7 bøger du kan læse lige så hurtigt som du ser film

Hvornår har du sidst læst en bog på et par timer? Se syv eksempler på stor litteratur på under 200 sider.

Januars kolde eftermiddage og aftener rimer på litterær virkelighedsflugt. Men hvis du ikke har tid til den store roman, er her syv bøge på under 200 sider. (Foto: Victosha)

Det er vinter, det er koldt. Du burde sætte dig til rette med uldsokker på og en god bog ved pejsen.... og så har januar alligevel ramt dig hårdt som et godstog af madpakker, to-do-lister og vækkeure, der ringer alt for tidligt.

Men du skal stadig have mulighed for at læse, synes vi. Få udvidet din horisont, fordybe dig i gode historier. Så fortvivl ej: her er syv gode, vidt forskellige og horisontudvidende bøger på under 200 sider.

Kristín Marja Baldursdóttir 'Køligt daggry' - 152 sider

Og lad os passende starte med en lille roman om den islandske lærerinde Thorsteina, der dyrker perfektionen til det yderste. Hun polerer sine møbler om natten, og styrer sine elever uden nåde.

Men i Kristín Marja Baldursdóttirs 'Køligt daggry', der strækker over 152 sider og en weekend, begynder Thorsteinas nøje tilrettelagte overflade at krakelere.

Jens Blendstrup: 'Luskefisefortællinger' - 120 sider

Lille Jens, Mumi, Neger Thomas og Klunke vokser op i et villekvarter i 70'erne, med alt hvad det indebærer af drengestreger, røverhistorier og begyndende pubertet.

Det er rammen om 120 siders rablende barndomserindringer i Jens Blendstrups 'Luskefisefortællinger', som forfatteren selv kalder "... falske historier fra en sand barndom".

Gillian Flynn: 'En hjælpende hånd' - 126 sider

Krimier fås også i kort format. Gillian Flynn står bag den verdensomspændende krimisucces 'Kvinden der forsvandt'. Har du ikke tid eller tålmodig til at læse den, så kast dig i stedet over hendes novelle 'En hjælpende hånd'.

På bare 126 sider får du al den neglebidende ondskab og spænding, som gør Gillian Flynn til den ukronede dronning af domestic noir.

Ingvild H. Rishøi: 'Vinternoveller'- 163 sider

Noveller er per definition korte, og i norske Ingvild H. Rishøis 'Vinternoveller' får du hele tre af slagsen på bare 163 sider.

Rishøi skriver om sårbare skæbner og byder på hård norsk socialrealisme og bidende vinterkulde, men også medmenneskelighed, håb og noget, der ligner eventyrstemning.

George Orwell: 'Kammerat Napoleon' - 128 sider

Glem alt om, at klassikere er tonstunge mursten med tætskrevne sider, der tager årevis at komme igennem.

I George Orwells 'Kammerat Napoleon' gør dyrene oprør mod den fordrukne landmand og opretter et socialistisk samfund under parolen 'Alle dyr er lige'. Men det viser sig, at nogle dyr er mere lige end andre.

Satire, psykologi og skarp samfundskritik for alle pengene på bare 126 sider.

Stefan Zweig: 'Skaknovelle'- 78 sider

Endnu en klassiker. Czentovic er enfoldig, udannet og verdensmester i skak. Dr. B. har siddet isolationscelle, fanget af nazisterne, med en lille oversigt over 150 mesterpartier som eneste adspredelse. På en båd mod Buenos Aires mødes de to til et spil.

Stefan Zweigs 'Skaknovelle' er bevis på, at gribende intensitet og spænding kan findes på bare 78 velskrevne sider.

Steen Hannestad: 'Universet (Tænkepause)' - 60 sider

Det behøver heller ikke at tage lang tid, at tabe underkæben lidt og samtidig blive klogere. Vores sidste anbefaling er stjerneforsker Steen Hannestads 'Universet' fra Aarhus Universitets serie Tænkepauser.

Noget så stort, ukendt og overvældende, at vi som mennesker ikke kan begynde at forestille os det - kogt ned til en meget lille bogbouillonterning på bare 60 sider.

Emilie Fuglsang

  • har ansvaret for DR Læseklubberne, hvor hun skriver om både romaner, klassikere, fagbøger, lyrik og krimier til dr.dk.
  • har interviewet forfattere for DR på BogForum og er med til at arrangere DR Romanprisen.
  • har for nylig læst sin første e-bog, men holder sig i fremtiden nok helst til bøger af papir. De bøger, der har betydet mest for hende nogensinde er (stadig) Harry Potter.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve