ er sat i et imaginært og magisk sagnland, så spiller det politiske drama alligevel en væsentlig rolle i serien. Især i de første sæsoner var det politiske spil ved hoffet i hovedstaden Kings Landing arnested for flere af seriens bedste plots.

I ’Game of Thrones’ handler det ikke om moderne politik med valgkampagner og exit polls. Her er disciplinen ægte machiavellisk intrige, og i bedste middelalderstil foregår det som regel med livet som indsats.

'Game of Thrones' (2011 -). Serien kan ses med abonnement på HBO og købes på dvd.