7 ting Star Trek har givet universet – gennem 50 år

Den skelsættende serie fylder halvtreds år torsdag – her er syv ting, sci fi-seriernes moderskib har givet os.

Lev længe og vel, lyder Vulcan-hilsnen i Star Trek. Og det har universet i den grad gjort - i dag er det 50 år siden, Star Trek første gang løb over tv-skærmene. Billedet af Spock her er fra et afsnit, der blev vist godt et år efter. (Foto: CBS Photo Archive © 1967 CBS Photo Archive)

Den 8. september 1966 havde det allerførste afsnit af Star Trek premiere på tv. Det er lige præcis 50 år siden i dag.

Serien blev skabt af Eugene Wesley ”Gene” Roddenberry midt under Vietnam-krigen. Og den har siden da været udgangspunktet for et enormt univers med fem tv-serier, en animeret tv-serie, 13 biograffilm og utallige spil, tegneserier, bøger, computerspil og alt muligt andet habengut.

Men Star Trek er ikke bare sjove kostumer, dårlig make-up og ofte ret pinlige special effects. Det er en tv-serie, der over generationer har haft en vision om at fortælle historier, der kommenterer på vores samfund og giver håb for fremtiden. Der er ikke lavet nye afsnit af serien siden 2005, men en ny serie, Star Trek: Discovery, forventes at få premiere i 2017.

Her er syv af de ting, som Star Trek har givet til jorden - og hele universet - gennem de sidste 50 år.

Tvivlsomme kostumer og frisurer

Starfleets røde, gyldne og blå uniformer er blevet ikoniske, og det samme er Spocks markante skarpklippede pandehår og spidse ører.

Men det, som de fleste forbinder med Star Trek, er nok nogle tvivlsomme valg i kostumer, make-up og frisurer. Det vidner om en produktion, der inden for rammerne havde svært ved lave yderst fremmede aliens – og derfor måtte ty til papmache og nervøs velour for at skabe forskellighed.

Ofte med et resultat der mere ledte til ”fnis” end ”novra!”. Med tiden er effekterne dog blevet bedre.

Gennemførte sprog og kulturer

Den oprindelige serie lagde fundamentet for nogle af de mest markante racer i Trek-universet: klingonerne, vulcanerne og romulanerne.

Med 50 års historiefortælling er det lykkedes at skabe fascinerende og gennemførte racer – fra vulcanernes logik og romulanernes snedighed til klingonernes kampgejst og hang til opera.

Det måske markante eksempel på det, er klingonernes sprog, der nu eksisterer som ”rigtigt” sprog, som man kan lære at tale.

Teknologi-fascination

Med optimismen for fremtiden fulgte også en fascination for teknologi – og drømmen om, at teknologi kunne overvinde ethvert problem.

Mange af seriens teknologier er siden blevet helt eller delvist til virkelighed - for eksempel tablet-computere, videotelefoni, bærbar kommunikation, stemme-styrede AI’er, bærbare multifunktions-enheder og 3D-printere.

Nu venter vi bare på teleportering, rumrejser med lysets hastighed og et velfungerende holodeck... altså hologram-verdener i 3D.

Begejstret fankultur

Med Star Trek fulgte også fankulturen ”trekkies” – en stærk og vedvarende fankultur på tværs af generationer.

Allerede da NBC truede med at lukke den oprindelse Star Trek-serie i anden sæson, samlede seriens fans sig og skrev utallige breve, der bad NBC om at holde serien i luften. Fansene vandt og serien fik sin tredje sæson.

Star Trek er siden da blevet fulgt passioneret af en stor gruppe mennesker, der på tværs af socialklasse, køn og nationalitet mødes for at dyrke deres hobby. Danmark har også en fanbase, der stadig er moderat aktiv på trekkies.dk – og afholdt indtil midten af 00’erne endda et DM i Star Trek.

Multikulturelt budskab

Star Trek fungerede fra starten som en politisk kommentar. 60’ernes USA stod foran både den kolde krig, Vietnam-krigen og interne konflikter – ikke mindst borgerrettigheder for den sorte befolkning.

Besætningen på den første Enterprise bestod af bl.a. en sort kvindelig kommunikations-officer, en asiatisk pilot og en russisk sikkerhedsofficer, og blev dermed et udtryk for den optimisme, serien var bygget på: Trods samtidens uroligheder kunne alle nationer og racer arbejde sammen i harmoni i fremtiden.

Serien blev også kendt for et af de første skærm-kys mellem racer, da William Shatners Kaptajn Kirk kysser kommunikationsofficer Uhura.

Tro på fremtiden

I Trek-universet har menneskeheden endelig fundet samhørighed efter modstand, strid og atomkrig.

I 2063 opnår menneskeheden endelig et teknologisk niveau, der gør det muligt at rejse med lysets hastighed og opnår første kontakt med en rumrace.

I stedet for at bekrige hinanden internt, har menneskeheden og menneskehedens nye allierede i Føderationen rettet blikket mod horisonten i rummet – den endelige grænse.

Memes

Ingen liste over Star Trek er fuldendt uden seriens evne til at generere memes - fra Spocks særlige hilsen til Dr. McCoys faste vending ”Dammit Jim, I’m a Doctor, not a…”

Seriens genkendelige memes var enormt populære blandt fans og etableret før lang tid før internettet, men internettet var med til at gøre Star Trek-memes universelle – og introducerede nye.

Særligt facepalm-memet og den irriterede kaptajn Picard er blevet faste internet-memes.

Morten Greve

  • Har nydt Star Trek i alle dets former i over 20 år på tysk, engelsk og klingon

  • Huserer til dagligt på dr.dk/viden, hvor han skriver om naturvidenskab og teknologi

  • Skriver anbefalinger om spil, film og nørdkultur på dr.dk/kultur

Facebook
Twitter