7 mageløse øjeblikke som dansk skuespilslegende har givet os

Vi fejrer Ghita Nørbys 60 år på scenen ved at guide til hendes allerbedste roller. De understreger én ting: Der findes ingen som Ghita.

Ghita Nørby har gennem sin lange skuespilkarriere både optrådt i ægteskabsdramaer, sædeskildringer, lystspil, folkekomedier, sengekantsfilm og listen fortsætter. (Foto: Scanpix)

Når Ghita Nørby træder fra scenegulvet på Folketeatret i dag, så er der en helt særlig grund til at klappe endnu højere.

Teaterpremieren på 'Sarah' markerer nemlig skuespillerens 60-års jubilæum på scenen.

I den anledning har vi kigget nærmere på det aftryk den 82-årige skuespillerinde har sat på dansk teater-, tv- og filmkunst - og det er ikke småting.

Forfatter og litterat Niels Birger Wamberg har skrevet flere samtalebøger med Ghita Nørby, og her har han fået den svære opgave at begrænse sig til at pege på 7 ud af talrige fremragende øjeblikke i Ghita Nørbys karriere.

Anne i 'Baronessen på benzintanken'

Ove Sprogøe, Dirch Passer og Ghita Nørby er i skøn forening i en dansk komedieklassiker. Niels Birger Wamberg er ikke selv fan af filmen, men Ghita Nørby er iøjnefaldende god, mener han:

- Det er eminent spillet og herligt opkvikkende! Den viser hendes folkelige måde at spille på samtidig med, at der er et fornyelsespust i det. Hun er absolut et skægt talent, og hun viser, at hun kan akkumulere en hel masse glæde og sjov.

Instr. Annelise Reenberg, 1960. Er tilgængelig til stream og på dvd.

Helle i 'Mig og Charly'

70'er-klassikeren skildrer et ungdomsvenskab mellem to drenge, der har vidt forskellig baggrund. Ghita Nørby blænder som moderen, der bliver lidt for nærgående over for sønnens ven:

- Hun spiller denne frivole og dobbeltbundede type. Her er det en meget dristig rolle, fordi hun faktisk indleder et forbudt forhold til en ung mand, mener Niels Birger Wamberg:

- Det har sikkert vakt opstandelse, men hun gør det uden at være sensationel eller nyfigen. Her er det en helt anden type end i 'Baronessen på benzintanken', og det viser hendes talent.

Instr. Morten Arnfred & Henning Kristiansen, 1978. Er tilgængelig til stream og på dvd.

Regitze i 'Dansen med Regitze'

Filmen kredser om forholdet mellem Regitze (Ghita Nørby) og Karl Aage (Frits Helmuth), der planlægger en havefest ved siden af, at de tackler nyheden om, at Regitze er uhelbredeligt syg.

- Jeg synes ikke, at det er nogen overvældende god film, men Ghita er mægtig god! Hun går ud over skabelonen og meningstyranniet og giver os et ægte menneske, siger Niels Birger Wamberg.

Instr. Kasper Rostrup, 1989. Er tilgængelig til stream og på dvd.

Ingeborg Skjern i 'Matador'

I en nyklassiker inden for tv-produktion, der er kendt for sine mageløse skuespilpræstationer, er det noget af en bedrift at stikke ud. Og det er præcis, hvad Niels Birger Wamberg synes om Ghita Nørbys karakter, Ingeborg Skjern:

- Der er hun jo fremragende. Den karakter kræver en moden skuespiller. Hun gør det uden at fremvise en skabelon af et menneske. Hun argumenterer med en fantasiskabt figur.

- Ingeborg er bekymret, hun er bange. Det er et ægte menneske, Ghita Nørby viser, og det gør hende, og serien så slidstærk.

Instr. Erik Balling, 1978-81, 24 afsnit. Har re-premiere på DR1 d. 6. maj.

Nora i 'Et dukkehjem'

Selvom frihedsbudskabet i Henrik Ibsens drama fra 1879 er eviggyldigt, så er historien om Nora, der frigøre sig fra sit patriarkalske fængsel, efterhånden blevet tolket adskillige gange. Men tv-udgaven med Ghita Nørby er alligevel særlig:

- Jeg nød det! Det er et fuldt levende menneske, man ser her. Det er et ikke en teaterhistorisk opvækning eller et synspunkt. Ghitas Nora eksisterer foran ens øjne. Det bekræfter, hvor fremragende hun er.

Instr. Palle Kjærulff-Schmidt, 1974. Sendt på DR.

Fru Heiberg i 'Fra regnormenes liv'

Et fiktivt møde mellem de to kendte - men alligevel social opkomlinge - H.C. Andersen og skuespilleren Johanne Luise Heiberg, er omdrejningspunktet i stykket.

- Sikke et spil. Johanne Luise Heibergs person er belagt med så meget myte og sludder og vrøvl, men her kan man se en troværdig gengivelse. Det er fremragende!

Instr. Klaus Hoffmeyer. Skrevet af Per Olov Enquist. Opsat på Det Kgl. Teater, 1982. Se stykket her.

Célimène i 'Misantropen'

Den svenske film- og teaterinstruktør Ingmar Bergman (siddende i mørk jakke) instruerede Ghita Nørby i opsætningen af det klassiske værk fra 1666. Ghita spiller den unge pige, Célimène der kommer i hænderne på en irritabel og menneskefjendsk tilbeder. Så har vi balladen.

- Jeg har aldrig set noget så fornyende og samtidig klassisk klart som Ghita i denne rolle. At det overhovedet kan lade sig gøre rent kunstnerisk at fremstille stykket så mageløst. Man får følelsen af, at det hele udspiller sig lige nu, fortæller Niels Birger Wamberg.

Instr. Ingmar Bergman. Skrevet af Molières. Opsat på Det Kgl. Teater, 1973.

  • Niels Birger Wamberg er blandt andet litterat og forfatter.

  • Han står blandt andet bag 'Mine egne veje - Ghita Nørby i samtale med Niels Birger Wamberg' (Gyldendal, 1995) samt 'Mine levende billeder - filmene - Ghita Nørby i samtale med Niels Birger Wamberg' (Gyldendal, 2009).

OBS: Flere af billederne er brugt illustrativt. De er fra Scanpix / DR.

Facebook
Twitter