7 tips der gør dig til en vaskeægte grillmester

Hvorfor nøjes med forkullede skuffelser og tændvæskesmag, når du kan komme ind i bbq-himmeriget? Ekspert giver os sine bedste tricks - og forklarer, hvorfor pølsen altid vinder.

Der er masser af ting, der er gode at vide, når der skal grilles. Tyk, lilla striktrøje er dog ikke et must, hvis der skal grilles pattegris. (Modelfoto: Scanpix)

Danskerne er det folkefærd, der griller mest pr. indbyggere. Med andre ord, så har vi svært ved at have en plæne, altan eller anden vandret flade udendørs uden at indvie det med glødende kul og kød.

Selvom man har idéer om perfekte grillstriber og rosamørt kød, så har vi alle sammen prøvet at stå med en forkullet kotelet med smag af tændvæske. Derfor har vi allieret os med grillentusiast Anders Jensen, der har stillet op i flere udenlandske mesterskaber sammen med Grilllandsholdet.

Her er hans bud på, hvordan man får en grillaften i hus - og imponerer gæsterne samtidig.

Tænd op i tide

De fleste er vokset op med fædre, der tænder op med tændvæske-vædede antændingsblokke og en stak aviser. Men det er der ingen grund til, hvis du husker at tænde op i god tid – gerne en halv time før, anbefaler Anders Jensen og anbefaler følgende fremgangsmåde:

- Hvis du absolut skal bruge optænding, så er det en god regel aldrig at bruge noget, der er flydende på sin grill. Parafinblokke løber ingen vegne, men det gør tændvæske. Drop avispapir, for den fine aske har det med at ramme tøjet, det dækkede bord – og i værste fald antænde noget. Brug i stedet en grillstarter og tænd op med to antændingsblokke, du placerer under ristene og kullene.

Kend dit kød

Når grillsæsonen lander, bugner kølediskene i supermarkederne af kødudskæringer, der præsenteres som særligt velegnede til grill. Det kan være lidt vildledende, for i værste fald kan man komme hjem en lidt tvivlsom kødtype. Vær opmærksom på, at ”grillkøllen” du lægger i kurven ikke bare er en skank, der har fået bbq-sovs, for så kan det godt blive en sej oplevelse, hvis den ikke får lang tid.

- Jeg er tilhænger af, at man tager udgangspunkt i noget enkelt, f.eks. en kotelet eller et stykke kylling. Tag ansvar for at krydre den selv, for så ved du hvad der bliver puttet i.

Pas på pølsen!

Hvis man ikke griller så ofte, så kan det godt tage overhånd og man ender med at grille både gris, fugl, ko og grøntsager til ét måltid. Ikke nok med, at det er besværligt at planlægge forskellige stegetider og servering, så giver det også et mere mudret udtryk på tallerkenen, når det anrettes med tilbehør. Gå i stedet efter færre, men gode, ingredienser.

- Jeg griller typisk én ting ad gangen. Det stresser mig at holde styr på flere ting. Hvis du har pølser på menuen, så gem den til sidst, for pølsen vinder altid. Lige meget hvor godt dit oksekød er, så er det altid pølsen, som folk kaster sig over.

Grill grønt

Vegetarer og andre grøntsagsglade folk kan sagtens blive gode venner med grillen. Mange grøntsager bliver nærmest forædlet i smagen i mødet med den massive varme. Både økocitroner og røde peberfrugter til dressing, hårdtgrillede løg til puré, langtidsgrillede gulerødder, squash, aubergine samt lyngrillede asparges.

- Grøntsager på grill er virkelig godt, og vegetarkurser bliver stadig mere populære. Prøv dig frem og leg med det. Og så er der en masse god credit fra gæsterne i at kunne vise, at grill ikke kun handler om kød.

Pas på med marinaden

Det er typisk her, at folk får for travlt. Man ender med at sovse kødet til i marinaden med store stikflammer til følge. For at undgå at du får et stykke branket, usundt kød med rå kerne, så start med salt og peber inden og påfør i stedet marinaden undervejs. Pensl flere tynde lag på undervejs og lad det trænge ind.

- Og mht. valg af marinade, så prøv at genopfinde den klassiske bbq-møder-ketchup-møder-honning-og-edelsüss-paprika og spørg dig selv, om man ikke skulle prøve en ny kombination. Det give oftest mere stolthed og erfaring, fortæller Anders Jensen.

Lad grillen klare arbejdet

Mange føler, at de får et bedre resultat ved konstant at mærke på kød og fisk med tangen og rykke rundt på det. Men faktisk så gør man det stik modsatte, fortæller Anders Jensen.

- Hvis du flår kødet af risten for hurtigt, vil du ødelægge strukturen. Det skyldes at kødets overflade skal have tid til at karamellisere, så det giver slip. Følg stegeanvisningerne og lad den få striber. Husk også at lade dit kød få hvile, efter det har været på grillen. Gerne i 2-3 minutter alt efter størrelse. Så får du en flottere kødstruktur.

Rengør grillen uden at gå amok

Fedtet og snasket på risten fra sidste gang du brugte grillen bliver nemmere at fjerne, når den bliver varmet op. Lad derfor risten ligge på grillen, imens den varmer op. Så kan du nemt fjerne snasket med en stålbørste. Men tag den ikke ind i køkkenet, hvor den snavser køkkenet til. Og fokusér kun på risten:

- En godt brugt støbejernspande laver de bedste æbleskiver, og det princip gælder også for en grill. Når den bliver lidt griset og ulden i kanten, så er det først dér den lukker ordentligt til, fortæller Anders Jensen, der anbefaler, at man udskifter risten hver 2-3. år fremfor at bruge en hel søndag på at gøre risten ren.

Husk hygiejnen

Fordi man har udskiftet køkkenbord med havebord og har græs fremfor linoleum under fødderne, ophæves hygiejnereglerne ikke. Så husk: Kødet skal først tages ud af køleskabet, når det skal bruges. Hold det rå kød og det tilberedte kød adskilt – og hav to forskellige slags tagtøj ved hånden.

- Grill skal ikke gøres til et kæmpe projekt, men det er godt at have nogle rutiner og regler. Især hvis man ikke er vant til at stå i køkkenet, men gerne vil være grillmester, fortæller Anders Jensen.

  • Anders Jensen har grillet i 16 år og har været medlem af Grilllandsholdet siden 2008.

  • Grillandsholdet dækker over en gruppe amatør-grillkokke, der deltager i konkurrencer i udlandet, blandt andet verdensmesterskaberne i USA. Senest har Grilllandsholdet deltaget i et mesterskab i Norge, hvor de kom hjem med en førsteplads i spareribs. Følg deres eventyr på Facebook her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk