7 du skal høre på mobilen: Tag en god historie med på vinterferie

Uanset om du er på skiløjpen, sandstranden eller i dagligstuen, kan du bruge en god historie. Susanna Sommer peger på 7 af de bedste podcasts lige nu.

Sæt en historie for ørerne og kom ud på en på rejse - uanset om du sidder derhjemme, i bussen eller er på vinterferie. Susanna Sommer anbefaler 7, du skal høre. (Foto: Collage (Henning Bagger og Getty Images) © (c) DR/Scanpix)

Der er ingen grund til at forøge din vinterferiekufferts vægt med krimier og murstensromaner. Det er meget lettere at fylde telefonen med gode lydhistorier til flyveturen, skiliften, hotelpausen eller solstolen.

Og hvis du ikke har ferie, så fortvivl ej: Gode historier kan også høres på vej, cykel og løbebånd.

Her er 7 spændende podcasts, der tager dig med ud i ukendte universer, som du har svært ved at slippe igen: kom med på koldkrigsskattejagt, på besøg i en mystisk ørkenby eller ud på en sælsom nordisk odyssé.

Podstories – din ualmindelige nabo

Hvis man lytter ordentligt efter og kradser lidt i overfladen på de helt almindelige liv hos naboen eller sidekammeraten i bussen, så gemmer der sig ofte helt uventede og fantastiske historier.

Det er den slags fortællinger, man finder hos det danske podcastkollektiv 'Podstories'. De skaber dramatiske og poetiske portrætter af fx kvinden, der blev anklaget for mordet på sin mor, de rollespillende vampyrfreaks, den 68-årige bodybuilder eller Afghanistan-soldaten med erindringsbilleder, så skarpe som ørkensolen.

'Podstories' er en tiltrængt reminder om, at det almindelige er ualmindeligt sjældent, og at virkeligheden gemmer på små perler, hvor man mindst venter det.

Lyt til Podstories her

Welcome to Night Vale – tænd for radioen og gem dig

Ude i den amerikanske ørken ligger den lille by Night Vale, som vi oplever gennem lokalradioen, radioværten Cecil og en mærkværdig blanding af vejrudsigter, historier om kutteklædte mænd på torvet, meddelelser fra Sheriffens Hemmelige Politi, trafikmeldinger og rapporter om uforklarlige lys på himlen.

'Welcome to Night Vale' er en af de allermest populære amerikanske fiktionspodcasts og en af forfatterne har i et interview forklaret, at de ville lave en podcast, der ikke lignede noget af det man ellers hører.

- Så jeg opfandt en by, hvor alle konspirationsteorier passer og folk bare accepterer det som helt almindeligt.

'Welcome to Night Vale' er en både sjov, mystisk og foruroligende lytteoplevelse, der får den indre billedskærm til at knitre og flimre. Og som de siger i Night Vale: ”Tænd for radioen og gem dig!”

Lyt til Welcome to Night Vale her

Den Nordiske Odyssé – Homer på nordiske svampe

Den græske helt Odysseus kom – som de fleste ved - fra øen Ithaka. Eller gjorde han nu egentlig det?

'Den Nordiske Odyssé' er en helt ny podcast fra DR. Et roadtrip rundt i Norden for at undersøge en italiensk videnskabsmands teori om at Homers storslåede heltekvad faktisk foregik langs de nordiske kyster og at Odysseus i virkeligheden kommer fra Lyø.

Sort Sol-forsangeren Steen Jørgensen læser Homer-citater, Emil Rothstein er fortæller og radiodokumentaristen Rikke Houd rejser rundt i Odysseus’ nordiske fodspor og finder nutidige historier og skæbner, der på forunderlig vis korresponderer med den græske myte. Det er sælsomt, poetisk og stærkt underholdende.

Lyt til Den Nordiske Odyssé her

(Foto: Kevin Clougstoun © Getty Images)

Snap Judgement – Amerika forfra, bagfra og på hovedet

”Storytelling with a beat” kalder 'Snap Judgement' selv deres genre - og det er svært at sige det bedre.

Den amerikanske podcast laver tematiske udsendelser, som varer en time. Om immigranter, om at være en paria eller helt på bølgelængde og om misforståelser, magt eller lejesoldater. Det er programmer fyldt med overraskende indfaldsvinkler og uforudsete twists og – vigtigst af alt – folks fantastiske og intense fortællinger om det største og det mindste.

Det hele bliver vævet sammen af værten Glynn Washington, der selv siger, at han blev en god fortæller af at vokse op i en religiøs kult i sydstaterne. Han er ikke bange for hverken de store armbevægelser eller de tætte betroelser og det hele er varsomt, frækt, melodisk og lydhørt monteret med musik, der kontrasterer, understreger og nuancerer.

Lyt til Snap Judgement her

(Foto: Merete Stava © Getty Images)

Uløst – true crime på norsk

I 1995 blev den 17-årige Birgitte Tengs fundet dræbt i den lille norske by Kopervik på Karmøy. Hendes fætter blev først dømt og derefter frifundet for mordet og sagen er altså stadig uopklaret.

Podcasten 'Uløst' er produceret af den norske avis VG og i seks episoder efterforsker journalisten Tor-Erling Thømt Ruud den gamle drabssag og interviewer familie, venner, politimænd og andre involverede. 'Uløst' har haft stor succes i Norge, hvor mere end 100.000 lyttede til hver episode af podcasten, der ligesom amerikanske 'Serial' ikke havde historien færdig fra begyndelsen, men lod den udvikle sig undervejs.

'Uløst' er en spændende fortælling, der ikke bare handler om hvem der er skyldig, men også dykker ned i retsmaskineriet, politiets afhøringsmetoder og de to familier, der stadig står med to vidt forskellige versioner af sandheden.

Lyt til Uløst her

(Foto: Petur Bjarni Gislason © Getty Images)

Jagten på den skjulte skat – dramatisk reportageradio

Bippende metaldetektorer, en hemmelig tunnel og et gammelt kraine. I Politikens podcast 'Jagten på den skjulte skat' er journalisten Mikkel Vuorela draget til Grønland for at finde to mystiske kasser som de danske myndigheder gemte under den kolde krig.'

Vi følger Mikkels jagt til lands, til vands og i luften, og er både med, når sporene passer og skattejægerne hujende får skovlene frem, og om natten, hvor journalisten stille betror båndoptageren sine tanker.

De fem episoder er en sansemættet lytteoplevelse, som udover den både dramatiske og fængende fortælling, også er fyldt med fine sidehistorier og portrætter af de mennesker, Mikkel Vuorela møder på skattejagten.

Lyt til Jagten på den skjulte skat her

(Foto: Jaskirat Singh Bawa/Flickr.com/CC/by-nd/2.0)

Radiotonic – austalsk lydkræs

Hvis man trænger til et ørentwist, man ikke anede, man havde brug for eller lyst til, så er australske 'Radiotonic' et rigtig godt sted at lytte. Værten Jesse Cox præsenterer dokumentarer, radiofiktion, essays og lydeksperimenter fra hele verden – man ved aldrig helt hvad der venter en, men det er altid en oplevelse.

Nogle gange er det helt enkelt ”bare” forrygende historier, som fx fortællingen om det kuldslåede, knugende liv på en svensk kostskole. Andre gange er det finurligt og overraskende og skærper både ens hørelse og opmærksomhed på verden – fx episoden '45s at 33', som med udgangspunkt i Dolly Parton-hittet 'Jolene' spillet på langsom hastighed, udforsker hastighed – i lyden og i livet.

Lyt til Radiotonic her

Susanna Sommer

Har du andre gode podcasts, du kan anbefale?

Opslået af DR Nyheder på 11. februar 2016

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve